Végre kiderült: ettől az étrendtől néz ki elképesztően jól Jennifer Lopez

Nyáron 54 éves lesz, és nemhogy lassítani nem akar, az utóbbi időben talán még többet vállal, filmezik, koncertezik, szerelmes, emellett pedig ragyogóbban néz ki, mint valaha. De hogy a csudába csinálja?

Több mint 20 éve próbálom megfejteni a titkát, legalább ennyi ideje tartom ugyanis a világ legszebb nőjének. Bár az utóbbi időben néha már kritikát is meg merek engedni magamnak vele szemben (nem tetszik például, hogy hatalmas követőbázisát nem mozgósítja valamilyen nemes cél érdekében, és hogy közösségi oldalai mára szépsége promotálására redukálódtak), azt ma se lehet tagadni, hogy elképesztően jól néz ki. Nála még a korához képest kitétel is teljesen felesleges, Lopez ugyanis nem egy jól karbantartott ötvenes benyomást kelti, inkább harmincnak, de még inkább kortalannak tűnik.

Az isteni Lopez

Titkát világszerte nők milliói szeretnék megtudni. Vannak, akik ügyes plasztikai sebésze kezét dicsérik, mások meg legyintenek, na ja, nincs is más dolga, mint szépnek lenni. Én kicsit másképp látom. Akármennyi erőforrása is van arra, hogy jól nézzen ki, és akármennyire munkahelyi kötelessége is; az például, hogy ennyire feszes a teste, és hogy arca úgy fiatalos, hogy megőrizte eredeti vonásait, neki sem hullott csak úgy az ölébe. Ha olyan könnyű lenne, nem járnánk J.Lo (és Halle berry) csodájára, mert hegyekben állnának Hollywoodban a hozzá hasonló kaliberek. Nem, nem: ilyesmit csak fegyelmezettséggel, odafigyeléssel és kőkemény munkával lehet elérni.

Azt, hogy Lopez rendszeresen, ráadásul nem is olyan kicsi súlyokkal edz, jól tudjuk, és korábbi cikkünkben ajánlottuk is minden negyven feletti nőnek, hogy kezdjen el „vasakat” mozgatni, ha meg szeretné őrizni egészségét és fizikumát. De a sport az csak az egyik fele, sőt, a kisebbik része a csomagnak. Vajon mit eszik, aki ilyen jól néz ki, és hogy igazodik el az ezerféle csodadiéta és aktuális trend között az, aki számára mindegyik elérhető? Van segítsége: személyi edző és táplálkozási szakértő is segíti abban, hogy hű lehessen elhatározásához:

„Megtanultam, mennyire fontos, hogy egészségesen táplálkozzak, de igyekszem mindezt úgy elérni, hogy közben ne éljem meg lemondásként” – mondta egyszer az énekesnő, színész és üzletasszony. (Bizony, üzletasszony is, kevesebben tudják róla, hogy bizony filmgyártó cége is van, akárcsak egy sor színésznőnek – ezekről itt írtunk bővebben.) Lássuk, mi a J.Lo féle étrend nyolc legfontosabb alappillére!

Egészséges smoothie reggelire

J.Lo először a People magazinnal osztotta meg reggeli itala pontos receptjét, amit azóta felkapott az internet, és aki csak lehet, készíti. Érdemes nekünk is csatlakoznunk, mert egyrészt nagyon finomnak tűnik, másrészt hátha a mi bőrünk is úgy ragyog majd tőle, mint a sztáré. 

Hozzávalók egy adaghoz:

  • 1 adagolókanál fehérjepor
  • 3/4 csésze eper
  • 1/4 csésze áfonya
  • 1/4 csésze málna
  • 1/4 csésze görög joghurt
  • 1/4 teáskanál fahéj
  • 1/4 evőkanál méz
  • 1/4 teáskanál friss citromlé
  • 1/4 csésze jégkocka

Nem hangzik rosszul, igaz? Bár az évnek ebben a szakaszában az eper, a málna és az áfonya hiánycikk mifelénk, fagyasztva magyar terméket is tudsz venni ilyenkor, ráadásul valószínűleg semmi baj nem lesz abból sem, ha szezonális almára vagy épp mandarinra cserélsz le egy-egy összetevőt. A lényeg, hogy tankolj fel annyi vitaminnal, amennyivel csak lehetséges. 

Víz, víz, víz

Mindannyian tudjuk, hogy a magas vízfogyasztás elengedhetetlen a testi és lelki egészséghez, ráadásul bőrünkön is hamar nyomot hagy ha nem iszunk eleget, mégis hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla. (Ez történik tesünkkkel, ha naponta 8 pohár vizet iszunk.) Nos, vegyünk példát J.Loról, aki naponta legalább két liter vizet (és csak vizet) iszik, személyi edzője szerint pedig a napot még a nevezetes turmix előtt egy pohár friss citromos vízzel indítja. Akár Lopezt utánoznánk, akár csak az egészségünket őriznénk, ez a legegyszerűbb, amit céljaink érdekében megtehetünk: vízfogyasztásunk emelésének jobb emésztést, szebb bőrt és több energiát köszönhetünk majd. 

Nem spórol a fehérjén…

Személyi edzője szerint J.Lo kifejezetten sok fehérjét fogyaszt, mert jól tudja, hogy negyven felett kiemelkedő jelentősége van annak, hogy elegendő mennyiséget vigyünk be ebből az anyagból, és megakadályozzuk izomzatunk leépülését. Lopez elsősorban természetes forrásokból igyekszik bevinni a proteint, gyakran szerepel az étlapján tojásfehérje, fehér húsú pulyka, csirkemell, szabad tartású marhahús hús és hal is. Húst heti 3-4 alkalommal fogyaszt, emellett pedig növényi forrásokból jut fehérjéhez, többek között hüvelyesekből és diófélékből. Utóbbiból naponta egy „maréknyit” eszik.

…a zöldségen pedig még úgy se!

Lopez trénere egy korábbi interjúban elkotyogta,  hogy J.Lo kedvenc zöldségei közé tartozik a fodros kel, a brokkoli és a spenót, az olyan zöldségeket azonban kerüli, mint a sárgarépa és a kukorica, mert ezek természetes cukortartalma valamivel magasabb. Mi azért nem ennénk ennyire forrón a kását: egészséges életmódunk záloga, hogy minél többféle és minél változatosabb formában tálalt zöldséget együnk, azaz fogyasszuk főleg nyersen, de keressük a fermentált termékeket és a zöldségalapú főtt ételeket is. Lessük el inkább azt Lopeztől, hogy mindig visz magával egészséges nassolnivalót, így ha meg találna éhezni, előre feldarabolt gyümölcs, zöldség van nála, és nem szorul junk foodra.

Néha kicsit bekeményít

Bár közszereplőként mindig fokozottan ügyel a megjelenésére, vannak olyan extra alkalmak, amikor nagyon ki szeretne tenni magáért, és a legjobb formájában akar megjelenni a színpadon. A 2021-es Super Bowl Halftime Show fellépése éppen ilyen volt, nem csoda, hogy mint azt a fellépés előtt J. Lo személyes séfje, Kelvin Fernandez kikotyogta, az énekesnő egy időre teljesen kiiktatta a szénhidrátokat és a cukrot az étrendjéből. Dietetikusok azért összesúgnak ilyenkor: hozzáteszik, hogy

az ételtípusok kizárása hosszú távon nem fenntartható, mert hiánytünetekhez, sőt sóvárgáshoz is vezethet, ezért ezeket a drasztikusabb eljárásokat hagyjuk meg a sztárnak, vagy legfeljebb 1-2 napig alkalmazzuk, ha mindenáron szükségét érezzük.

Az egyik módja annak, hogy Lopez mindig következetes maradjon az egészséges táplálkozásban akkor is, amikor éppen nagyon szigirúra veszi a figurát, az, hogy gondoskodik arról, hogy a hűtője mindig egészséges élelmiszerekkel legyen feltöltve.

Semmi zsíros hal

Bár Lopez értendjében fontos szerepe van a halaknak és tengeri herkentyűknek, a fitneszblogok egyik kedvenc alapanyagáért, a lazacért nem igazán rajong. Déitaszempontból egyébként nem is olyan nagy baj, ez a hal ugyanis kissé zsíros. Lopez ezért a tengeri sügért vagy laposhalat vagy tőkehalat eszik inkább, ha tengeri ízekre vágyik, mi pedig nyugodtan rájárhatunk a saját levében eltett, fehérjében igen gazdag tonhalra is. 

Nincs sanyargatás

Bár Lopez nap, mint nap egészségesen táplálkozik, teljesen nem fosztja meg magát kedvenc ételeitől. A sütemények a gyengéi, ezért néha elcsábul, hogy egyen egyet-egyet, sőt saját kedvenc kekszreceptje is van, amit magáról keresztelt el. (Bár Lopez titkos kekszreceptjét nem ismerjük, ajánlunk helyette egy másik finomságot, amit bizonyára az énekesnő is szívesen megkóstolna.) Viszont mindig ügyel a mértékletességre. Ha nagyon megkíván valamilyen finomságot, eszik belőle, ezzel pedig két legyet üt egy csapásra. Finomat eszik, és elkerüli azt is, hogy nagyon kiéheztesse magát, majd éhesen vesse rá magát az első szembejövő finomságra.

Mi ebből a tanulság? 

Talán annyi, hogy nincs új a nap alatt. Lopez táplálkozási tippjei közt tényleg nincs egy igazán meglepő sem, a legtöbben pontosan tudjuk, hogy hasonló elvek mentén – még ha esetleg szerényebb alapanyagokból kiindulva is – kellene táplálkozunk. A különbség annyi, hogy Lopez és a hozzá hasonlóan remek formában lévő hírességek életformává emelték, hogy jól nézzenek ki, és egy ennek megfelelő szigorú rendszer szerint élik az életüket. Hogy irigyeljük-e Lopezt, amiért ennyire jól néz ki, vagy sajnáljuk amiért a fenti szabályokat az év legalább 360 napján kitartóan követi, esetleg becsüljük kitartásáért? Én azt ajánlom, felejtsük el az utolérhetetlen ideálok kergetését, inkább ismerjük el a befektetett energiát, és építsünk be valamit mi is a mindennapjainkba az énekesnő elszántságából.

Kiemelt kép: Getty Images