Az vagy, amit megeszel? – Kedvenc ízeink a személyiségünkről is árulkodhatnak

Egy új tanulmány összefüggést talált az étkezési szokások és a személyiségjegyek között.

A sósat vagy az édeset kedveled jobban? Esetleg szereted az erősen fűszerezett, csípős ételeket? Nincs ellenedre egy kis éjszakai nasi, esetleg épp az ellenkezője igaz rád, és odafigyelősen, tudatosan étkezel? Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint az étkezési szokásaink jóval többet árulnak a személyiségünkről, mint azt elsőre gondolnánk. Vajon lehetséges, hogy az, aki keserűen, feketén issza a kávét, a valóságban is keserű, cinikus beállítottságú lehet? És mi a helyzet az édesszájúakkal, ők tényleg sokkal kedvesebbek másoknál? Lássuk, mit gondolnak az ízlésünkről (és rólunk) a kutatók!

Ha szereted a kesernyés ízeket

A kutatás 953 vizsgált alany megkérdezésével készült, a pszichológusok pedig azt találták, hogy a keserű, savanykás ízvilág kedvelői között nagyobb számban mértek antiszociális hajlamot, pszichopátiát, agresszív viselkedésmintát és szadizmusra való hajlamot. A tudósok szerint mindez azért lehet, mert a kesernyés ízpreferencia ellentétes a biológiai ösztönökkel, hiszen a keserű íz az evolúciós fejlődés során a mérgező hatást és az étel biztonságosságát jelölte. Mindez azonban tanulható, a dietetikus szerint pedig semmiképp sem érdemes kiiktatni az étrendünkből, hiszen ma már rengeteg vitamin és tápanyag forrása származik kesernyés gyümölcsökből, zöldségekből – nem kell tehát minden esetben készpénznek vennünk a kutatási eredményeket.

Ha az édeset preferálod

A keserű ízek kedvelőivel szöges ellentétben állnak azok, akik az édes ízeket részesítik előnyben. A keserű ételekhez hasonlóan az édes ételek és a személyiség között is kétirányú kapcsolat áll fenn, és nem véletlenül vagyunk hajlamosabbak az „édes” szót szeretteink becézésére használni. Az édesség általánosságban megnyugtat, fogyasztása tagadhatatlanul kellemes élmény, és a kutatók is rámutattak arra, hogy sokkal segítőkészebbek és empatikusabbak azok, akik jobban kedvelik az édességeket (ettől függetlenül azonban nem érdemes túlzásba vinnünk a fogyasztását).

Ha tudatosan, egészségesen étkezel

A tanulmány szerint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás összefügg a nyitottsággal (a gyereket például így veheted rá arra, hogy többet fogyasszon belőlük), kíváncsisággal, extrovertáltsággal, kisebb mértékben pedig a lelkiismeretességgel is. A kutatók szerint az intelligensebb, kíváncsibb és szociálisabb személyiségtípus egészséges táplálkozási szokásokat eredményezhet, talán azért, mert az ilyen tulajdonságokkal rendelkező emberek szívesebben kísérleteznek reformételekkel, és könnyebben alakítanak ki új étkezési szokásokat is. Ezek után pedig nem meglepő az sem, hogy a nyitott, kíváncsi és pozitívabb világlátású emberek más kutatások szerint is egészségesebbek – nemcsak fizikailag, de mentálisan is.

Ha imádod a fűszeres, csípős és sós ételeket

Egy 114 felnőtt férfin végzett laboratóriumi vizsgálat meglehetősen nagy számban mért magas tesztoszteronszintet azon jelenlévők körében, akik bizony nem sajnálták a levesből az erős paprikát.

A pszichológusok szerint az átlagnál magasabb tesztoszteronszint hajlamosító tényezője lehet a szélsőséges viselkedésmintáknak, a csípős ízek kedvelői között pedig nagyobb számban találni koffein- és adrenalinfüggőket is – magyarán a csípős, erősen fűszeres ízvilágot preferálók kétségkívül szeretnek izgalmasan élni. Egyébként nem meglepő módon ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy azok, akik a kevesebb kockázattal járó – vagyis az enyhén fűszerezett – ételeket kedvelik, meglehetősen nyugodtabb temperamentummal rendelkeznek merészebb társaikhoz képest.  A tanulmány emellett temperamentumos személyiségtípusok és a sós ételek között is talált összefüggéseket, miszerint az újdonságkereső, örökmozgó típusú emberek körében nagyobb számban figyelték meg azokat, akik a sós ételeket kedvelik jobban – gyenge humorral élve tehát mondhatjuk úgy is, hogy ők azok, akik aztán tényleg be vannak sózva.

Ha válogatós vagy

A kevesebb étel fogyasztása hátterében a legtöbb kutatás szerint az érzelmi kontroll hiánya, valamint a szorongásra való hajlam állhat. A vizsgálatban résztvevők magas számban jelölték meg undorkeltő ételként az velőt, az írót, a vesét és a májat. 

A kutatás eredményei kétségkívül érdekesek, azonban fontos leszögezni, hogy

a vizsgálatok egyelőre még gyerekcipőben járnak, a jövő pszichológiai kutatásaira nézve pedig az sem utolsó szempont, vajon mennyire lehetnek relevánsak ezek az összefüggések egyes kultúrák étkezési szokásait illetően

– hiszen számtalan országban a keserű és csípős ételek a napi étkezések természetes és megszokott részét képezik, arról pedig nem is beszélve, hogy az ételek textúrájával kapcsolatban is találtak némi összefüggést a személyiségjegyeket illetően. És vajon mi a helyzet a vegákkal, vegánokkal és húsimádókkal? A téma magyarán jóval összetettebb annál, mint amennyit idáig tudunk róla – kíváncsian várjuk tehát a későbbi kutatások eredményeit is.  

Kiemelt kép: Getty Images