Infláció a hálószobában – Mérgező társkeresési trend terjed

Lehet, hogy te is áldozatul estél már, csak nem tudsz róla?

Egy szakítás soha nem kellemes egyik fél számára sem. Szinte minden esetben sérül valamilyen szinten az önérzetünk, álmaink és terveink egy pillanat alatt foszlanak semmivé, az érzelmek káoszával pedig nagyon nem egyszerű megbirkózni: egyszerre kell elgyászolnunk a kapcsolat végét, ezzel együtt pedig egyszerre kényszerülünk arra, hogy egykori partnerünk nélkül építsük újjá az életünket. Egy kapcsolat felbomlása kínzó fájdalom és veszteség, az érzelmek intenzív váltakozása pedig cseppet sem könnyíti meg az elgyászolás folyamatát.

A kudarcba fulladt párkapcsolatok felélesztése legtöbbünk fejében gyakran megfordul ilyenkor, és nem véletlenül számít gyakori jelenségnek, hogy bizonyos idő elteltével mégis visszatáncolnak egymáshoz az egykori szerelmesek. Hogy ez jó-e vagy sem, természetesen egyénenként és helyzetenként változó (gondoljunk csak Jennifer Lopez és Ben Affleck kivételes sikertörténetére), és a szakítások okai is eltérőek – amelyek egyébként sorsdöntőnek bizonyulhatnak a folytatás sikerességét illetően. Előfordulhat, hogy a szakítás hirtelen és meggondolatlan döntés volt, amit idővel megbánnak a felek, és az sincs teljesen kizárva, hogy a hibákból tanulva új szintre emelkedik az egymás iránti elköteleződés érzése – ám az esetek nagy többségében sajnos hamar kiderül, hogy felmelegítve bizony csak a karácsonyi töltött káposzta volt finom (ha már itt tartunk, az édes töltött káposzta viszont tényleg nagyon finom, ITT tudod kipróbálni, és ha valami újdonságra vágynál, jó ha tudod: az ázsiai töltött káposztában kevésbé rizikós csalódni, mint a visszakívánkozni vágyó exekben). 

De miért békülnénk újra és újra?

Az egyik leggyakoribb ok a kényelem. Az emberek tudják, hogy mit várhatnak a volt partnertől, az ismeretség kényelme pedig kifejezetten erős vonzerő lehet – pláne az online társkeresés kiszámíthatatlan világában, ahol a ghosting (amikor ismerkedés közben, rosszabb esetben pedig a szerelem hevében válik köddé egyik vagy másik fél) már-már hétköznapinak nevezhető jelenséggé fejlődött. Emellett a magány nehéz teher (korábban összegyűjtöttük, milyen módszerekkel tehetünk ellene), és ha a szakítás után hónapokkal sem enyhül, könnyű újra fontolóra venni a régi kapcsolat felélesztését. Az újraegyesülés társaságot nyújthat, és olyan megkönnyebbülést hoz magával, amely talán a szerelem végének legsúlyosabb okait is elfeledteti velünk. Azonban

van egy új – és meglehetősen furcsa – indok, amelyre néhány párkapcsolati szokásokat vizsgáló kutatás is bizonyítékokkal szolgál. És amit – na erre varrjunk gombot – a mindannyiunkat sújtó inflációval magyaráznak.

Az Inner Circle társkereső alkalmazás felmérése nemrég azt találta, hogy az idén szeptemberben megkérdezett mintegy 1150 brit szingli több mint fele (52%) tapasztalta, hogy volt partnereik újraélesztenék a régi románcot, és 71%-uk számolt be arról, hogy ismét fájdalmas szakításba torkollott a próbálkozás. Crystal Cansdale, az Inner Circle társkereső-szakértője szerint a költségek vészes emelkedése miatt idén sokkal kevesebben randevúznak, mint tavaly, az anyagi teher miatt pedig fennáll a veszélye annak is, hogy egyre többen próbálnak visszautat találni régi partnereikhez.

A Lending Tree friss tanulmánya szerint az amerikaiak közel 20%-a nyilatkozta azt, hogy kevesebbet ismerkednek az infláció miatt, a randizók 77%-a pedig arról nyilatkozott, hogy sokkal nyitottabbak lennének egy új kapcsolatra, amennyiben kevesebb anyagi teherrel kellene számolniuk mostanában. Az okok között pedig az is szerepelt, hogy egy régi partnerrel nem szükséges újra végigjárni a randevúzás kezdeti lépcsőfokait, hiszen már jól ismerik egymást a felek – magyarán:

kevésbé költséges és sokkal praktikusabb megoldás a magányos, hideg hónapokban, amikor a rezsiárak is a plafonon vannak.

És amit két részre osztva kevésbé nyögve-nyelősebb kicsengetni. A kutatók nem véletlenül nevezték el a jelenséget télikabátozásnak – hiszen a kabátot is csak addig hordjuk, amíg ránk nem tavaszodik. Tehát vannak, akik tudatosan vagy tudattalanul, de azért térnek vissza korábbi partnereikhez, hogy ne egyedül kelljen átvészelniük az anyagilag (és érzelmileg egyaránt) megterhelő fűtési szezont. Bájos, nem igaz?  

Téli romantika

A rövid távú téli románcok nem számítanak újdonságnak a párterapeuták szerint, a fagyos hónapokat pedig éppen emiatt nevezik mandzsetta-szezonnak, vagyis a téli romantika idejének – ami jellemzően a hideg idő beköszöntével kezdődik, amikor az online társkereső szolgáltatók látogatottsága is megugrik. Az elnevezés arra utal, hogy télen kevesebb lehetőségünk van kapcsolódni a külvilággal, a hideg idő miatt gyakrabban szorulunk a négy fal közé, emiatt pedig többször érezhetjük magányosnak magunkat, mint a tavaszi-nyári hónapokban – amire persze a szeretet ünnepe is rádob egy jó nagy adag lapáttal. A szürke, napsütéstől mentes nappalok, a korai sötétedés és magány együttállása pedig a józan ítélőképességre is hatással lehet: vannak, akik ilyenkor meggondolatlan, tartósnak ritkán nevezhető kapcsolatokba menekülnek, a felmérések szerint idén pedig azok vannak többségben, akik az exükhöz térnének vissza. 

Nem árt, ha időben megbizonyosodunk arról, mennyire lehetnek őszinték a kezdeményező fél szándékai (Fotó: Getty Images)

„Nem ritka ilyenkor, hogy a szinglik megpróbálnak olyan partnert találni, akivel együtt tölthetik az ünnepi szezont.

A korábbi kapcsolatokhoz történő visszatérés pedig a legegyszerűbb módja annak, hogy átvészeljük ezt az anyagilag is megterhelő időszakot”

– mondta Maria Sullivan társkereső-szakértő a PopSugar magazinnak. Az exhez történő (alkalmi) visszatérés kapcsán Sullivan és más szakértők egyöntetűen azt tanácsolják, hogy győződjünk meg arról, ki melyik oldalon áll, és kit milyen motiváció vezérel, mielőtt érzelmeink hevében újra belevágnánk a románcba – és nem árt, ha rendszerint arra is emlékeztetjük magunkat, miért ment tönkre egykor a megingathatatlannak gondolt kapcsolat (mivel gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni a múltbéli szerelmek negatív aspektusait). „Hagyjunk időt magunknak arra, hogy átgondoljuk a helyzetet: vajon tényleg okos döntés lenne az exünkkel történő találkozás? Mindebben pedig kulcsfontosságú szerepet játszik a nyílt kommunikáció, amivel megakadályozhatjuk, hogy olyan elhamarkodott döntéseket hozzunk, amelyeket később megbánnánk. 

És ne felejtsük el: senki sem pusztán csak télikabát, hiszen olyan színesek és változatosak vagyunk, akár egy egész, minden évszaknak megfelelő ruhatár”

– tanácsolja Sullivan.

A szakítás manapság elengedhetetlen része a emberi tapasztalatszerzésnek. Tudományosan is bizonyított, hogy az eközben átélt, függőséghez gyakran hasonlító érzelmi fájdalom ugyanazokat az agyi pályákat indítja el, amelyek a fizikai fájdalomért is felelnek. Ez a rossz hír. A jó viszont azt, hogy nem tart örökké – mindez pedig csak és kizárólag rajtunk áll (vagy bukik), a szakértők pedig egyetértenek abban, hogy az őszi-téli szezon kifejezetten alkalmas a lecsendesedésre, ezzel együtt pedig az önismeretre is (korábban ITT gyűjtöttük össze, hogy miért hasznos ilyenkor szakítós dalokkal „kínozni” magunkat), ami nélkül – valljuk be – esélyünk sem lenne átértékelni, majd lezárni azt a kapcsolatot, ami valami miatt nem tudott működni egykor. 

Kiemelt kép: Getty Images