Akárcsak egykor Diana hercegnének.

A brit királyi család (amelynek lehet, hogy Vilmos lesz az utolsó tagja, aki trónra kerül) lenyűgöző tiarák és ékszerek gyűjteményével büszkélkedhet, amelyek nemzedékről nemzedékre öröklődnek a család nőtagjai között. Katalin hercegné kedvenc darabja (amelyben többször is lencsevégre kapták), hosszú múltra tekint vissza. A híres Lover’s Knot nevű tiara 1914-ben készült II. Erzsébet királynő nagyanyja, Mária királynő számára. A csillogó gyémántokból és az összesen 19 darab, lógó gyöngyből álló, ezüstbe és aranyba foglalt fejdísz becsült értéke 2 és 3 millió font közé tehető (korábban itt írtunk arról, hogy melyek a legdrágább brit királyi ékszerek). A látványos ékszert később II. Erzsébet örökölte, aki végül menyének, Diana hercegnének adta tovább 1981-ben. A tiara Diana révén vált igazán ikonikussá, és azóta is a királyi ékszerek egyik leghíresebb darabjaként tartják számon. Miután Diana és Károly házassága felbomlott, a tiara visszakerült II. Erzsébethez, és Diana 1997-ben bekövetkezett halála után senki sem viselte nyilvánosan – egészen 2015-ig. A fejdíszt a királynő Katalin hercegnének ajándékozta, aki a Buckingham-palota egyik fogadásán tündökölt a rég nem látott ékszerben. 

Miranda Holder királyi divatszakértő és stylist azonban elárult néhány furcsaságot Diana és Katalin legkedveltebb ékszeréről. Szerinte – bár Diana imádta – a fejdísz viselésétől szörnyű fejfájás gyötörte a hercegnét. 

„Nyilvánvalóan azért, mert nehéz, az ettől keletkező fejfájást pedig csak tetézte, hogy a lelógó, körte alakú gyöngyök rendszeresen beleütköznek az ékszer többi részébe, ezzel pedig folyamatos, szűnni nem akaró zajt csapnak viselés közben”

– mondta Holder TikTok-oldalán. 

Diana walesi hercegné a washingtoni brit nagykövetségen 1985 novemberében (Fotó: Terry Fincher/Diana hercegné archívuma/Getty Images)

Buktatói ellenére a darab azonban nemcsak Diana, de Katalin hercegné kedvencévé is vált, a kellemetlenségek pedig nem akadályozta meg abban, hogy viselje a családi örökséget: Diana egyik legikonikusabb darabja – amellett, hogy gyönyörű – nyilvánvalóan érzelmi értéket is képviselhet a hercegné számára, akiről köztudott, hogy nemcsak kedveli, de követi is a királyi család hagyományait. Diana tiaráját 2015-től kezdve számos más alkalommal viselte; többek között a spanyol király és királynő állami bankettjén 2017-ben, a holland király és királynő tiszteletére rendezett állami vacsorán, valamint Donald Trump akkori amerikai elnök és felesége, Melania Trump állami bankettjén 2019 júniusában. Holder szerint a hercegné ezt viselte legtöbbször a királyi kollekció tiarái közül. 

Katalin sosem rejtette véka alá, hogy mérhetetlenül tiszteli férje édesanyját, ennek pedig nem egyszer adta jelét nyilvános megjelenései során. Vilmos herceggel kötött házassága óta Katalint többször is megihlette már Diana ikonikus ruhatára, és minden bizonnyal osztozik néhai anyósa divatszeretetében is. A tiara mellett Diana ékszereinek más darabjait is viselte már (például eljegyzési gyűrűjét), a Hello! brit magazin szerint pedig összesen 12 alkalommal öltözött szándékosan úgy, mint az egykori hercegné. Katalin a gyereknevelésben is hasonló elveket követ: anyósa nyomdokaiba lépve fontosnak tartotta, hogy György herceget a palota falain kívül oktassa (ugyanabba az óvodába íratta, ahová Vilmos herceg is járt), emellett számtalan hasonlóságot lehet felfedezni abban is, ahogyan a gyermekeit öltözteti (György herceg húga keresztelőjén például pontosan úgy jelent meg, ahogyan gyerekként gyakran lehetett látni Vilmost is), második gyermeküket pedig a Szívek Királynője után nevezték el Sarolta Erzsébet Dianának.

Kiemelt kép: Max Mumby/Indigo/Getty Images