Talpára állítva vagy fejjel lefelé? – Így érdemes tárolni a poharakat a szakértő szerint

Így érdemes tárolni a poharainkat és a bögréket.

A háztartásbeli ismereteinket minden nap hasznosítjuk, de ez nem jelenti azt, hogy már nincs mit tanulnunk ebben a témakörben. Ugyanígy az sem kizárt, hogy vannak dolgok, amelyeket ugyan a lehető legtökéletesebben végzünk – de valójában fogalmunk sincs róla, miért is számít épp a mi módszerünk célravezetőnek. Ilyen lehet például a poharak tárolásának kérdése is.

Martha Stewart az Instagramon kérdezte meg követőit (akik közül a legtöbben bizonyára gyakorlott háziasszonyok és háziurak), hogy ők talpára vagy peremére állítva tárolják-e a bögréiket és poharaikat. Összesen 10 020 válaszadó közül 5315-en azt mondták, hogy talpára, míg 4705-en azt, hogy a peremére – a weboldal pedig még egy szakértőt is megkérdezett a témában. Ő az utóbbiaknak adott igazat.

De miért épp a peremére?

„A por összegyűlhet a poharakban, még ha szekrényben tároljuk is őket, ami miatt jobb nem aggódni minden egyes alkalommal, amikor előveszünk egyet közülük.

A legtöbb pohártípust tehát jobb ötlet peremmel lefelé tárolni, ha elég stabilak ehhez” – vélekedik Clare Langan szakértő, kiemelve, hogy amennyiben a szekrény hátuljában kapnak helyet, vagy kifejezetten ritkán kerülnek használatba, a poharakat és a bögréket mindenképpen fejjel lefelé tároljuk. 

Bizonyos poharak azonban természetüknél fogva kivételt képeznek. A pezsgős- és borospoharak legtörékenyebb része például épp a peremük, ezért érdemes ezeket inkább a talpukra állítva tárolni – ilyenkor azonban, amennyiben csak ritkán vesszük elő ezeket, a por könnyen felgyülemlik bennük. „Hosszabb ideig történő tárolás vagy nyitott polcok (például bárszekrény) esetén, amennyiben aggódunk a porprobléma miatt, kellő óvatossággal tárolhatjuk őket peremmel lefelé is” – teszi hozzá engedékenyen Langan.

A rettegett egymásra pakolás

Ha kevés a hely a szekrényben, az egymásra helyezés is felmerülhet lehetőségként bizonyos pohártípusok esetén. Pezsgőspoharakat semmiképpen sem ajánlott egymásra helyezni, de más, vastagabb, nehezebb típusokat minden további nélkül. „A vastagabb poharakat általában biztonságosan egymásra pakolhatjuk” – erősíti meg Langan.

Kiemelt kép: Getty Images