Kijött Bruce Willis (talán) utolsó karácsonyi akciófilmjének előzetese

Vajon lesz olyan jó, mint a Die Hard?

Az egész világot bejárta tavasszal annak a híre, hogy a színészlegenda Bruce Willis afáziával, azaz nyelvi és kommunikációs zavarral küzd (az afázia az agykárosodás egy formája, gyakran agyvérzés következménye, ettől szenved Kulka János is – a szerk.). Tavasszal tett közzé a családja egy olyan, közös nyilatkozatot, amelyet Emma Heming Willis, a jelenlegi felesége és két lányuk, Mabel és Evelyn; valamint Demi Moore, a volt felesége és három lányuk, Rumer, Scout és Tallulah is aláírt, és arról tájékoztatták benne a világot, hogy Bruce visszavonul a színészi pályáról.

Szerencsére azonban nem egyik napról a másikra tűnik el a képernyőkről és a mozivászonról: a tengerentúlon december 9-én ugyanis megjelenik új (vélhetően utolsó) karácsonyi filmje, a Detective Knight akció-trilógia második része, a Redemption (vagy ahogyan a rajongók már most emlegetik: a Christmas Knight). (Itthoni bemutatójának időpontjáról még nincsen hír.)

Az első rész, a Detective Knight: Rogue alig néhány hete, október 21-én került az amerikai mozikba, a film rajongóinak tehát nem kell sokáig tűkön ülve várniuk a történet folytatását. Az új rész előzetesében azt láthatjuk, hogy Knight nyomozó továbbra is őrizetben van az első film eseményei után, amikor is egy olyan bankrabló-csapatot üldözött, akik Halloween éjszakáján megölték a társát. Amikor Knight szembekerül a csapat vezetőjével, lelövi a férfit, emiatt pedig azonnal letartóztatják gyilkosságért. Az új film szinopszisa szerint mikulásmaszkos börtönszökevények terrorizálják New Yorkot karácsony idején, Knight nyomozó pedig alkut köt, hogy kiiktatja őket, ha cserébe visszakapja állását.

A filmet Edward John Drake rendezte Drake és Corey Large forgatókönyve alapján, a producerek pedig Large, Randall Emmett és George Furla voltak, a főszerepekben Bruce Willist és Paul Johanssont láthatjuk.

Bruce Willist majdnem egy éve, 2021 októberében szerződtették az akkor még Knight munkacímen futó produkció főszerepére. A forgatásokat azonnal elkezdték, és 2022. január 9-ére a trilógia mindhárom részét befejezték a színészek. Ezt követően, a munkálatok befejezte után néhány hónappal értesítette a nagyvilágot Willis családja arról, hogy a 67 éves színész afáziával küzd, és emiatt otthagyja szeretett pályáját.

A trilógia harmadik része, a Detective Knight: Independence várhatóan 2023 januárjában kerül majd a mozikba – az Egyesült Államokban legalábbis. A színész elképesztő munkamoráljának köszönhetően azonban ezen a produkción kívül is vannak még elkészült filmjei talonban (amelyeket akkor forgatott le, amikor azt az állapota még engedte neki): most pénteken, 2022. november 11-én kezdik el vetíteni a tengerentúli filmszínházakban például a John Travoltával közös Paradise City című akciófilmjét is.

Eladta az arcát

Pár hete derült ki az is a The Telegraph tudósításának köszönhetően, hogy Bruce Willis eladta a jogait az amerikai Deepcake cégnek, hogy lehetővé tegye egy „digitális iker” létrehozását. Ezzel tulajdonképpen bebiztosította azt, hogy az állapotának romlása esetén is lássuk őt (vagyis a képmását) a filmvásznon. Így ő lett az első hollywoodi sztár, aki jogszerűen lehetővé tette saját „digitális klónjának” létrehozását, hogy arcával és karakterével újabb filmekben szerepelhessen. Az ál-Bruce már fel is tűnt egy hirdetésben, miközben soha nem jelent meg azon a forgatáson, amin arcát digitálisan átültették egy másik előadóra. 

A technológiát többek között már a Star Wars folytatásaiban is használták a színészek fiatalabb énjének újrateremtésére vagy éppen feltámasztására: a Zsivány Egyes közvetlenül az első Star Wars-film eseményei előtt játszódik, és arról szól, hogy a lázadók egy csoportját megbízzák, hogy lopják el a Birodalom készülő szuperfegyverének, a Halálcsillagnak a tervrajzát, így Peter Cushing karakterének, Grand Moff Tarkinnak a megjelenése elkerülhetetlennek tűnt. A színész 1994-ben bekövetkezett halála ellenére az Industrial Light and Magic is ehhez a meglepő megoldáshoz folyamodott, de – ahogy mi is írtunk már róla – több más produkcióban is láthattunk hasonló „trükköt”.

Kiemelt kép: Bruce Willis 2019. január 15-én, New Yorkban – Fotó: Dia Dipasupil/WireImage via Getty Images