Bruce Willis visszavonul a színészettől betegsége miatt

A hírt a családja jelentette be az Instagramon.

Több magazin, többek között az Insider jelentése szerint Bruce Willis visszavonul a színészkedéstől, miután nyelvi és kommunikációs zavarral, afáziával diagnosztizálták – jelentette be szerdán a családja az Instagramon.

„Meg akartuk osztani, hogy szeretett Bruce-unknak egészségügyi problémái vannak, és nemrég afáziát diagnosztizáltak nála, ami hatással van a kognitív képességeire – írta Rumer Willis, Bruce Willis Demi Moore-ral közös lánya a fiókjában közzétett bejegyzésben. – Ennek eredményeképpen és nagy megfontoltsággal Bruce visszavonul a karriertől, amely oly sokat jelentett számára.”

Hozzátette, hogy ez egy „igazán nagy kihívást jelentő időszak a családunk számára”, és hogy „erős családi egységként haladnak ezen keresztül.”

A posztot az egész család aláírta: Emma Heming Willis, a jelenlegi felesége és két lányuk, Mabel és Evelyn; valamint Demi Moore, a volt felesége és három lányuk, Rumer, Scout és Tallulah.

„Ahogy Bruce mindig mondja: »Éld meg«, és együtt tervezzük, hogy pontosan ezt tesszük” – zárult a megható poszt.

Az afázia gyakori jelenség, de sokszor nem ismerik fel

Az afázia olyan állapot, amely a beszéd elvesztésével jár, és megnehezítheti az írást és a nyelv megértését is – írja a Mayo Clinic.

Az Aphasia.org szerint általában agyvérzés vagy más agysérülés után jelentkezik, és több mint 2 millió amerikait érint minden korosztályból. Egyelőre nem világos, hogy mi vezetett Willis afáziájához, bár a színészhez közeli források szerint már évek óta korai memóriavesztésben szenved, bár ez a kettő nem feltétlenül függ össze: az afázia önmagában nem tükrözi a kognitív hiányosságokat, a közhiedelem ellenére.

Az érintettek dadoghatnak vagy elnagyolhatnak bizonyos szavakat, és nehezen találják meg a megfelelő kifejezéseket. Az olyan fogalmak olvasása vagy hallása, mint a fel és le, balra és jobbra, vagy a napszak, szintén időbe telhet, amíg az érintettek értelmezni tudják, egyesek pedig hajlamosak a káromkodásra.

„Azt hiszem, társadalmunkban hajlamosak vagyunk arra, hogy az embereket a kommunikációjuk alapján ítéljük meg, és így természetesen az emberek azt gondolják, hogy buták vagy nem okosak – mondta korábban Brooke Lang logopédus az Insidernek. – De az összes tudás még mindig ott van, csak nehezen férnek hozzá a nyelvi részhez.”

Az afáziára nincs gyógymód, és a kezelés általában beszéd– és nyelvi terápia, amely az egyes betegek sajátos kihívásaira irányul.

Forrás: Insider; Kiemelt kép: Getty Images