Fogamzásgátlás: tudatosságban az európai sor végén kullog Magyarország

Az Európai Parlamenti Fórum a Szexuális és Reproduktív Jogokért minden évben megjelenteti az úgynevezett Fogamzásgátlási Atlaszt, melyben a fogamzásgátló eszközökhöz való hozzáférést, a családtervezési tanácsadás elérhetőségét és az online tájékoztatással kapcsolatos kormányzati politikát vizsgálja összesen 46 tagországban.

Az idei adatok szerint a fogamzásgátló módszerek elérhetőségének tekintetében Magyarország a legtöbb európai országhoz képest lényegesen alacsonyabb teljesítményt ért el, ami komoly problémát jelez, és aminek kapcsán sürgős beavatkozásra lenne szükség. Figyelembe véve, hogy az Európai Unió egészében sem rózsás a helyzet – felmérések szerint a terhességek több mint negyven százaléka nem kívánt –, azonnali cselekvésre lenne szükség. 

Nem tudunk eleget

A reproduktív egészség napjaink egyik kulcsfontosságú témája, ezen a területen még sok országnak – és kifejezetten a volt „keleti blokk országainak” – bőven akad tennivalója. Magyarországon 2015 és 2019 között ezer 15-49 éves nőre 27 nem kívánt terhesség jutott évente, és ezer terhességből húsz várandós fiatal, sőt akár gyerekkorú 10-19 év közötti serdülő lány és nő volt.

Az Európai Fogamzásgátlási Atlasz minden évben a fogamzásgátló eszközökhöz való hozzáférést, a családtervezési tanácsadás elérhetőségét és az online tájékoztatással kapcsolatos kormányzati politikát vizsgálja 46 országban.

Az idei értékelésen Magyarország 44,9%-ot ért el, azaz az érintettek kevesebb mint fele fér hozzá a tudatos fogamzásgátláshoz szükséges eszközökhöz, információkhoz és tanácsadáshoz,

lemaradva ezzel a legtöbb európai országhoz képest. Csehország, Litvánia, Szlovákia és Lengyelország mellett Magyarország is a tíz legrosszabbul teljesítő állam között szerepel, az alacsony helyezést elért államok közül csak Lengyelországnál, Oroszországnál, Bosznia-Hercegovinánál és Fehéroroszországnál ért el jobb eredményt.

A kedvezőtlen eredmény alapvetően a nehéz hozzáféréssel függ össze: azzal, hogy egyrészt a fogamzásgátló eszközök itthon nem részesülnek társadalombiztosítási támogatásban, és egy részük (például a nők számára készülő tabletták) orvosi rendelvényhez kötött, további probléma emellett a helyi illetékes szervektől származó online információk korlátozott elérhetősége. A magyar nőknek és férfiaknak ezért többnyire különböző weboldalakra és nyomtatott edukációs anyagokra kell támaszkodniuk, ha tájékozódni szeretnének a fogamzásgátlásról. Ezek a lehetőségek sokak számára nem elérhetők, az ilyen csatornán történő információszerzés ezért nehézkes és nem biztosított, ez pedig jelentősen megnöveli a nem kívánt terhességek kockázatát.

Tudatosság

„A KSH adatai szerint 1969-ben kétszázezernél is több abortuszt végeztek Magyarországon – a mostani évekre ez a szám tartósan ötvenezer alá csökkent. Ez ugyan tartalmazza a betegség vagy veszélyeztetettség miatt történt terhességmegszakítások számát és azokat az eseteket is, amikor a fogantatás bűncselekmény következménye – az abortuszok túlnyomó többségére viszont világszerte ma is nem kívánt terhesség következtében kerül sor” – írtuk egy korábbi cikkünkben, még jóval az azóta elfogadott szívhangtörvény megjelenése előtt. Bár minden abortusz más, és másképpen, eltérő okokból traumatizál, abban szakértők, illetve az érintett nők és férfiak is egyetértenek, hogy

a nem kívánt terhesség megelőzése minden esetben kisebb egészségügyi és lelki terhet jelent,

mint a terhességmegszakítás, ezért kulcsfontosságú lenne, hogy mindenki hozzáférhessen a megfelelő védekezéshez szükséges információkhoz és eszközökhöz.

„A nők egészségének támogatása kiemelt fontossággal bír, és arra ösztönözzük őket, hogy vegyék a saját kezükbe az irányítást reproduktív egészségüket illetően, és tájékozottan döntsenek fogamzásgátlásukról. A pontos és hiteles információkhoz való könnyű hozzáférés segíthet a nőknek abban, hogy megalapozott és megfelelő döntéseket hozzanak fogamzásgátlásukkal kapcsolatban. Az átfogó tájékoztatás és a fogamzásgátlás társadalombiztosítási támogatása pedig csökkentheti a nem kívánt terhességek terheit. – állítja Okan Isikci, az Organon globális egészségügyi vállalat közép-, kelet- és dél-európai régiójának ügyvezető igazgatója.

A helyzet javítása érdekében együttműködésükkel hamarosan átfogó, európai családtervezési oktatóprogram indul, hogy segítsen a nőknek megalapozott döntéseket hozni saját szexuális és reproduktív egészségükkel kapcsolatban. Az Act with Her elnevezésű kezdeményezés elindításával a vállalat legfőbb célja, hogy megbízható és hiteles, a reproduktív egészségügyben jártas szervezetekkel, jogvédőkkel és szakértőkkel együttműködve oktatást, képzést és jobb hozzáférést biztosítson a családtervezési lehetőségekhez.

Fiatalok veszélyben

Idehaza különösen nagy jelentősége lehet az ilyen és ehhez hasonló programoknak, ugyanis egy korábbi felmérésből kiderült, hogy

Magyarországon a szexuális életet élő fiatalok negyede egyáltalán nem védekezik,

ezzel pedig nemcsak a nem kívánt terhesség, de a különböző szexuális úton terjedő fertőzések veszélyének is kiteszik magukat. Mindez annak ellenére van így, hogy itthon is számtalan különböző fogamzásgátlási módszer érhető el: természetes és mechanikai módszerek mellett kémiai és hormonális eszközök is rendelkezésre állnak a megelőzésre.

A szexuális védekezés rendkívül összetett kérdés és a szexuális tudatosságra való nevelés már otthon, időben és tudatosan meg kell, hogy kezdődjön. Gyerekeink szexuális tudatosságát a legjobban azzal fejleszthetjük, ha életkoruknak megfelelő mélységben, de mindig nyíltan és tabuk nélkül beszélünk a szexualitásról, beleegyezésről, eltérő igényekről, fogamzásgátlásról és védekezésről is. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a mai szülők generációjának edukációjára is szükség van, hiszen a mai harmincas-negyvenes-ötvenes korosztály témába vágó tudása is hiányos, és

a fogamzásgátlás terhe még ma is a legtöbb esetben a nők vállát nyomja, bizonyos esetekben az ő egészségüket teszi kockára.

A különböző, nőkre fókuszáló programok üdvözlése mellett fontos lenne, hogy férfiakat és nőket a fogamzásgátlásban való egyenlő részvételre buzdítsunk és – bár a nem kívánt terhesség aránytalanul nagyobb terhet ró az érintett nőkre, mint férfiakra – ne vegyük természetesnek, hogy ennek elkerülése elsősorban a nők feladata. 

Kiemelt kép: Getty Images