A kutatók szerint ezért félünk a sötétben

Biztosan előfordult már veled is olyan, hogy éjjel felkelve szinte rettegtél kimenni a mosdóba, mert hirtelen minden árnyékban és ledobott ruhadarabban valami szörnyűséget véltél látni – ezzel egyáltalán nem vagy egyedül. Különösen élénk fantázia sem kell ahhoz, hogy félni kezdjünk, miután lement a nap. De akkor mégis miért olyan ijesztő?

A horrorfilmek és a szellemtörténetek a sötétséget gyakran összekapcsolják az ijesztő dolgokkal, és sokaknál ez a társítás a sötéttől való félelemhez vezethet – különösen a gyerekeknél. De ez nemcsak nagyon gyakori félelem, hanem valódi oka is van, ami túlmutat a hallott és látott szellemtörténeteken és rémfilmeken (bár ezek is rásegítenek).

Normális fejlődés része

A tudósok szerint a sötéttől való félelem a 3-12 éves gyermekek körében a leggyakoribb (egy tanulmány szerint 4 gyerekből majdnem 3-at érint), de sok felnőtt is hajlamos az esti rettegésre. Becslések szerint a felnőttek 11%-a már a világjárvány előtt is küzdött ezzel a félelemmel, és a szakértők szerint a COVID-19 tovább rontott a helyzeten. Krystal Lewis, a National Institutes of Mental Health klinikai pszichológusa szerint a sötéttől való félelem igen gyakori, különösen a gyermekek körében. „A félelem a gyermekkori fejlődés normális része – mondta Lewis a HuffPostnak. – Elég sok olyan gyerekkel találkozunk, akik félnek a sötétben, ami a fejlődés szempontjából megfelelő, a legtöbb gyerek pedig idővel kinövi ezt a félelmet.”

A rémálmok és a félelemre való biológiai hajlam is szerepet játszik. Lewis szerint az emberek olyan dolgok miatt félhetnek a sötéttől, amiket látnak vagy hallanak, a fejükben lévő gondolatok (vagy) rossz dolgok miatt, amelyeket esetleg átéltek. Azt is elmondta, hogy egyes embereknek „biológiai hajlamuk van a félelemre és a szorongásra, ami éjszaka megnyilvánulhat.”

„A sötéttől való félelem gyakran a szülőtől való elszakadástól való félelemben gyökerezik

– mondta Rachel Busman, a Cognitive & Behavioral Consultants vezető igazgatója, a Child Mind Institute szorongásos zavarokkal foglalkozó központjának korábbi igazgatója a Washington Postnak, aki szerint a világjárvány rátett erre még egy lapáttal, aminek a hatásait azóta is érezzük. – A gyerekek hosszú időre kimaradtak az iskolából és más tevékenységekből, ezért hiányzott a szülőktől való elválás fontos gyakorlata.”

Fotó: Getty Images

„A félelmet egy valós vagy vélt fenyegetés váltja ki. A globális világjárvány sok bizonytalanságot idézett elő mindannyiunk életének különböző aspektusaiban” – mondta ezt már Gifty Ampadu, a Montefiore Egészségügyi Rendszer pszichológusa az USA Todaynek. És mivel a kutatások szerint az ismeretlentől való félelem más szorongásokat is erősít, a sötéttől való félelem és más fóbiák exponenciálisan megnőttek. De mik is lehetnek azok a bizonyos okok? A tudósok szerint az alábbiak válthatnak ki félelmet a sötéttől vagy a sötétben.

Nem látunk jól

„A sötétség rontja a látást. Az, hogy nem látunk olyan jól, „növeli a szorongást, a bizonytalanságot és a feszültséget, és ez bármely korosztályban a sötéttől való félelemhez vezethet” – magyarázta Dr. Gene Beresin, a Harvard Medical School pszichiátriaprofesszora és a Massachusetts General Hospital Clay Center for Young Healthy Minds ügyvezető igazgatója az USA Todaynek.

Felkészülés valamire

„A sötéttől való félelmet előkészített félelemnek nevezünk – mondta Martin Antony, a Torontói Metropolitan Egyetem pszichológiaprofesszora és a The Anti-Anxiety Program (Anti-szorongás program) című könyv szerzője a CNN Health-nek.

Van, amikor már fóbiáról beszélünk

Ahogy már fentebb is írtuk, a sötéttől való félelem gyakran gyermekkorban kezdődik, és a fejlődés normális részének tekintik, azonban van, amikor már fóbiáról beszélünk. Egy félelem akkor válik fóbiává, ha túlzott mértékű, irracionális, vagy hatással van a mindennapi életre (például nem merünk elaludni). A nimfofóbia az éjszakától vagy a sötétségtől való szélsőséges félelem, amely a szorongás és a depresszió intenzív tüneteit okozhatja. Bár némi félelem normális, ha azonban a félelem elkezdi befolyásolni a mindennapi életet és az alvási szokásokat, akkor lehet, hogy itt az ideje felkeresni egy terapeutát.

– Ez azt jelenti, hogy fel vagyunk készülve vagy hajlamosak vagyunk arra, hogy bizonyos dolgoktól jobban féljünk, mint másoktól.” Ezek a felkészült félelmek abból erednek, ami őskori őseink számára veszélyes lehetett, olyan dolgok, mint a magasság, a pókok, a kígyók és a sötétség. „Valószínűleg az evolúció során, a természetes szelekció révén úgy fejlődtünk, hogy kialakuljon bennünk ez a félelem, és a sötét az egyik olyan helyzet lenne, amelytől könnyebben félünk” – tette hozzá Antony. Ha a sötétben ragadozók vannak, valószínűleg nem látjuk őket, és ez ma is ugyanúgy igaz, mint több ezer évvel ezelőtt az őseinkre.

Az ismeretlentől való félelem

„A legtöbb dolog, ami nyugtalanságot okoz bennünk, olyan dolgok, amelyeket kiszámíthatatlannak és az ellenőrzésünkön kívül állónak látunk – mondta Antony. – Amikor a sötétségről van szó, ott a bizonytalanság, nem tudjuk, mi van ott. Amikor egy sötét szobával vagy koromfekete éjszakai égbolttal találjuk szembe magunkat, ijesztő filmek képei juthatnak eszünkbe, és a gyerekek szörnyekre gondolhatnak. Aki fél a sötétségtől, nem szereti azt a fajta bizonytalanságot, amit a sötétség magával hoz.”

Bizonyos életesemények is okozhatják

„A sötéttől való félelem sok embernél felnőttkorban is fennáll; az amerikai lakosság nagyjából 11%-a fél a sötétben” – mondta John Mayer klinikai pszichológus az amerikai Glamour magazinnak. Egyes felnőttek egy-egy negatív éjszakai élményük miatt félhetnek a sötéttől, mondta Lewis. Legyen szó akár rablásról, támadásról vagy valami másról, ezt az élményt az éjszakához és a sötétséghez köthetik, tette hozzá. „Az ilyen dolgok okozhatják a félelmek kialakulását.”

A sötéttől való félelem akár a poszttraumás stressz zavar egyik összetevője is lehet egy negatív eseményhez kapcsolódóan. Ha ez a helyzet, érdemes segítséget kérni egy mentális egészségügyi szolgáltatótól.

Mit tehetünk ellene?

Aki fél a sötétben, annak nem kell elkeserednie, a szakemberek szerint az alábbi gyakorlatok tudnak segíteni.

Pozitív esti mesék

A szülők elterelhetik a gyerekek figyelmét a félelmetes gondolatokról, és segíthetnek a túlzottan aktív képzelőerővel rendelkező csemetéknek azzal, hogy vidámabb dolgokat biztosítanak, amelyekre összpontosíthatnak. A gyerekek képzelete éjszaka elszabadul, főleg azért, mert nincs sok minden, ami lefoglalja vagy eltereli a figyelmüket, és gyakran egyedül maradnak a gondolataikkal. „Válasszunk olyan esti meséket, amelyek a sötéttől való félelem leküzdését közös folyamattá teszik” – javasolta Tamar Chansky philadelphiai pszichológus, a Szabadítsuk meg gyermekünket a szorongástól című könyv szerzője a Health Line-nak. Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akiknek többször elmondták ugyanazt a történetet egy fiúról, aki legyőzte a sötéttől való félelmét, a hasonló félelmek csökkenéséről számoltak be, és nem volt szükségük annyi szülői beavatkozásra az éjszaka közepén. A felnőttek pedig horror helyett nézzenek vagy olvassanak pozitív történeteket, amikben lehetőség szerint ne legyenek ijesztő dolgok.

Vigasznyújtó tárgy

A szakember szerint mindenkinek jót tesznek az olyan kényelmi tárgyak, mint egy takaró vagy plüssbaba, hiszen az ágyba bújás nagyon ijesztő veszteségnek tűnik – a megnyugtatástól, a védelemtől, a biztonságtól való veszteségé . De ez a enyhíthető egy vigasznyújtó tárgy segítségével.

Legyen rutin

A következetes lefekvési rutin szintén hasznos mindenkinek, aki fél a sötétben. Az olyan gyakorlatok, mint a fürdés vagy a tudatos légzéstechnikák felnőttek és gyermekek számára egyaránt hasznosak lehetnek. „A kiszámítható lefekvési rutin segít kondicionálni a (személyt) az alvásra való felkészülésre azáltal, hogy lefekvés előtt lecsendesíti” – mondta Dr. Mari Kurahashi, a Stanford School of Medicine gyermek- és serdülőkori pszichiátriai részlegének igazgatója a Health Line-nak. A szakember szerint a mantrák is fontosak, és segíthetnek az embereknek az önnyugalomban. „Gyakoroljunk egy mantrát, például: »A szobám egy biztonságos hely, és bátor vagyok«.”

Fényforrás, de nem túl sok

Ha mindig égve hagyunk egy lámpát, az átmenetileg segíthet a problémán, de nem hosszú távon, sőt, akár ronthat is a dolgokon. „Az éjszakai lámpák hasznosak lehetnek felnőttek és gyerekek számára, de ne hagyjunk túl sok erős fényt égve egész éjszaka, mivel fontos, hogy gyakoroljuk a sötétben való tartózkodást” –  nyilatkozta Stephen Whiteside, a Mayo Klinika Gyermekközpontjának gyermekkori szorongásos zavarok klinikájának igazgatója. Azt is régóta tudjuk, hogy a pihentető alváshoz elengedhetetlen a sötétség, a különböző fények (mint mondjuk a monitorok kék fénye) pedig kifejezetten nyugtalan pihenéshez vezet. „Lefekvés előtt mindannyiunknak minimalizálni kell a képernyőhasználatot, hogy elkerüljük a kék fényt, amely stimuláló hatású lehet. Legalább két órával lefekvés előtt kerüljük a képernyőket” – javasolta Kurahashi.

Fehér zaj

Dr. Gene Beresin, a Harvard Medical School pszichiátriaprofesszora és a Massachusetts General Hospital Clay Center for Young Healthy Minds ügyvezető igazgatója azt tanácsolta, hogy a fehér zaj segít elfedni azokat a hangokat, amelyek éjszaka ijesztőek lehetnek. A halk zene szintén jó alternatíva.

Kiemelt kép: Getty Images