Emlékszel még rá? – Így él most Melissa Gilbert, A farm, ahol élünk egykori gyereksztárja

Az 58 éves színésznő végül visszatért a farmra.

Vajon ki ne emlékezne a bájos szeplős kislányra és testvéreire, vagy jószívű szüleikre, Charles és Caroline Ingallsre, akik nap mint nap küzdöttek a megélhetésért? A szívmelengető családi-western dráma az 1800-as években egy minnesotai településen, Walnut Grove-ban játszódott – Melissa Gilbert életét pedig végérvényesen megváltoztatta. Gyermekszínészként természetesen kiváló ugródeszka lehet Hollywood – no de legalább ugyanennyire számít veszélyesnek is (ITT írtunk arról nemrég, hogy Daniel Radcliffe is megsínylette a népszerűséget), erről pedig Melissa Gilbert, A farm, ahol élünk egykori gyereksztárja is tudna mesélni. Melissa 1964. május 8-án született Los Angelesben, biológiai szülei pedig egynapos korában adták örökbe Paul Gilbertnek és feleségének, Barbarának. Pályafutását nagyon korán kezdte, kétévesen reklámfilmekben szerepelt, és alig töltötte be a kilencet, amikor Michael Londonnak köszönhetően a farmra “költözött”. 

Idilli gyermekkor – a vásznon

London őt tartotta a legalkalmasabb gyerekszínésznek, és így történt, hogy Gilbert szinte a sorozattal együtt vált felnőtté Laura Ingalls Wilder szerepében: „Életem legmeghatározóbb éveit – 9 éves koromtól 19 éves koromig – a sorozat díszletei között töltöttem” – nyilatkozta Paulette Cohn televíziós újságírónak. A színésznőnek azonban – a legtöbb gyerekszínésszel ellentétben – nem a népszerű sorozat utóhatásaival kellett megküzdenie: Melissa örökbefogadó szülei válásakor 6, édesapja halálakor pedig mindössze 11 éves volt. Sokáig abban a hitben élt, hogy apja halálát agyvérzés okozta, később azonban kiderült, öngyilkosságot követett el. A színésznő szerint otthona ezután a „szomorúság és kényelmetlenség” megtestesülésévé vált, a forgatások pedig – a megszokásokkal ellentétben – sokkal inkább jelentettek számára megkönnyebbülést, mintsem veszélyforrást. A stáb amellett, hogy a nézők szórakoztatására összpontosított, egyúttal a színésznő sorsát is szárnyai alá vette: „A családom nem úgy működött, ahogyan kellett volna, ami egyébként sokakkal megesik ebben a világban. Én pedig nagyon szerencsés voltam, hogy volt hová menekülnöm, ahol szó szerint kijátszhattam magamból a feszültséget. Legyünk őszinték: a karakterem szinte minden második jelenetben sírt, ami nagyszerű lehetőség volt az érzelmek levezetésére. Ha Laura szerepe nincs, valószínűleg már elvesztem volna” – nyilatkozta korábban.

Balról jobbra (fent): Melissa Gilbert (Laura Elizabeth Ingalls Wilder), Matthew Laborteaux (Albert Quinn Ingalls), Melisssa Sue Anderson (Mary Ingalls Kendall), Linwood Boomer (Adam Kendall). Balról jobbra (lent): Michael Landon (Charles Philip Ingalls), Lindsay Greenbush (Carrie Ingalls) és Karen Grassle (Caroline Quiner Holbrook Ingalls). Fotó: NBCU Photo Bank/NBCUniversal, Getty Images

A sorozat támogató közege gyerekként ezer bajtól megóvta a színésznőt, a filmipar felszínes normái azonban – miután véget ért a széria – felemésztették a későbbiekben. A botox és a plasztikai műtétek világa – ami szinte kéz a kézbe jár az összetört hollywoodi álmokkal – nem kerülte el a színésznőt sem. Különösen azután vált a szépészeti beavatkozások rabjává, miután 2011-ben elvált férjétől, Bruce Boxleitner-től. A megpróbáltatások – ahogyan könyvében fogalmazott –„sztereotip kapuzárási pánikba” taszították, hiszen szingli nőnek lenni Hollywoodban egészen másfajta nyomást jelentett, és munkát találni egy olyan iparágban, ahol mindenki a fiatalság megszállottja, csak tovább tetézte a nehézségeket.

„Ahhoz, hogy valóban képes legyek megöregedni, el kellett költöznöm Los Angelesből.

Egy nap végre felébredtem és feltettem magamnak a kérdést: mégis mit művelek? Egyébként is szörnyen nézek ki, a magánéletem romokban hever, boldogtalan és megkeseredett vagyok. Mi értelme ennek? Szentül hittem évekig, hogy vékonynak kell lennem, hogy a megfelelő helyen a megfelelő cipőt kell viselnem, és persze mindenhová a megfelelő autóval és megfelelő emberrel kell érkeznem. Tönkretett a megfelelési kényszer” – mesélte.

Közel 50 év elteltével végre teljesült a kívánsága

Miután 2013-ban hozzáment harmadik férjéhez, Tim Busfield színészhez, végleg eldöntötte, hogy kibékül önmagával, leáll a botox-kezelésekkel, az implantátumokkal, és vidéken kezdi újra az életét – amire igazából mindketten nagyon vágytak (Melissa javarészt A farm, ahol élünknek köszönhetően). Gyerekként arról ábrándozott, hogy Laura karakteréhez hasonlóan ő is egy farmon szaladgál majd csirkék, tehenek és lovak társaságában. „Szerettem Laurát alakítani, mert mindig is olyan akartam lenni, mint ő” – emlékezett vissza egy interjúban. A már egészen fiatalon munkába álló színésznő soha nem gondolta volna, hogy nem lesz többé állandó bevételi forrása, Hollywood elhagyásával pedig ez a nap is elérkezett. Gilbert és Busfield olcsó michigani ingatlanok után kutattak, ám arra akkor még egyikük sem számított, hogy a lehető legromosabb állapotban lévő faházikó lesz az, amibe végérvényesen beleszeretnek. „Rettentő szomorú látvány fogadott minket, amikor megnéztük a tanyát, amit az előző tulajdonos kívül-belül elhanyagolt. Odabent dohos szag volt, tele volt minden régi kacatokkal, szeméttel, a falakról pedig rothadó szarvasfejek néztek vissza ránk. Úgy döntöttünk, hogy megvesszük” – mesélte a színésznő. 

A színésznő és férje, Timothy Busfield a BAM Harvey Színházban 2020. január 30-án New Yorkban. (Fotó: Roy Rochlin/Getty Images)

Együtt kezdték el tetőtől talpig átalakítani a helyet, a 14 hektáros ingatlan pedig 2018-ra vált igazán otthonossá: kandallót, kazánt és új vízvezetékeket építettek be, cserepes növényeket ültettek, és persze lecserélték a bútorzatot is, a hangulata pedig – hogy stílszerűek legyünk – már-már szinte filmbeillő. Íme:   

Gilbert, aki mindig is a tanyasi életre vágyott, most csirkéket nevel, saját gyógynövényes veteményese van, gyümölcsöt és zöldséget termeszt, férjével pedig nehézkesen ugyan, de hozzászoktatták magukat a takarékos életvitelhez: „Engem nem vidéki lánynak neveltek, és teljesen más ez az élet, mint amihez hozzászoktam. Korábban meggondolatlanul költekeztem, és azt feltételeztem, hogy soha nem fogy el a pénzem. Tévedtem.” Ellentétben azzal, amit sokan feltételeznek a hírességekről, a színésznő és férje mindent maguk csinálnak a ház körül (ami rengeteg lemondással jár), és mivel nincs állandó bevételi forrásuk, pontosan úgy kell számolniuk a költségvetéssel, ahogyan egy teljesen átlagos amerikai háztartásnak. Életük tökéletes mintapéldája annak, hogy a pénz nem feltétlenül boldogít, sőt, a színésznő ennyire kiegyensúlyozott soha nem volt még az életben, hiszen – fényűző életmód ide vagy oda – Hollywood akár az életébe is kerülhetett volna.

A most 58 éves Melissa Gilbert Laura Ingalls Wilder írónő önéletrajzi ihletésű regényében nőtt fel, majd a bakfis Laura szerepe után hollywoodi sztárrá, feleséggé, édesanyává és íróvá cseperedett. Gyakran bulizott együtt Brat Packkel, és olyan szívtiprókkal járt, mint Rob Lowe vagy Billy Idol, a színészkedés után pedig a politikában is kipróbálta magát (2016-ban Michigan állam kongresszusi képviselőjének választották meg). Televíziós pályafutása és Laura karaktere miatt szívébe zárta a világ, függőségei árnyékában viszont képtelen volt megbékélni önmagával. Kemény munkával, kitartással, és egy szilárd házassággal az oldalán azonban rátalált a boldogság, békés, új és inspiráló életének történéseit pedig nemcsak a közösségi oldalán, de egy önéletrajzi ihletésű könyv formájában is megosztotta a rajongóival Back to the Prairie – A home remade, a life rediscovered (Vissza a farmra – Egy újjáépített otthon, egy újra felfedezett élet) címen.

Kiemelt kép: NBCU Photo Bank/NBCUniversal, Getty Images