Kultikus filmjelenetek, amelyeket valamilyen szer hatása alatt forgattak a színészek

Vigyázat, innentől egészen biztos, hogy más szemmel tekintesz majd Carrie Fisher vagy Harrison Ford jeleneteire!

Azok a népszerű gyerekszínészek, akik a reflektorfény és média nyomása alatt nőnek fel, háromszor nagyobb valószínűséggel válnak később az alkohol rabjává, mint átlagos társaik. A legismertebb fiatalkorú alkoholfüggők Macaulay Culkin, Lindsay Lohan és Drew Barrymore voltak, akik az alkohol mellett még a kábítószereket sem vetették meg, és nem egyszer álltak illuminált állapotban a kamera elé. Ez alól nem volt kivétel Daniel Radcliffe sem, aki sosem rejtette véka alá, hogy nem egy alkalommal részegen alakította a Harry Potter-filmek címszerepét. Elmondása szerint gyakran érkezett ittasan a forgatásokra, és erősen kellett koncentrálni, hogy ne essen ki a szerepéből. Radcliffe 2010-ben tette le először a poharat, miután befejezte az utolsó Potter-mozi forgatását: „Sok olyan jelenetre tudnék rámutatni, ahol nem voltam teljesen józan. Bár munka közben sosem ittam, de azért hatással volt a játékomra, hogy nem érkeztem tisztán a forgatásokra. 

Üres volt a tekintetem azokban a jelenetekben”

– mesélte az azóta már leszokott színész egy korábbi interjújában.

„Apu ökölbe szorult keze vagyok”

Akadnak azonban olyan felnőtt színészek is, akik – profizmus és rutin ide vagy oda – feszültségoldás gyanánt (vagy pusztán csak brahiból) nem egyszer öntöttek már fel a garatra két jelenet között. Brad Pitt és Edward Notron a kultikussá vált Harcosok klubja forgatásán koccintottak néhányszor, barátságukra és hiteles játékukra való tekintettel David Fincher rendező pedig úgy döntött, hogy megtartja a két színész részegen golfozó jelenetét, ami aztán a filmből is visszaköszön ránk. 

Kirsten Dunstnak dunsztja sem volt

De miből is készülnek az úgynevezett filmes kellékdrogok?

A gyógynövényes cigaretták mellett a legtöbb por alapú kellékdrog cukros vagy tejes alapból készül, melyeket különböző orvosi cégek gyártanak a filmipar számára. Az összetevők nem minősülnek kábítószernek, és nem okoznak függőséget a színészekre nézve.

Kirsten Dunstnak például fogalma sem volt arról, hogy igazi jointot szívott a Woodshock című film egyik jelenetében. A filmbeli karakterek rengeteg füvet fogyasztottak, Dunst ennek kapcsán pedig azt mesélte Jimmy Kimmel műsorában, hogy a filmes fű gyógynövényes dohányból készült, azaz nem tartalmazott bódító hatóanyagot, azonban az egyik jelenet forgatása közben váratlanul rosszul lett. A film egyik producere utánajárt a dolognak, és kiderítette, hogy egy valódi joint keveredett a kellékek közé, amit Dunst a kamerák előtt szívott el. A színésznőt minden bizonnyal valaki szándékosan „megtréfálta”, az azonban 

soha nem derült ki, hogy kinek volt ennyire rossz humorérzéke a stábtagok közül.

„Nem tudtam tovább forgatni. Hazaküldtek, de másnapra kialudtam magam és rendbe jöttem” – mesélte akkor a színésznő.

Bob Hoskins és John Leguizamo nem vették komolyan a munkát

A klasszikus videojáték 1993-as filmes adaptációja, a Super Mario Brothers a kritikusok által igencsak lesajnált alkotás lett, a várható fogadtatást pedig már a forgatások közben is sejteni lehetett, amit a két színész azzal próbált elütni, hogy a kelleténél többször nézett a viszkis pohár mélyére. Így történt, hogy Bob Hoskins és John Leguizamo annyira berúgtak a film forgatásán, hogy Hoskins eltörte az ujját – ezért is visel időnként gipszet a film egyes jeleneteiben. 

Billy Bob Thornton túlságosan is komolyan vette

A Tapló télapó című vígjáték főszereplő karaktere gyakorta részeg a filmben, az egyik kulcsjelenet kedvéért pedig Thorton is a pohár mélyére nézett. A színész a PeopleTV Couch Surfing című műsorában elmondta, hogy akkor volt a legmámorosabb, amikor karaktere a plázában randalírozott, később pedig azt a mozgólépcsős jelenetet is megtartották, ahol a valóságban is ittasan, szinte állva alszik felfelé menet. Bizony szép dolog az igyekezet, de fontos hangsúlyoznunk, hogy 

a színész túlzott lelkesedése egyáltalán nem követendő!

Meztelenség és szexjelenetek

A Wall Street farkasa című film egyik jelenetében Margot Robbie színésznőnek teljesen meztelenül kellett szerepelnie. Robbie rettegett a forgatástól és attól, hogy képtelen lesz végigcsinálni a jelenetet. „Teljesen megkövültem, és annyira féltem, hogy szinte minden végtagom reszketett. Bár reggel 9 volt, a stáb egyik tagja megkínált egy kis tequilával, amit ebben az esetben hajlandó voltam elfogadni. Tényleg segített, hogy ne remegjen a kezem, és adott némi önbizalmat ahhoz, hogy végigcsináljam a jelenetet” – mesélte a New York Timesnak. A meztelenség egyébként Jennifer Lawrence színésznőn is kifogott az Utazók című film forgatásán. Elmondása szerint a Chris Pratt-tel való közös szexjelenete borította ki igazán: „Azt reméltem, az alkohol majd kevésbé teszi bizarrá az élményt, hogy egy nős férfival kell csókolóznom a kamerák előtt – 

a feszültségoldás gyanánt elfogyasztott alkohol azonban csak tetézte a szorongásomat”

– mesélte anno a Hollywood Reporter magazinnak. (Nem véletlenül alkalmaznak manapság intimitás koordinátorokat a forgatásokon. Hogy ők mivel foglalkoznak pontosan, arról mi is írtunk már korábban.)

Carrie Fisher és Harrison Ford egész éjjel a Rolling Stones tagjaival buliztak

A Birodalom visszavág című ötödik Star Wars-film egyik angliai forgatásán igencsak vidáman jelent meg Leia hercegnő és Han Solo. Történt ugyanis, hogy a Monty Pythonból ismert Eric Idle meghívta Fishert, hogy lógjon együtt vele és a Rolling Stones tagjaival. Az azóta már elhunyt színésznő anno azt mesélte a Daily Beast magazinnak, hogy azonnal rábólintott a meghívásra: „Felhívtam Harrisont és közöltem vele, hogy ide azonnal jönnie kell velem. Emlékszem, hogy egyáltalán nem aludtunk, sőt, egyenesen a buliról pottyantunk a forgatásra. Bár a jelenet maga nem volt kifejezetten vicces, mi azért legbelül igen erőteljesen mosolyogtunk.”

Összeomlás a hotelszobában

Francis Ford Coppola klasszikussá vált alkotásában, az 1979-es Apokalipszis mostban a kezdő jelenet a Martin Sheen által játszott fiatal Willard százados összeomlását mutatja be hotelszobájában. Sheen egy filmfesztiválon adott interjújában évekkel később elárulta, hogy a jelenetet a 36. születésnapján vették fel, és hogy tényleg részeg volt: egész nap ivott az ünneplés miatt. Azt is elmondta, hogy akkoriban (és még tíz éven keresztül) alkoholista volt. „Olyan veszélyesen részeg voltam, hogy alig bírtam felállni. Nagyon mélyen belemerültem a saját személyes fájdalmamba, az alkoholizmusba, az önutálatba és minden olyan dologba, ami egy ember része lehet”. A megrázó jelenet legerősebb része, amikor a tükörbe boxol, ami összetörve megvágja a kezét. Sheen beszámolója szerint ez bizony egy részeg hiba volt, mivel közelebb volt a tükörhöz, mint azt gondolta. Francis Ford Coppola azonnal le akarta állítani a forgatást, de ő visszautasította, mert folytatni akarta a démonnal való birkózást a kamera előtt. „Így is tettem, és egy teljesen összetört, kétségbeesett fickót játszottam, aki tükrözte azt, aki akkoriban valójában voltam” – mondta.

A színészek módszerei természetesen egyáltalán nem ajánlottak és követendők! A rendszeres alkoholfogyasztás káros a szervezetre, és buktatói még a minimális alkoholfogyasztásnak is lehetnek. A WHO adatai szerint Magyarország alkoholfogyasztás tekintetében igencsak magas helyen végzett az Európai Unióban, az alkoholizmus pedig minden eddiginél nagyobb kihívást jelent az ország számára (statisztikák alapján több mint egymillióan küzdenek országszerte alkoholizmussal, valamint az abból származó egyéb megbetegedésekkel). Ha úgy érzed, hogy újra és újra egyre többet iszol annál, mint amennyi elfogadható lenne, és segítségre lenne szükséges a leszokásban, ITT tudsz név nélkül és teljesen ingyenesen segítséget kérni. 

Kiemelt kép: Joan Crawford amerikai színésznő a Grand Hotel című film egyik jelenetében (Hulton Archive/Getty Images)