Minél undorítóbb, annál érdekesebb – Miért szeretjük nézni, ha valaki degeszre eszi magát?

Mit takar valójában a mukbang, az internet egyik legellentmondásosabb videós trendje?

A mukbang leegyszerűsítve olyan élőben közvetített videót takar, melynek főszereplője hatalmas mennyiségű, többszemélyes adag ételt fogyaszt el viszonylag rövid idő alatt, miközben a vlogger az ízélményt is kommentálja. Az „egyszemélyes evőversenynek” szép számmal akadnak nézői is, hiszen a Dél-Koreából indult trend nemzetközi szinten is népszerűvé vált mostanában. A mukbang-életérzés részünkről vajmi kevés élvezeti értékkel bír, mindenesetre – feláldozva mai étvágyunkat – utánajártunk, miért olyan nagy a felhajtás körülötte, vajon „mit esznek rajta” az emberek, és milyen hatással lehet a fizikai- és mentális egészségre. 

Hasznos vagy káros?

A mukbang a meokbang (evés) és a bangsong (közvetítés) koreai szavak kombinációja. A trend a 2010-es évek elején vált népszerűvé Dél-Koreában, mára pedig annyira elterjedtté vált, hogy már hazánknak is akadnak képviselői a műfajból (például Vivien ASMR vagy Kim ASMR, akik – lásd alább – ötvözik az evős videókat az Autonomus Sensory Meridian Response – önkéntelen idegi-érzéki válasz – műfajjal, amiről már mi is írtunk). De milyen típusai is lehetnek ennek az ellentmondásos trendnek?

  1. ASMR-mukbang: az ASMR-t (autonóm szenzoros meridián válasz) leggyakrabban speciális hallási- és vizuális ingerek váltják ki, és olyan fejbőrből induló bizsergető érzést takar, ami a gerincen is végighalad. Bár agyi orgazmusként is szokás becézni, mégsem áll összefüggésben a szexuális izgalommal. A mukbang ezt a videós trendet is meglovagolta – gondoljunk csak a szürcsölésre, csámcsogásra, ropogtatásra, és minden egyéb olyan hangra, amelyek relaxáló hatással lehetnek az ASMR-ben érintettekre.
  2. Storytime-mukbang: ilyenkor a YouTuber evés közben mesél az általa fogyasztott étel történetéről, az adott ország étkezési kultúrájáról, esetleg a valós élet eseményeiről (a sztárpletykáktól kezdve egészen a politikáig).
  3. Interjús mukbang: a videóban értelemszerűen meghívott vendégek is szerepelnek – akikkel természetesen teli szájjal beszélgetnek. (Fincsi…)

Ugyan aligha újdonság, ha másokat étkezni látunk a képernyőn, a mukbang azonban némileg eltér az átlagos gasztroműsoroktól. Hozzánk hasonlóan Dél-Koreában is nagy hangsúlyt fektetnek a társaságban történő étkezésre, így egyesek szerint a mukbang az ily módon elköltött ebéd vagy vacsora újraértelmezését erősíti. A közös étkezés közösségi élmény, a koreai influenszerek pedig azért közvetítenek élőben, hogy a rajongókkal egy időben – mondhatni úgy is, hogy együtt – étkezhessenek (ami a hiányos szociális tevékenységek pótléka is lehet). A másik hatalmas vonzerő a kajamennyiségben rejlik, hiszen ekkora adagokat nem fogyaszt az átlagember (pláne nem néhány perc alatt), a mukbang segítségével azonban könnyedén végignézhető, ahogyan valaki más helyettünk is meg(t)eszi (gondoljunk csak a mezei palacsintaevő versenyek népszerűségére). Ezek a videók bizonyos szinten az étel utáni sóvárgás kielégítését is szolgálják, hatalmas sikerük ellenére azonban jócskán éri kritika is a műfaj képviselőit – és nem véletlenül, hiszen (ha tudatában vannak, ha nem) az egészségtelen étkezési szokások mellett még az élelmiszerpazarlást is népszerűsítik – ami a világ jelenlegi állása szerint talán soha nem volt még annyira bicskanyitogató, mint mostanában. Hszi Csin-ping kínai elnök például kampányt is indított a trend ellen, így a mukbang kifejezésre kereső kínai felhasználók olyan figyelmeztető üzeneteket kapnak, melyekben egészséges és pazarlásmentes életmódra ösztönzik őket.

Első blikkre talán ártalmatlan hóbortnak tűnhet, hiszen az evés a mindennapi életünk része, maga a trend azonban jóval többet sejtet a felszín alatt, mint amennyi átjön a videókból. A kulisszák mögött valós személyek szenvednek a következményektől, hiszen egyetlen étkezés során jóval több kalóriát fogyasztanak, mint amennyi egészséges lenne. 2019-ben az amerikai YouTuber Nikocado Avocado számolt be arról, hogy a videós falás negatívan hatott az egészségére, 2021-ben pedig az olasz mukbanger Omar Palermo hunyt el szívrohamban. A kutatók emellett a rajongók körében végzett vizsgálatok során is találtak összefüggéseket a mukbangerek követése, valamint a már meglévő étkezési zavarok között. Egy 2020-ban végzett tanulmány szerint a mukbang egyesek számára hatékony segítség lehet az étkezési zavarok leküzdésében (például a táplálékbevitel növelésével, valamint a falásrohamok megelőzésével), bár jótékony hatásai visszásak, és nem minden esetben érvényesülnek, hiszen egyeseknél akár kontrollvesztett falásrohamokat is eredményezhet.

Miben rejlik a siker?

Egy nemrég készült tanulmány szerint a féktelen falást bemutató videókra lényegesen többen kattintottak, mint a túlevést nem tartalmazó tartalmakra, továbbá sokkal nagyobb volt az érdeklődés olyan mukbangerek iránt, akik időre étkeztek, szemben azokkal, akik nem szabtak időkorlátot az evésnek, a legmagasabb nézettséget pedig a rendkívül fűszeres és csípős ételek fogyasztásánál mérték (itt négyszeres nézettségi növekedés volt tapasztalható az ehhez hasonló tartalmakat nem mutató étkezős videókhoz képest). Tehát 

minél egészségtelenebb és undorítóbb valami, annál érdekesebb a felhasználók számára.

Arról pedig nem is beszélve, hogy népszerűsége a magánnyal is összefügg, melyben egyre több fiatal érintett világszerte. A kutatók 2021-ben 604 török nemzetiségű mukbang-rajongót kértek meg arra, hogy töltsenek ki egy függőségi skálát. A résztvevők két százaléka jelezte, hogy naponta négy óránál is több időt tölt mukbang-videók nézésével, ami a pszichológusok szerint különösen a magányosság-érzéssel hozható összefüggésbe, az érintetteknél pedig hosszútávon diszfunkcionális megküzdési mechanizmusokat, rosszabb esetben pedig depressziót is eredményezhet.

Mit tegyünk, ha a gyerek is nézi?

Ha aggódsz amiatt, hogy milyen tartalmakhoz férnek hozzá a család legkisebb tagjai, első lépésként hasznos lehet beállítanod a YouTube Kids szülői felügyelet-funkcióját. Az opció lehetővé teszi, hogy megtekintsd a gyerekek által gyakran látogatott videókat, ezáltal pedig abban is segítségedre lehet, hogy nyílt és őszinte beszélgetéseket folytassatok a lehetséges veszélyforrásokról. Napjainkban emberek milliói rajonganak a mukbang műfajáért, és bár sok esetben felnőttek is érintettek, első sorban azonban a fiatalabb korosztály internethasználóit célozza. Ha gyermeked érdeklődést mutat a műfaj iránt, érdemes időnként együtt nézned vele – így sokkal könnyebb átbeszélni a látottakat, egyúttal pedig arról is értesülhetsz, hogy milyen gondolatok és érzések kavarognak a fejében. 

Kiemelt kép: Getty Images