Összefüggést találtak a magas vérnyomás és a demencia kialakulása között

Egy több mint 28 000 ember bevonásával készült kutatás azt találta, hogy a vérnyomás időskori csökkentése mérsékelheti a demencia kockázatát is.

Dr. Ruth Peters demenciakutató szerint mivel a demenciát egyelőre sem kezelni, sem gyógyítani nem tudjuk (bár vannak bizonyos egyszerű trükkök, amelyekkel sokat tehetünk szellemi fittségünkért), nagy előrelépést jelentene, ha minél többet megtudnánk arról, mégis hogyan csökkenthetnénk a betegség kialakulásának kockázatát.

„Tekintettel a népesség elöregedésére és a demenciában szenvedő emberek gondozásának jelentős költségeire, már egy kis mértékű csökkentés is jelentős globális hatással járhat. Tanulmányunk azt sugallja, hogy a vérnyomás csökkentésére irányuló, könnyen elérhető kezelések alkalmazása jelenleg az egyik »legjobb esélyünk« ennek az alattomos betegségnek a leküzdésére” – foglalta össze a European Heart Journalban. A demencia lassan globális járvánnyá válik, becslések szerint jelenleg 50 millió embert érint világszerte, bizonyos előrejelzések pedig azt mutatják, hogy ez a szám 2050-re megháromszorozódhat. A cikk kiemeli, hogy a betegség évente akár 40 000 dollárba (több mint 16 millió forintba) is kerülhet egy betegnek.

A betegség nem válogat

A legendás színész, Rita Hayworth is a demencia egyik leggyakoribb formájában, Alzehimer-kórban szenvedett. Barron H. Lerner orvostörténész 2006-ban azt írta, hogy amikor Hayworth diagnózisát 1981-ben nyilvánosságra hozták, ő lett „az Alzheimer-kór első nyilvános arca, ezáltal elősegítve, hogy a jövőbeli betegek ne maradjanak diagnosztizálatlanul… Hayworth tudtán kívül segített egy olyan állapot destigmatizálásában, amely még mindig zavarba hozza az áldozatokat és családtagjaikat.” És ez napjainkban sincs másképp.

Dr. Peters kifejtette, hogy bár számos vizsgálat vizsgálta a vérnyomáscsökkentés egészségügyi előnyeit, nem sok tartalmazott demenciával kapcsolatos eredményeket, és még kevesebb volt ezek között a placebokontrollált vizsgálat. „A legtöbb vizsgálatot korán leállították, mivel a vérnyomáscsökkentés jelentős hatást gyakorol a szív- és érrendszer működésére, amelynek zavarai általában korábban jelentkeznek, mint a demencia jelei” – magyarázta Peters. Kutatócsoportjával ők most ezt a hiányt pótolva több év leforgása alatt összesen 28 008, átlagban 69 éves, magas vérnyomásos embert vizsgáltak 20 különböző országból. „Azt találtuk, hogy a vérnyomás tartós csökkentése jelentős mértékben csökkentette a demencia esélyét is a vizsgált idősebb populációban. Eredményeink nagyjából lineáris kapcsolatot feltételeznek a vérnyomáscsökkentés és a demencia alacsonyabb kockázata között, függetlenül attól, hogy milyen típusú kezelést alkalmaztak” – számolt be a jó hírről. „Tanulmányunk a rendelkezésre álló legmagasabb szintű bizonyítékot nyújtja arra, hogy a több éven át tartó vérnyomáscsökkentő kezelés csökkenti a demencia kockázatát, és nem láttunk semmilyen bizonyítékot a károsodásra. Azt azonban még mindig nem tudjuk, hogy csökkentené-e a demencia hosszú távú kockázatát a további vérnyomáscsökkentés azoknál az embereknél, akiknél már jól kontrollált a vérnyomás, vagy általánosan tekintve a kezelés korábbi életkorban történő megkezdése” – magyarázta Peters.

Egyre fenyegetőbb

Nemrég a Nők Lapjában írt hosszabban Krúdy Tamás a demenciáról és az Alzheimer-kórról. Az írását magával a definícióval kezdte: a demencia egy tünetegyüttes, amit számos betegség okozhat. Alapvetően a gondolkodás zavarát jelenti, és körülbelül ötven-száz okát azonosította eddig az orvostudomány. Becslések szerint Magyarországon évente tizenkétezer új betegnek indul el az agya a demencia irányába, és a folyamat egy, két, három vagy akár több évtizedig is eltarthat. A demencia leggyakoribb formájában, az Alzheimer-kórban legalább negyedmillió ember szenvedhet, amit azért nehéz pontosabban meghatározni, mert egyes feltételezések szerint akár az esetek háromnegyede is diagnosztizálatlan maradhat, sokan gondolják ugyanis a betegség tüneteit az idősödés természetes részének. Ma ötvenmillió alzheime­ressel számolnak a világban, és ez a szám tizenöt-húsz éven belül a három-négyszeresére nőhet.

A most megjelent tanulmányt jegyző tudósok azt remélik, hogy eredményeikkel segíthetik a demencia előrehaladásának lassítását célzó közegészségügyi intézkedések megalkotását, valamint mankót nyújthatnak az olyan esetekhez, amikor bizonytalanság merül fel azzal kapcsolatban, hogy adott idős páciensnek milyen mértékben szükséges csökkenteni a vérnyomását.

Figyelem! Ez a cikk nem helyettesíti az orvosi ellátást és konzultációt. Amennyiben neked (vagy ismerősödnek) kérdésed/kétséged merül fel a saját gyógyszereiddel és azoknak adagolásával kapcsolatban, mindenképpen fordulj háziorvoshoz!

Kiemelt kép: Piotr Adamowicz / EyeEm via Getty Images