Gyógyító szimbólumok – ezeket a jeleket érdemes a bőrünkön viselni

Mostanában reneszánszát élik a különböző tetoválások, de nagyon nem mindegy, hogy mi kerül a bőrünkre. Most nem arra gondolunk, hogy majd hatvanévesen esetleg megbánjuk a válladra került delfint, hanem arra, hogy a rajzok, szimbólumok többségének van olyan jelentése, amivel nem árt tisztában lenni ilyen elköteleződés előtt. Ugyanis a ránk kerülő jelek akár segíthetnek is meggyógyulnunk – de ugyanilyen könnyen akár ártalmasak is lehetnek.

A gyógyító szimbólumok világszerte minden kultúrában és vallásban megtalálhatók, az ókori egyiptomi és görög mitológiától  kezdve hinduizmusig és a buddhizmusig . Olyan képet, jelet vagy szót értünk alatta, amely a gyógyulás spirituális ábrázolásával rendelkezik. Általában rituálékban és szertartásokon használják, hogy elősegítsék a gyógyulást és a befogadók lelki védelmét. Minden spirituális jel egyedi gyógyító erővel rendelkezik. Egyesekről például úgy tartják, hogy segítik a sebek gyógyulási folyamatát, mások segíthetnek a betegségek gyógyításában, megint mások pedig mentális és érzelmi állapotok kezelésére alkalmasak. Sokáig volt a házakra festett díszítő elemeknek védelmező funkciójuk is, de a házon belüli lakóterületekre is raktak különböző hatással bíró jelképeket, például ami a vágyott életminőségre utalt, mondjuk bőségre, harmóniára, nőiességre, teremtésre.

A magyar népművészeti elemek tulipánjai, rózsái, indái, madárkái stb. mind-mind ilyenek voltak. Amikor az emberek még ismerték ezek jelentéseit, tudatosan állították össze a ruhák és használati textilek mintázatát, annak megfelelően, amilyen minőséget szerettek volna megtartani vagy erősíteni az egyénben és a családban. Ez a tudásunk azonban az idők során megfakult, és a különböző jelek elvesztették a mélyebb értelmű töltetüket, gyakran csupán esztétikai értékük maradt. Pedig ha csak azt nézzük, hogy mi tetszik nekünk, de a jelentésével nem foglalkozunk, az önkéntelenül is negatív hatással lehet ránk.

Körbevesznek rossz barátok

Ha tartósan vagyunk olyan helyen, ahol egy számunkra negatív energiát sugárzó ábrázolás van, az hat ránk. Ezt bárki tapasztalhatta már, aki ránézett egy számára rettentő képre, vagy aki egy lehangoló, szomorú festmény társaságában időzött – ezért is kell körültekintően megválasztanunk nemcsak a bőrünkre kerülő formákat, hanem a körülöttünk lévőket is.

Amikor olyan tetoválást választunk, amit düh, szomorú emlék, csalódottság ihletett, az az életerőnket és örömünket újra és újra visszahúzza ezekhez a lelki állapotokhoz.

Például ha tele vagyunk energiával/tettvággyal, de nem tudjuk levezetni, és tetováláson vagy a környezetünkben a tűz elem jelképe van, akkor nagy feszültség keletkezik bennünk, frusztrálttá válhatunk.

Ha valakinek sok a szexuális energiája, és a derekára tetováltat egy ezt erősítő motívumot, akkor a párkapcsolata elbillenhet a szexualitás felé, és nem a szeretetből indul majd neki a kapcsolódás vágya, hanem a kielégülés szándékával, esetleg egyik kalandból a másikba rohan majd, ez hosszú távon lelki kielégületlenséget, zavaró nyugtalanságot eredményezhet. A nemi területeken gyulladások, fertőzések jelenhetnek meg, és emellett akár szívelégtelenség is. 

Energiák modern köntösben

Az ún. új homeopátia alatt nem a golyócskákat értjük, hanem azt a módszert, melyet a 80-as évek vége felé az osztrák Erich Körbler, bécsi elektroműszerész talált ki. Szerinte a test bizonyos részeire felrajzolt geometriai jelek gyógyító hatásúak, mivel az ezek által képviselt energetikai információ a szervezetben pozitív rezonanciát kelt, és mobilizálja öngyógyító erőit. Ez az akkoriban megtalált, ötezer éves múmia, Ötzi kapcsán ötlött fel benne. A kőkorszaki férfi testén tetoválások látszottak, melyeknek – Körbler feltételezése szerint– az őseink gyógyító hatást tulajdonítottak. Emiatt kezdte kidolgozni a saját módszerét. Egyszerű vonalak, egy szinuszgörbe, egy kereszt és egy ipszilon alkotják  szimbólumgyógyászati rendszerének „gyógyszereit”. Elektronikai szakembereként tisztában volt az antennák működésével, amelyek gyakran párhuzamosan elrendezett, vízszintes pálcákból állnak, és hasonlítanak az általa használt vonalkódos jelképekre. Azt is tudta, hogy a természeti népek sámánjai meghatározott jeleket festenek betegeikre gyógyászati céllal. Szerinte az emberi „energiatestet”, amely a meridiánokban nyilvánul meg, felfestett „antennákon” keresztül lehetne gyógyítani. 

Fotó: Getty Images

Még ha nem is gyakoroljuk rendszeresen a reikit, vagy nem is volt részünk ilyen kezelésben, de biztosan hallottunk róla. A reiki a gyógyítás energiaalapú megközelítése, amely az ősi tibeti buddhista tanításokból ered, és az 1800-as években fedezték fel újra Mikao Usui japán orvos és gyógyítónak köszönhetően. Más, ázsiai orvosi rendszereken alapuló terápiákkal összhangban abból indul ki, hogy a fizikai és érzelmi károsodások az ember energiájának vagy biomezőinek rendellenességeihez kapcsolódnak.

Legfontosabb és legérdekesebb elemei a szimbólumok, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy a reiki energiáját egy adott célra használják. Míg a legtöbb esetben a szimbólumok valójában csak a tudattalanra hatnak, a reiki szimbólumok a gyakorlóik szerint egy kicsit másképp működnek: valójában arra ébresztik az elmét és a testet, hogy megváltoztassák az energia működésének módját. Aktiválásukhoz a gyakorlói vizualizálhatják az ún. reiki szimbólumokat, hangosan kimondhatják a nevüket, vagy akár le is rajzolhatják őket.

Hogyan segít?

A szimbólumokkal való gyógyítás működési elve a szakértő szerint könnyen megérthető: ha valaki, aki erőtlennek érzi magát (mintha mindig csak adnia kellene, és nincs sok ideje magára), egy szimbólumot választ, hogy az erősítse önbecsülését, tisztázza én-határait, és energiát adjon neki, akkor minden alkalommal, amikor ránéz, vagy látómezőjébe kerül, a tudattalanját e felé a cél felé fordítja. Így működik az agyunk, amikor foglalkoztat minket egy probléma megoldása.

Népszerű tetkók – és ami mögöttük van

Spirál: Megnyugtathatja a kismamákat, és ráhangolhatja őket a babavárás természetes folyamatára. (persze ebben az esetben nem szó szerinti tetoválásról van szó, hanem a bőrre festett mintáról. Várandósan tilos tetováltatni!)

Égig érő fa: az Istennel való kapcsolatra utal, és egyben női szimbólum is, jelezve, hogy a nő hozza „le” az emberi életet a földre, vagyis kapcsolatban van az égi szférákkal.

Életvirág: összetett jelkép, benne van a teremtés folyamata. Használata segít harmóniára lelni és összhangba kerülni a természet körforgásával.

Ég felé mutató háromszög: a férfi princípiumot jelöli, és az univerzumból jövő életenergia gyűlik össze a biztonságos alapokon nyugvó elembe.

Lefelé mutató háromszög: a női princípiumot jelöli, és többek között a szellemi-lelki minőségek formába öntését is mutatja, „lehozza a földre”. A nők szülik a gyermeket, a lélek testet ölt.

Dávid csillag: a fenti két minőség harmonikus együttműködésének szimbóluma. 

Nyíl: főleg a csuklóra kerülve segít eléri a célodat.

Horgony a lábon: azoknak ajánlott, akik túlságosan álmodozók, és a hétköznapi kötelezettségeiket nem teljesítik. A túlzottan realistákat azonban röghöz kötheti, és gátolhatja őket a továbblépésben.

Ilyenkor tudattalanul is azt keressük, és amikor a látómezőnkbe kerül, akkor észrevesszük – még ha korábban többször el is mentünk mellette. A szimbólumokkal való gyógyítás legtöbbször egy összetett kezelés része (holisztikus gyógyítók, természetgyógyászok, reiki gyógyítók) foglalkoznak ezzel, de önmagában is alkalmazható. Egy-egy kezelés igen komplex rálátást igényel a szakembertől. A kezelő személy speciális kérdésekkel feltérképezi, hogy milyen állapotban van a kezelt személy, mit gondol az állapotáról, és milyen változást/mit szeretne elérni, aztán kiválasztják az ehhez kapcsolódó, segítő jelképet. Ez lehet képen, medálon, rá lehet rajzolni a testre, illetve vizualizációs gyakorlat közben elképzelni, esetleg azt is javasolhatja, hogy többször rajzoljuk le.
Egyszerre többet is lehet használni, amik egymás hatását erősíthetik. A hozzáértő ki tudja választani, hogy a test melyik részére kerüljön fel a rajz vagy minta. Ehhez testszimbolikát használnak, ami azt jelenti, hogy minden életterületnek megvan az azt szimbolizáló testrésze, szerve. Például a küzdőerőnket a bicepszünk befeszítésével szoktuk fitogtatni, az ide kerülő jelkép ezt erősíti. A párkapcsolathoz a szív vagy az alhas területét szoktuk társítani, és az érzelmekhez a vesét is. Különböző területet kezelnek, ha az érzelmi vagy ha a szexuális életünket szeretnénk felpezsdíteni, ám egy jó partnerkapcsolat eléréséhez mindkét területet össze kell hangolni. 

Addig is a legegyszerűbb módja, ha van egy célunk akár egészség, akár lelki állapot, akár munka területén, hogy válasszunk egy olyan képet, tárgyat, színt, ruhát, amire ránézve az felidézi azt az érzelmi állapotot bennünk, amit a célunk elérésével éreznénk. Ezután pedig használjuk minden nap, amíg csak szükségét érezzük.

Ezektől gyógyulhatunk

Fotó: Getty Images

Cho Ku Rei: Az erő, az energia szimbóluma, amely a teljesítmény növelésére vagy csökkentésére szolgál (attól függően, hogy melyikre van szükség). Emellett célja elősegíteni a szellemi megvilágosodást. Használható katalizátorként a fizikai gyógyuláshoz, vagy a tisztításhoz, emellett arra is fel lehet használni, hogy az ember jobban összpontosítsa a figyelmét.

Fotó: Getty Images

Sei He Ki: Ezt a szimbólumot mentális és érzelmi gyógyításra, védelemre, tisztításra, tisztításra és kiegyensúlyozásra is használják. A betegség középpontjába hatol, amely gyakran a tudatalattiban (az érzelmi testben) vagy a tudatban (a mentális testben) rejtőzhet. Amikor az emberi test betegséget manifesztál, gyakran azt az üzenetet próbálja átadni, hogy van valami a testben, ami figyelmet és törődést igényel, ez a mentális és érzelmi gyógyító szimbólum egyensúlyba hozza a jobb és a bal agyféltekét.

Fotó: Getty Images

Hórusz szeme: Az okkultizmussal kapcsolatos ősi egyiptomi szimbólum, amelyet a modern boszorkányságban a bölcsesség, a jólét, a spirituális védelem, a jó egészség, valamint a tisztánlátó képességek növelésére, a tolvajok és a gonosz szem elleni védelemre használnak, sokan emiatt amulettként vagy ékszerként is viselik. Érdekes módon Hórusz szeme nem pusztán egy mágikus jelkép, hanem az ókori egyiptomiak által alkalmazott matematikai tudás egyik példája is. A mítosz szerint Széth hat részre hasította Hórusz szemét. Hórusz szeme mint szimbólum tehát hat résszel rendelkezik. Mindegyik egy mértékegységet kapott: a szem jobb oldala az 1/2-et, a pupilla az 1/4-et, a szemöldök az 1/8-ot, a szem bal oldala az 1/16-ot, a lefelé kanyarodó része az 1/32-et, míg a könnycsepp az 1/64-et. Ezeket a részleteket összeadva 63/64-et kapunk, és a hiányzó részről úgy tartják, hogy vagy Thot mágikus hatalmát reprezentálja, vagy azt jeleníti meg, hogy semmi sem tökéletes.

Fotó: Getty Images

Spirális Nap: Számos sámánhagyomány a Napot tekinti az első sámánnak, vagyis az emberek első gyógyítójának. A spirál nap az anaszazik petroglifáiról származik mint a gyógyítás szimbóluma. A szimbólum az élet természetes mozgását és ritmusát, az univerzum állandó mozgását jelképezi. Azt az egyedülálló gyógyító erőt képviseli, amely a kozmosz minden tájáról sugárzik, és amely segít minket a visszaesésekből kilábalni, és visszazuhanni az élet természetes ritmusába és egészséges harmóniájába.

Fotó: Getty Images

Abrakadabra: A mágikus trükkökben nagyon gyakran használt varázsige egy ősi alkímiai szimbólum, amelyet halálos betegségek gyógyítására és a gyógyulás fokozására használtak. Egy fordított háromszög formájában írták egy amulettre, amelyet a beteg/szenvedő aztán viselt. A kabbalisztikus varázslat ereje állítólag elmulasztotta a betegséget. Az „Abrakadabra” szó feltehetően az Atya, a Fiú és a Szentlélek héber szavak kezdőbetűiből származik. Egy másik nézet szerint egy arámi kifejezésből származik, amely azt jelenti, hogy „úgy teremtek, ahogy beszélek”.

Kiemelt kép: Getty Images