Ugye mindannyian érezzük, hogy a kártyalapoknak van egy bizonyos misztikus hangulata? Nem véletlenül: a kártyajátékok ugyanis eredetileg nem a szórakoztatást, hanem az önismeretet szolgálták, a lapokon látható alakok, jelenetek pedig egytől egyig ezoterikus szimbólumok, jósolni lehet velük. Magyar Diána írása.

A tarot ezoterikus szerepe nem szorul magyarázatra, ahogy kártyavetésről, cigánykártyajóslásról is mindenki hallott. De gondoltuk volna, hogy a magyar és a francia kártyát is használták jövendölésre?! Sőt, valaha minden kártyatípusnak több köze volt a misztikához, mágiához, mint a játékhoz – nem véletlenül nevezte a keresztény egyház az ördög bibliájának.

Az ősi korokban szinte minden emberi megnyilvánulás a beavatást, a halandó lét meghaladását szolgálta. Később azonban az évszázadok folyamán szakrális jelentőségük fokozatosan elfelejtődött, így ma már a legtöbben nem is gondolnák, hogy népszerű játékainknak – mint például a sakk, a rejtvényfejtés, a dobókocka vagy a kártya – bármi köze volna a spiritualitáshoz. Ugyanakkor épp a kártya esetében sokan sejtik, hogy – legyen szó akár franciáról, akár magyarról – a lapokon látható jeleneteknek, ábráknak, alakoknak kell, hogy legyen valami mélyebb üzenete.

Nem játék a kártyajáték

A kártyajátékok eredete a múlt ködébe vész. Legkorábbi említésük a 14. századból valók, és ezek mind arról szólnak, hogy az egyház elítéli és betiltja őket. Ez is arra utal, hogy a kártyajátékok többek voltak ártatlan szórakozásnál, hiszen ez esetben nem számítottak volna veszélyesnek az emberek lelki üdvére.

A kártya tehát ekkor még biztosan összefüggésben állt bizonyos misztikus tanításokkal. E kapcsolat azonban a kártyajátékok többsége esetében az újkorra megszakadt, így váltak azzá, aminek most a legtöbben ismerjük őket: játékos időtöltéssé, passzióvá, szerencsejátékká.

A kultúrtörténetben máig vita tárgya, honnan és hogy kerültek Európába az egyes kártyacsomagok, jelképek, általában a kártya. Az biztosnak tűnik, hogy Nyugaton nem „őshonos”: egyes lapok, szimbólumok egyiptomi eredetűek, más jelek szerint a kártyázás Iránból vagy Indiából származik, ám az ókori Kínában is népszerű volt.

A lapokat kezdettől fogva használták önismeretre és sorselemzésre. Legyen szó akármelyik kártyafajtáról, az egyes alakok, jelenetek mitológiai előzményekre mennek vissza, mindegyiknek az ősi misztériumkultuszokban vannak a forrásai. Így eredetileg, amikor „játszottak” a lapokkal, valójában az ember szellemi útját, spirituális fejlődését modellálták, az anyagba vetett lélek zavarától és útkereső bolyongásától a megváltásig. Valószínű, hogy épp ezért a kártya titkát, igazi jelentését a beavatások során a mester sok év tanulás, gyakorlás után adta át a tanítványnak.

A cikk folytatását Nők Lapja Ezotéria 2019/3. számában olvashatjátok el. 

Szöveg: Magyar Diána

Nyitókép: Getty Images