Cher kifutómodell lett – 76 évesen dögösebb, mint valaha!

Még hogy csak a húszéveseké a világ!

A Balmain luxusmárka tegnapi divatbemutatója egy szupersztár vonulásával ért véget – a kifutón ugyanis a legendás előadóművész, a 76 éves Cher bukkant fel a fináléban. 

Az énekes a francia márka egyik márványmintás, válltöméses, mélyen dekoltált dresszében ragyogta be a 2023-mas tavaszi–nyári kollekció bemutatóját. Ruhájához toronymagas, platformos cipő dukált, amelyben Cher épp olyan természetességgel libbent végig a párizsi divathét egyik legjelentősebb kifutóján, mint ahogy mi szoktunk a sarki kisbolt polcai között szaladgálni tornacipőben. 

Az alábbi képeken Cher a Balmain tervezőjével, Olivier Rousteinggel látható a show végén:

Cher Balmain-fellépését Hollywood ageizmus ellen vívott harcának legutóbbi állomásaként is értékelhetjük – amelynek során az utóbbi években egyre többen szólalnak fel azzal kapcsolatban, hogy igenis van élet harmincon-negyvenen-ötvenen-bármennyin túl, még a hírességek számára is. A sztárok vélt „szavatossági idejének” lejártával kapcsolatban hallottuk már nyilatkozni többek között Michelle Pfeiffert, Cameron Diazt, Paulina Porizkovát, de még Sarah Jessica Parkert is, akik mind úgy vélik: ideje leszámolni a maradi elvekkel! Kiállásuk hatására egyre inkább elfogadottá válik világszerte az a vélekedés, miszerint a fiatal(os)ság és a jó élet nem a megélt évek számán, hanem sokkal inkább az attitűdön és az életvidámságon múlik. Nem számít a kor: a diverzitás és inkluzivitás a popkultúra hívószavai lettek, a magazinok címlapján egyre-másra tűnnek fel a különböző életkorú és külsejű modellek, így aztán a divatvilág is igyekszik leszámolni fiatalságkultuszban tobzódó múltjának káros maradványaival. Ennek a folyamatnak a része Cher kifutóra kerülése, de az is, hogy az elmúlt években újra felbukkantak például a 80-as, 90-es, sőt néha a 70-es évek nagy nevei is. Pat Cleveland 69 évesen, Patti Hansen 63 évesen voltak a 2019-es divathetek nagy sztárjai. Helen Mirren 71 évesen a L’Oréal, Maye Musk 69 évesen a CoverGirl arca lett, a Isabella Rossellinit pedig 2018-ban újra felkérte a Lancôme, hogy képviselje őket – sok-sok évvel azután, hogy megváltak tőle, mert túl idősnek tartották…

Ami pedig a popkultúra felső berkeiben történik, legyűrűzik a hétköznapokba is, már ami egyes jelenségek megítélést illeti. Hiszen amíg korábban ötven év körül a nyugdíj képe körvonalazódott, ami után aztán az élet lelassult, pihenősebbé vált, ma már ez egyáltalán nincs így: a mai ötven felettiek úgy néznek ki, mint nemrég a negyvenesek, edzenek, erejük teljében vannak, az sem elképzelhetetlen, hogy gyereket vállaljanak, sokan karriert váltanak – magyarán semmit nem úgy csinálnak, ahogy azt az előző generációk ötvenesei tették. És minél több hírességet látunk 50, 60 felett csúcsszerepekben, annál jobban elfogadja a társadalom a hétköznapokban is, hogy mindenki akkor és úgy éli érettebb éveit, ahogy és amikor akarja.

A legújabb Nők Lapjában kiemelten sokat foglalkozunk ezzel a témával. 

Kiemelt kép: Cher és a Balmain tervezője, Olivier Rousteing a Balmain 2023-mas tavaszi-nyári kollekciójának bemutatójának kifutóján a Párizsi Divathéten, 2022. szeptember 28-án – Fotó: Estrop/Getty Images