Jane Fonda szerint rengeteg dolgot köszönhet a ráknak

A legendás színész a hétvégén jelentette be, hogy Non-Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak nála, kesergés és önsajnáltatás helyett azonban inkább megragadta az alkalmat, hogy ennek kapcsán bizonyos társadalmi egyenlőtlenségekről ejtsen szót.

A nyirokrendszer fontos szerepet játszik a fertőzések és a betegségek, köztük a daganatos megbetegedések elleni védelemben. A Non-Hodgkin-limfóma egy olyan, sokféle kórképet magába foglaló betegségcsoport, amely a nyirokszövet speciális fehérvérsejtjeinek, az úgynevezett B- vagy T-limfocitáknak a rosszindulatú daganatos megbetegedése. A legtöbb betegnél az első tünet a fájdalmatlan, aszimmetrikus egy vagy több nyirokcsomó-régiót érintő nyirokcsomó-duzzanat, melyet láz, éjszakai izzadás és testsúly-csökkenés is kísérhet. A betegek 5-10 százalékában a száj és a garatképletek nyirokszövete érintett, ami torokfájást vagy hangos, illetve nehezített légzést okozhat – írja a házipatika.hu. 

Jane Fonda az Instagramon osztotta meg a nagyvilággal, hogy sajnos ő is ezzel a betegséggel küzd, de a tömegek megnyugtatására azonnal hozzátette: ez a fajta rák szerencsére viszonylag jól kezelhető. A színész és klímaaktivista a bejelentésében megragadta annak lehetőségét, hogy ennek kapcsán a társadalmi egyenlőtlenségekről is szót ejtsen; egészen konkrétan arról, hogy ő kiváltságos helyzetben van, mivel a legjobb egészségügyi ellátáshoz juthat hozzá – miközben nagyon sokaknak ez nem adatik meg. (Hozzáállásáról néhány szakmabelije igazán példát vehetne…)

„Szóval, kedves barátaim, van valami személyes, amit szeretnék veletek megosztani. Non-Hodgkin limfómát diagnosztizáltak nálam, és elkezdtem a kemoterápiás kezeléseket. Ez egy nagyon jól kezelhető rák, az emberek 80%-a túléli, így nagyon szerencsésnek érzem magamat. Azért is szerencsés vagyok, mert van egészségbiztosításom, és a legjobb orvosokhoz és kezelésekhez jutok hozzá. Fájdalmas dolog ráébrednem, hogy kiváltságosnak számítok ebből a szempontból. Amerikában szinte minden családnak egyszer már meg kellett küzdenie a rákkal, és túl sokan nem férnek hozzá olyan minőségi egészségügyi ellátáshoz, mint amilyenben én részesülök, és ez nem helyes. Sokkal többet kell beszélnünk nemcsak a gyógymódokról, hanem az okokról is, hogy meg tudjuk szüntetni őket” – fogalmazott. 

A bejegyzésben arra is kitért, hogy tervei szerint nem hagyja majd, hogy a diagnózisa és a kezelések az aktivista tevékenysége útjába álljanak, sőt: a klímaaktivizmusa már a diagnózisával kapcsolatban is eszébe jutott. 

„Az embereknek tudniuk kell, hogy a fosszilis tüzelőanyagok rákot okoznak. Ahogy a növényvédő szerek is, amelyek közül sok fosszilis tüzelőanyag-alapú, mint az enyém is. Megkezdtem a hat hónapos kemoterápiámat, elég jól bírom a kezeléseket, és higgyétek el, nem fogom hagyni, hogy mindez a klímaaktivista tevékenységem útjába álljon. A rák egy tanár, és én figyelek a tanulságokra, amelyeket számomra tartogat. Az egyik dolog, amit már most megmutatott nekem, az a közösség fontossága. Annak a fontossága, hogy bővítsük és mélyítsük a közösségünket, hogy ne legyünk egyedül” – foglalta össze. Bejegyzésére rengetegen reagáltak, és számos kollégája fejezte ki támogatását irányában. 

Nemrég Jane Fonda kollégája, Olivia Newton-John hunyt el rákban. A Grease sztárja első rákdiagnózisa után hozta létre az Olivia Newton-John Rák- és Wellness Kutatóközpontot Melbourne-ben. A kutatás és a jobb kezelés érdekében végzett aktivista tevékenysége valószínűleg ugyanolyan fontos eleme marad az örökségének, mint a showbizniszben elért eredményei.

A Dexter című sorozat vérnyom-elemző sorozatgyilkosa, és a Sírhant művek meleg temetkezési vállalkozója szerepében ismertté vált színész, Michael C. Hall 2010-ben jelentette be, hogy nála Hodgkin-limfóma nevű betegséget diagnosztizáltak, de a korai felismerésnek, na meg persze a kezeléseknek hála mára gyógyultnak számít.

Kiemelt kép: Jane Fonda 2022. szeptember 1-jén, Los Angelesben – Fotó: Christina House / Los Angeles Times via Getty Images