Egy atlantai bűnbanda célba vette a vagyonukkal kérkedő hírességeket

Egy atlantai ügyész hétfőn vádiratot nyújtott be egy olyan, szerinte erőszakos utcai banda ellen, amelynek tagjai rendre híres sportolók, előadóművészek és más, a közösségi médiában drága vagyontárgyaikkal hivalkodó emberek otthonaiba törnek be.

Egyre inkább láthatjuk és érzékelhetjük a mindennapjaink során, hogy világszerte mélyül a szakadék a szupergazdagok és a szegények között; a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények pedig egyre szegényebbé válnak – mindez az egyenlőtlenség pedig komoly feszültségeket és problémákat okoz a társadalomban; miközben az alsóbb rétegekben csak gyűlik és gyűlik az elfojtott harag, a gazdagok biztonságos kis buborékjaikban békében lebegnek a nyomor fölött kilométerekkel. 

A szegényekre nem látnak rá a gazdagok, fordítva ez azonban nem igaz: a nepotizmus gyakran naiv kegyeltjei, a gazdagságba beleszületettek (akiknek vagyona azóta is egyre csak gyarapszik) pedig sokszor érzéketlen megnyilvánulásaikkal tömegek ellenérzését vívják ki. Ékes példája ennek az az egyébként nem igaz, de hihetőnek bizonyult legenda, miszerint Marie Antoinette, XVI. Lajos francia király felesége, amikor közölték vele, hogy a párizsi szegényeknek már kenyérre sem telik, azt válaszolta, hogy „akkor egyenek inkább kalácsot”. Egy fokkal aktuálisabb (és valódibb) példája szintén ugyanennek a jelenségnek, hogy nemrég Jennifer Aniston azon kesergett nyilvánosan, hogy „manapság már bárkiből lehet sztár” – szemet hunyva a tény fölött, hogy ő maga is egy igen vagyonos színészcsalád leszármazottja. De azt se feledjünk, hogy akadnak olyan hírességek, akik a pusztító aszály miatt bevezetett vízkorlátozás ellenére sem hajlandóak lemondani róla, hogy állandó jelleggel ivóvíz csobogjon a birtokaikon díszelgő szökőkutakban és medencékben. A kommentelők gyakran hurcolják meg őket nemtörődömségük miatt… 

Vannak azonban, akik ennél is messzebb mennek. Egy atlantai bűnbanda például állítólag olyan emberek otthonaiba tör be, akik rendszeresen gyémántokkal, luxuskocsikkal és óceánparti palotákkal vágnak fel az Instagramon. A bandatagok ellen hétfőn nyújtott be vádiratot egy atlantai ügyész – írja az Associated Press.

A vádirat szerint a bűnözők többek között betörtek Mariah Carey énekesnő otthonába, valamint Marlo Hampton a Nem átlagos feleségek – Atlanta című reality-sorozat szereplőjének, Brad Guzan, az Atlanta United futballcsapat játékosának és Calvin Ridley, az Atlanta Falcons amerikaifutball-csapat játékosának házába is. A vádirat összesen 26 személyt nevez meg feltételezett elkövetőként. 

Georgia megye kerületi ügyésze, Fani Willis Fulton szerint a vádiratban állított bűncselekményeket (autólopás, emberrablás, fegyveres rablás, lövöldözés, lakásbetörések) a Drug Rich nevű banda tagjai követték el. „Olyan embereket vesznek célba, akik a közösségi médiában kérkednek a vagyonukkal. A nyilvánosságnak tehát azt üzenem, hogy míg szórakoztató dolog az interneten felvágni a szép dolgainkkal, sajnos ezek a bandák egyre ravaszabb és kifinomultabb módokon szúrják ki áldozataikat” – mondta. 

Persze nem csak a bűntények potenciális elszenvedőihez, hanem az elkövetőkhöz is volt néhány szava az ügyésznek. „Ha azt gondoljátok, hogy bűnözést és erőszakot hozhattok Fultonba, akkor tévedtek, el fogjátok ugyanis szenvedni ennek a következményeit, és ez a mai nappal kezdetét is veszi” – üzente a bűnözőknek. „Nem fogok alkudozni a bandatagokkal. Meg fogunk találni, el fogunk ítélni, és börtönbe fogunk küldeni titeket a hátralévő életetekre, és ezért nem kérek bocsánatot” – foglalta össze a bűnüldöző szervek céljait szenvedélyesen. 

Mindeközben pedig Mariah Carey azon töprenghet, hogy a több tucat villája közül amúgy melyikről is van szó…

Kiemelt kép: Mariah Carey 2022. június 24-én, Beverly Hillsben csillog – Fotó: Prince Williams/Getty Images