Tegyünk a megfelelő folyadékbevitelért – ételekkel!

Az alábbi cikkben olyan ételeket gyűjtöttünk össze, amelyek magas víztartalmuknál fogva sokat segíthetnek nekünk megfelelő hidratáltságunk elérésében. Azoknak, akik nem mindig isznak elegendő vizet napközben, érdemes lehet akár nassolnivaló gyanánt ezeket az ételeket fogyasztaniuk tízóraira, ebédre, uzsonnára!

Míg étel nélkül akár hetekig is túlélhet az ember, víz nélkül mindössze három-négy napot bírnánk – azt ugyanis nem képes hosszú távon tárolni szervezetünk. A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele esszenciális az életben maradáshoz (tegyük össze hát a két kezünket, hogyha tiszta víz folyik nálunk a konyhai csapból, hiszen ez manapság az emberiség negyedének nem adatik meg), és ezt testünk is jól tudja, ezért ahonnan csak lehet, vizet vesz fel. 

Mi mindenre jó a víz a testünknek?

Szabályozza a testhőmérsékletet, megnedvesíti a szem, az orr és a száj szöveteit, védi a szerveket és szöveteket, tápanyagokat és oxigént juttat a sejtekhez, védi az ízületeket, segít az ürítésben, feloldja az ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat.

Meleg időben az átlagosnál még több folyadékra van szüksége szervezetünknek a megfelelő működéshez (hiszen a légzés, izzadás, vizelet- és székletürítés során folyamatosan vizet veszítünk), ezért érdemes ennek pótlására ilyenkor kiemelten odafigyelni.

Ha több vizet veszítünk annál, mint amennyit beviszünk (hányás, hasmenés, láz, fertőzések, sportolás miatt), könnyen kiszáradhatunk. Az kiszáradás számos kellemetlen, vagy akár veszélyes tünetet is okozhat, ezekre pedig érdemes odafigyelni, majd mielőbb egy-két pohár víz elfogyasztásával ezt megszüntetni. 

Hogyan jelzi a testünk, ha kiszáradás fenyeget bennünket?

Fáradtsággal, szédüléssel, zavarodottsággal, de előfordulhat, hogy szélsőséges szomjúságérzetünk támad, ritkábbá válik a vizeletürítés, vagy a vizelet maga sötétre színeződik. Csecsemők vagy kisgyermekek esetében a kiszáradás jele a száj- és nyelvszárazság, a „száraz sírás”, a három órája elmaradó vizeletürítés, a beesett szemek, arc és kutacs, az irritáltság, érzelemhiány. 

Felnőttek vagy gyermekek esetében is megeshet, hogy amennyiben ezeket a tüneteket nem orvosoljuk, húgyúti fertőzések, vesekő, veseelégtelenség, roham, sokk, görcs léphet fel.

Ne csak igyunk, együnk is!

A napi szükséges vízbevitelnek 80%-a származik italokból – a további 20%-ot általában élelmiszerekkel visszük be szervezetünkbe. De lássuk, mégis mely élelmiszerek bírnak a legmagasabb víztartalommal (és ezáltal hidratáló erővel)!

  • Uborka: Nem kevesebb mint 95%-a víz, kalóriában viszont nagyon szegény. Emellett jó rost-, K-vitamin- és A-vitaminforrás is, nem utolsó sorban pedig a limonádénak is igen jól áll! 
  • Paradicsom: Egy bögrényi szeletelt nyers paradicsom 170,14 gramm vizet tartalmaz, így nyári munkanapokon ideális tízórai vagy uzsonna lehet (ízlés szerint akár egy kis turbózással). 
  • Vízitorma: A vízitorma magas víztartalma lehet minden bizonnyal az egyik oka annak, hogy ez a zöldség került az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ által összeállított „legegészségesebb gyümölcsök és zöldségek” lista élére.
  • Alma: 100 gramm almából 85,56 gramm vizet szerezhet szervezetünk, így ez a finom és sokféle módon elkészíthető gyümölcs tökéletes hidratáló nassolnivaló.
  • Zeller: Egy bögre nyers zeller amellett, hogy 115 gramm vizet tartalmaz, testünk A-, C- és E-vitamint, valamint B1-, B2-, és B6-vitamint is nyer belőle. 
  • Saláta: A nyers salátának több mint 95%-át víz teszi ki. Amellett pedig, hogy hidratál, ez a zöldség erősíti a csontokat, a látást és alvássegítő is.
  • Görögdinnye: 92%-ban vizet tartalmaz (ezt a tulajdonságát jól tükrözi angol elnevezése, a watermelon), remek antioxidánsforrás, és tele van jótékony tápanyagokkal – ugyanakkor cukorral is, így cukorbetegek csak óvatosan fogyasszák!
  • Őszibarack: Rosttartalmának köszönhetően igen laktató étel, ugyanakkor 85%-ban vízből áll – így nem csak telít, hanem hidratálja is szervezetünket.
  • Cukkini: Egy csésze cukkini 1 gramm rostot, és rengeteg vizet tartalmaz. Kiemelkedően laktató és egyszerre hidratáló étel.
  • Csontleves: Magyarázni sem szükséges! 

Legyen sikeres az életmódváltásod, csatlakozz hozzánk! Kapcsolódj be a Nők Lapja Életmódváltó kihívásaiba, szerezz magadnak plusz egészséges éveket, és szállj versenybe a nyereményekért is!

Kiemelt kép: Getty Images