Zeke Lilla írása a Nők Lapja Egészség 2022/8-9. lapszámából.

A gerincet alkotó csigolyatestek és porckorongok is használódnak az évek során. Ez a folyamat nem minden esetben kóros, csupán megváltozott állapot, ami tüneteket is produkálhat. A fájdalom nem feltétlenül jelez betegséget, felfoghatjuk a test vészharangjának is, amire ha időben, kellő tudatossággal reagálunk, újra elérhetjük az életkorunkhoz és általános egészségi állapotunkhoz képest a legjobb formánkat.

Sok mozgás, kevés stressz és megfelelő pihenés – a gerinc esetében is ez az általános érvényű szabály, ha szeretnénk megőrizni egészségét. „Fontosnak tartom, hogy a számunkra megfelelő mozgásmennyiséget beiktassuk a napjainkba. Sajnos erre ma már fokozottan kell figyelnünk, mert a mozgásszegény életmód, a statikus helyzetben való munkavégzés, legyen az álló- vagy ülőmunka, nem tesz jót a gerincnek. Húszpercenként változtassunk testhelyzetet munka közben. A sport terén vegyük figyelembe az egyéni állóképességünket, igényeinket, izomfejlettségünket. Ahogy az alulterhelés, úgy a túlterhelés is káros – magyarázza Almásy Csilla gerincterapeuta gyógytornász, egészségügyi tanár. – Az orvostudomány egyre több vizsgálati eredménnyel támasztja alá az évezredes módszerek, például a jóga hatékonyságát. Ezzel a fajta finom, egyénre szabott terheléssel jó eredményeket lehet elérni a legtöbb gerinc betegség és a laza kötőszövetek okozta problémák megelőzése terén is.”

„Ám vannak olyan esetek, amikor mozgással már nem tudjuk korrigálni a problémát. A gerinccsatornában elhelyezkedő gerincvelő a központi idegrendszer része, tulajdonképpen az agy folytatása. A gerincvelőből a csigolyatestek mellett, az úgynevezett gyökcsatornákon ideggyökökből kiinduló érző-és mozgatóidegek lépnek ki, amelyek az egész testünket behálózzák. Ezen idegképletek minden őket ért nyomásra, szűkületre igen érzékenyek, ezért fontos megóvni gerincünket. Vegyük komolyan a gerinchez köthető neurológiai panaszokat, és az első neurológiai tünettel (például érzéskiesés egy adott testrészen, zsibbadásérzés, végtaggyengeség) forduljunk szakorvoshoz – tanácsolja dr. Varga Szabolcs idegsebész szakorvos. – Nézzük, melyik korban mire érdemes figyelni.”

Csecsemőkor

Babamonitor

„A gyermekorvosi és védőnői vizsgálatok alkalmával is ellenőrzik a baba fejlődését, de rengeteg szakirodalom és szakember honlapja kiváló tájékozódási lehetőséget kínál abban, hogy a baba fejlődését nyomon követhessük és segíthessük. Fontos, hogy az összes fiziológiás mozgásforma megjelenjen a kisgyerek másfél éves koráig. Ha megváltozott fejlődési ritmust észlelünk, forduljunk fejlődésneurológushoz” – tanácsolja a gyógytornász.

„Ebben a korai időszakban tulajdonképpen csak veleszületett rendellenességekkel találkozunk a gerinc esetében, amelyek egy részében műtéti beavatkozásra lehet szükség – mondja a szakorvos. – Újszülötteknél előfordul az úgynevezett spina bifida, vagyis a nyitott gerinc. Ennek a kórképnek különböző súlyosságú fokozatai ismeretesek, de szinte minden esetben műtét szükséges. A folsavhiány okozta velőcsőzáródási rendellenességek széles skálája pedig a csigolyatest kisebb csontosodási zavarától a tulajdonképpeni nyitott gerincig terjed. Ezek minden esetben műtéti megoldást és gyakran évekig vagy élethosszig tartó utógondozást igényelnek.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .