„Úgy érzem, megtaláltam az egyensúlyt” – Címlapinterjú Jordán Adéllal

Lami Juli interjúja a Nők Lapja Egészség 2022/8-9. lapszámából.

Nem akar ártani. Ez az elv vezérli, amikor eszik, iszik, jógázik, közlekedik, öltözködik, a kisfiát neveli. A Katona József Színház színésznőjét testi és lelki egészségről kérdeztük, de közben számos más érdekesség is kiderült.

Lami Juli: Hadd kezdjem egy kicsit kommersz kérdéssel. Mit jelent számodra az egészség, egészségesnek lenni?
Jordán Adél: Akkor én is közhelyesen kezdem: szinte mindent. Szerencsére még sosem voltam huzamosabb ideig vagy súlyosan beteg, de amikor kicsi bajom van, akkor is azonnal megérzem, hogy tényleg az egészség az első és legfontosabb dolog. Ezért sok munkát fektetek abba, hogy megőrizzem. Az étkezésemtől elkezdve az életmódomon át nemcsak fizikai, de mentális értelemben is sokat dolgozom, hogy vigyázzak rá.

Mindig ilyen voltál?
Hamar elkezdett bennem tudatosodni, már a harmincas éveimben. Harmincévesen szültem, onnantól kezdve az ember már eleve tudatosabb. Ha gyereked van, az egészséghez felelősség is kapcsolódik. Milyen érdekes, hogy a gyereke miatt az ember mennyi olyan áldozatot hoz, amelyet önmaga miatt nem feltétlen tesz meg. Magunkat könnyebben romboljuk. A harmincas éveim közepén tudatosan kezdtem el figyelni arra, hogyan bulizom, étkezem, mozgok, mennyit vagyok a szabadban.

Azelőtt voltak olyan szokásaid, amelyekkel esetleg ártottál az egészségednek?
Volt pár merénylet, amelyet elkövettem, de mindegyiket megcsinálnám újra. Ám ezek nem okoztak nagy kárt. Amit húszéves koromban simán bírtam, arról ma már bőven érzem, hogy súlyosan károsítja az egészségemet. Akár az is, ha egy órával tovább maradok fenn este.

Említetted, hogy tudatosan vigyázol az egészségedre. Pontosan hogyan csinálod?
Először is vegán vagyok. De ezt nem tudom nagyon hangosan kiabálni, mert nem huzamosan vagyok az. Három évig teljesen vegán voltam, majd picikét visszatértem a húsevéshez, ami miatt szégyellem is magam, mert egy pillanatig sem találom etikusnak. A „ne árts” elvét igyekszem követni, úgyhogy most újra visszatértem a vegánsághoz, és maradni is fog az életemben. Ez a tervem, ez a célom. Ezt az egészségem érdekében teszem, és így gondolom etikusnak. Nagyon hiszek a növényi alapú étkezés egészségességében. Ezen kívül van két kutyám, tehát napi két kutyaséta fixen van az életemben, ha esik, ha fúj. Az egyikkel menni is kell, mert kimondottan aktív, nagy sétákat igénylő hároméves kutya. Emellett jógázom, és oktatok is. Bár ezt a szót kicsit erősnek találom, inkább úgy szeretem megfogalmazni, hogy jógázni szoktam másokkal együtt. De egyedül is gyakorlok, illetve van pár ember, akit követek, és igyekszem fejlődni általuk. Alkoholt szinte egyáltalán nem iszom. És már nem is dohányzom, pedig érdekes módon ez maradt a legtovább, ugyanis ezekre az elektronikus cigarettákra nagyon rá lehet szokni. Egyszer csak a kisfiam mondta azt, hogy na jó, elég, eldugja. Végül önszántamból adtam neki oda egy másikat is, hogy azt is rejtse el. Ez pár hónapja volt, és annyira jól sikerült, hogy nem is cigiztem azóta.

A jóga mikor jött be az életedbe?
Huszonhárom-huszonnégy éves lehettem, amikor kint voltam Amerikában, és egy szálloda fitnesztermében épp ashtanga órát tartottak. Nekem az annyira, de annyira megtetszett, hogy mindenképp folytatni akartam, elmélyedni benne. Nem is tudtam olyan jól a nyelvet, nem is értettem, mi ez pontosan, keresnem is kellett, hogy találjak itthon, de éreztem, ez nekem való. Aztán találtam helyet, és felfedeztem más típusú jógákat is, és sokáig jártam különböző helyekre gyakorolni. Mígnem egyszer csak Pelsőczy Petra jógaoktató felhívta a figyelmem, hogy nagyon jó minden, amit csinálok, csak az a baj, hogy túlságosan szépen akarom csinálni, nagyon figyelek a külsőségekre. A jógának pedig pont az a lényege, hogy belső utat járjunk meg, és a fontos dolgok belül történnek. Petra javasolta azt is, hogy menjek el egy jógaoktatói képzésükre, Halmos Julcsi vezetésével. Mindkettőjüket értékes jógaoktatónak tartom. Azért ajánlotta nekem, hogy végezzem el a képzést, hogy kicsit jobban megismerkedjem a jóga filozófiájával és mindazzal, ami azt körülveszi. Elmentem, és valóban megragadott minden, amivel ott találkoztam. Egyébként azóta is szeretem a jógát szépen csinálni, ez nem változott.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .