Az idei év legmenőbb lakberendezési trendje ez az időtálló, környezetbarát stílus

Minimalista, mégis otthonos.

Az idei év egyik legmeghatározóbb lakberendezési trendje nem hirtelen villámcsapásként érkezett, hanem inkább egy folyamat természetes végállomása. De mi is ez a japandi, és hogyan csempészhetjük mi is az otthonunkba?

Két világ találkozása

A japandi, ahogy a neve is mutatja, a japán és a skandináv stílus keveréke. Hatással van rá a wabi-sabi ősi japán filozófiája, amely a lassú életmódot, az elégedettséget és az egyszerűséget értékeli, valamint a skandináv hygge gyakorlata, amely a kényelmet, az otthonosságot és a jó közérzetet foglalja magában. A japandi a skandináv dizájn sima, modern vonalait ötvözi a japán esztétika elegáns, funkcionális eleganciájával. Minimalista, mégis barátságos, és a semleges tónusok, a sok textúra és a természetes anyagok használata a lényeg. 

„A fenntartható életmód bemutatása a belső terekben kettős célt szolgál. Egyrészt kiemeli a zseniális és környezetbarát dizájnt, ami arra ösztönözhet másokat, hogy környezetbarát alternatívákat keressenek saját otthonukban. Másrészt

a japandi stílus trend a tiszta, és zavartalan elmeállapotot kívánja tükrözni a külső megjelenítésben

– magyarázza Leindler Thea festőművész, dizájner, a Bohome Stúdió Művészeti Igazgatója, aki korábban már azt is elárulta nekünk, mitől lesz egy nappali divatos. – A világos színű fa betétek, a tiszta vonalak és lebegő felületek megadják a zen-élet alaphangját. Ezek a terek »a kevesebb néha több« megközelítés felé hajlanak, miközben a dekoráció organikus és természetes marad. A zen koncepció hangsúlya azon van, hogy a tér, a bútorok és a kiegészítők mennyire tudják befolyásolni, és tükrözni az általános jólétet.  A jövő stílustrendje közé az ehhez hasonló, személyre szabott belső terek dominálják majd, amelyek önmagunk legjobb verzióira ösztönöznek bennünket.”

Mik a japandi elemei?

A minimalista, esztétikus, mégis rendkívül funkcionális kialakításra összpontosít. Leni Calas, a Ward 5 Design tervezője szerint természetes anyagok sokaságára, visszafogott színekre, tiszta vonalakra és minimális, de jól összeállított bútorokra kell gondolnunk. Nem szegényesek a szobák, hanem szándékosan minimalisták. Ez a stílus a hangsúlyt a minőségre és a kézzel készített darabokra helyezi az eldobható, olcsó darabokkal szemben.

Fotó: Getty Images

Sok a semleges szín a falakon, amelyek kiegészítik a japandi bútorokat és kiegészítőket. Calas a The Spruse életmód magazin cikkében azt tanácsolta, hogy általában nyugtató, csendes és békés színpalettákat válasszunk mi is, de amikor élénkebb színeket építünk be, akkor is érdemes azt finoman megtenni.

Emellett ez a stílus gyakran hangsúlyozza a fenntarthatóságot: a természetes anyagok és az egyszerű minták használata nagyszerű „zöld” dekorációs stílussá teszi. Mivel egyre több fogyasztó keresi a környezetbarát esztétikát, a japandi népszerűsége nem meglepő.

Hogyan kezdjünk neki?

„A japán és skandináv stílus ellentétesnek tűnhet, de jól egymásra talál a két megközelítés, a különbségek valójában kiegészítik egymást” – magyarázza Thea. Ahol a japán belső terek elegánsak, ott a skandinávok rusztikusak. A japán dizájn gazdagabb, de még mindig semleges színei segítenek abban, hogy a skandináv otthonok szigorú, éles palettája ne tűnjön túl patikának és hidegnek. Sok múlik az anyaghasználaton, illetve azon, hogy a színeket visszafogottan használjuk, így nem lesz a minimalizmus rideg, a természetközeliség pedig túlságosan is zsúfolt.

Letisztult vonalak

A stílus szépsége az egyszerű vonalvezetésben rejlik, a visszafogott szín- és anyaghasználat pedig kiemeli a letisztult formákat. Íves vonalakkal lendületet vihetünk az enteriőrbe, így megtörhetjük a szigorú geometriát is, mondjuk egy szép lámpaburával.

Arany színű függesztett lámpa, Ondes/Butopea, 94 900 Ft

Textúrák

Ha mindkét világból a legjobbat szeretnénk elérni, merítsünk a skandi design otthonosságából meleg textúrákkal és puha darabokkal, miközben megtartjuk a japán dekoráció eleganciáját. Ezt a legkönnyebben puha takarókkal, díszpárnákkal tudjuk elérni. Bár mindkét stílus a használati tárgyakra helyezi a hangsúlyt, fontos, hogy a térben megőrizzük a zen-szerű nyugalom érzését.

100% pamut pána, Yukatan/Dodo Home, 11 990 Ft

Kézművesség

Mivel a japandi stílus a kézművességre összpontosít, ettől időtállóvá válik, ami nem eldobható. Olyan darabokat keressünk, amelyek kiállják az idő próbáját, és évekig harmóniát alkotnak a többi dekorációval. Ezáltal a japandi egyértelmű ellenszere annak az egyszer használatos kultúrának, amelyet oly sokáig magunkévá tettünk. Ehelyett összpontosítsunk olyan darabokra, amelyek fenntarthatóak és biztonságosak a bolygónk számára.

Irune teakfa (tikfa) dohányzóasztal, Kave Home/Bonami, 141 900 Ft

Természetközeliség

Összpontosítsunk az olyan természetes anyagok használatára, mint a nyers fa és bambusz, amelyek a természet és az egyszerű szépség érzését hozzák magukkal. Calas azt ajánlja, hogy használjunk tompa színeket és halványzöld árnyalatokat vagy élő növényekkel – például ezekkel a légtisztító fajtákkal – csempésszünk zöldet az otthonunkba, amivel a szabadtér érzését keltjük.

Világosszürke kaspó L méret, Botanical/Solinfo, 21 335 Ft

Rend és rendszerezés

A rendetlenség csökkentése (amihez ebben a cikkünkben is adtunk tippeket, itt pedig azt áruljuk el, hogy a felesleges papíroktól hogy szabaduljunk meg) szintén kulcsfontosságú a japandi stílus eléréséhez, mivel a letisztult vonalakra és a nyitott terekre összpontosít. Ha azonban aktív háztartást vezetünk, és nehezen érjük el a minimalista megjelenést, Calas azt ajánlja, hogy próbáljuk ki a „hamis minimalizmust” természetes anyagból készült tárolókkal, dobozokkal és kosarakkal, beépített bútordarabokkal vagy összecsukható paravánokkal, hogy elrejtsük a felesleges holmikat, és a tér érzetre legalábbis rendezett maradjon.

Háromajtós Világos Fa-Rattan Komód PASCO/Beliani, 104 990 Ft

A Basq by Larq szakértői szerint ezeket az anyagokat részesítsük előnyben:

Bútorokhoz:

 • Rattan
 • Ami fonott
 • Cane
 • Fa (dió, makk, teak/tikfa)
 • Bambusz
 • Kárpitozott (vászon, pamut vagy len keverék)

Textíliákhoz:

 • Lenvászon
 • Pamut
 • Muszlin
 • Bársony

Dekorációhoz:

 • Terra cotta
 • Agyag
 • Üveg
 • Beton
 • Fa
 • Növények
 • Bármi kézzel készített dolog, ami egyszínű, a minták nem hangsúlyosak, nem fényes vagy harsány.

A szakértők szerint az a lényeg, hogy mind az anyag-, mind a színek világában törekedjünk a visszafogottságra, és ne halmozzuk a matériákat sem. Így – a letisztult formák mellett – valóban elérhetjük a szellős, minimalista, de mégis barátságos japandi stílust.

Kiemelt kép: Getty Images