Csiki Judit írása a Nők Lapja Egészség 2022/6-7. lapszámából.

A nyári meleg sokszor elveszi a kedvünket az izzasztó, kemény edzésektől. Ha azonban a vízi sportokat választjuk, meg sem érezzük, hogy meleg van – ez azonban csak egy a vízben végzett mozgás áldásos hatásai közül. De vajon melyik mozgásformát válasszuk, hogy az egészségünknek is a lehető legjobbat tegyük vele?

A nyár a rendszeresen sportolók számára is tartogat kihívásokat; ha mindenáron hajtjuk magunkat, az akár egészségkárosodást is okozhat. Sokan visszatérnek ilyenkor a légkondicionált edzőtermekbe, mások pedig a kora reggeli, hűsebb órákat választják a sportolásra. Jó ötlet az is, ha a melegben inkább a vízben, vízen végezhető mozgásformákra szavazunk. A vízi sportoknak számos egészségvédő hatása van. Először is, mint az összes fizikai aktivitás, ezek is segítenek az ideális testsúly fenntartásában és egyes krónikus betegségek kivédésében. Ugyanakkor a vízben a test veszít a súlyából, így edzés közben kisebb teher hárul az ízületekre, mégpedig úgy, hogy közben viszonylag sok kalóriát égetünk. Sportolás közben a víz kellemesen hűsít, így nem melegszünk túl, sőt, a fokozott izzadást is elkerüljük. Ráadásul mindig vannak olyan újdonságok e téren, amelyeket feltétlenül ki kell próbálni legalább egyszer.

A legjobb idegnyugtató: vízitúrázás

Kajakot, kenut a legtöbb természetes vizünk mellett bérelhetünk, de szervezett vízitúrákon is részt vehetünk. A választék széles a néhány órás, laza evezéstől az extrém raftingtúrákon át a többnapos vízi élménytúrákig. Érdemes a túra hosszát és nehézségi fokát az aktuális edzettségi állapotunkhoz igazítani. Az ismeretlen vizeken ajánlott tapasztalt túravezető segítségét kérni, sport közben pedig fokozottan ügyelni a fényvédelemre, a rovarok elleni védekezésre, valamint a szemünk és a fejünk védelmére a napsugárzással szemben. Cserébe viszont hallgathatjuk a természet hangjait, a víz csobogását, és kiszakadhatunk a rohanó mindennapokból. A zöld környezet és a víz élménye a létező legjobb idegnyugtató, ha stresszesek vagyunk.

Ahol kipróbálhatjuk: vizitura.hu

Jókedv és ízületvédelem: AquaZumba

Aki szereti a táncos edzéseket, de félti az ízületeit – esetleg már vannak is ízületi problémái – az a zumba vízi változatában találhatja meg az ideális edzést. A vidám, latin zenére végzett táncos mozdulatokat az óra résztvevői a mellig érő medencében végzik. Így ez a mozgásforma azoknak is kiváló, akik nem érzik komfortosan magukat a tükrös táncteremben, vagy nem bíznak a tánctudásukban. A tánclépéseket a vízben végzett erősítő gyakorlatok egészítik ki, amelyek szépen formálják az izomzatot. Mivel kifejezetten ízületkímélő sportról van szó, idősebbek és nagyobb túlsúllyal élők is bátran kipróbálhatják.

Ahol kipróbálhatjuk: wellnesshotelgyula.hu

Kerékpározás izzadás nélkül: AquaCycling

Az izzasztó spinningnek, illetve a klasszikus kerékpározásnak is létezik ízületkímélő, vízi változata. Miközben ez a sport nem terheli túl az ízületeket, zsírégetés szempontjából még hatékonyabb is, mint a szárazföldi, hiszen itt a víz ellenállásával szemben dolgozunk. Így az egyébként megterhelő intervall edzéseket is könnyebb végrehajtani. A víz ellenállása masszázsként hat a szövetekre, és segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait. A vízi pedálozás javítja az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt, miközben szépen formálja az izmokat.

Ahol kipróbálhatjuk: springday.hu

Erősítés, egyensúly, technika: windsurfing

A szeles nyári napokon csodás látványt nyújt, ahogy a szörfösök „ráfekszenek” a szélre a tavak hullámain. Persze igényel némi tanulást és erőnlétfejlesztést, amíg ide eljut az ember, de érdemes elsajátítani. A vitorla és a deszka egyidejű irányítása, a szél és a hullámok kihasználása a figyelmet és az egyensúlyérzéket fejleszti. A vitorla egyensúlyban tartása az egész test izomzatát megdolgoztatja és fejleszti. Mivel a természet erői minden pillanatban új impulzusról gondoskodnak, folyamatosan fejlődik a technikánk is, amit mindig van hová finomítani – ennek köszönhető, hogy a sportág egyes rajongói évtizedek alatt sem unják meg ezt a mozgásformát.

Ahol kipróbálhatjuk: windsurfing.hu

Az erős hátizmokért: evezés

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .