Pénz helyett: 8 nászajándékötlet, aminek örülni fog az ifjú pár

Hogyan és legfőképpen: mit ajándékozzunk a nagy napra az ifjú párnak?

Nem mindig könnyű megtalálni a tökéletes esküvői ajándékot, mivel – egyszerűen fogalmazva – különböző emberek különböző dolgokat szeretnek. Ezért sokan inkább „csak” pénzt adnak, esetleg sorsjegyet, pedig egy dizájnos tárgy is lehet hasznos ajándék, aminek ráadásul örülni is fog az ifjú pár – ráadásul akármikor rápillantanak, mindig mi jutunk majd eszükbe róla. Persze, itt több a hibalehetőség, és be lehet futni hibákba, éppen ezért külföldön már elterjedt, hogy a házasulandók különböző üzletekben létrehoznak egy listát, amelyről a vendégek kiválaszthatják, hogy melyik tárgyat szeretnék.

Addig, amíg nálunk is elterjed ez, összegyűjtöttünk néhány tanácsot, mi alapján válasszunk ajándékot, illetve egy listát is, ami tuti befutó lesz a párnál.

Az ajándék átadása

Az ajándékot az esküvő napjáig illik eljuttatni az ifjú párhoz, de az etikett szerint a menyegzőtől számítva két hónap áll a rendelkezésünkre, hogy célba érjen a meglepetésünk. Ha ennél később érkezik meg az ajándék, akkor a friss házasok jogosan gondolhatják úgy, hogy nem számíthatnak tőlünk semmire. Amennyiben nem jelenünk meg az esküvőn (főleg, ha nem is szóltunk erről, vagy utolsó pillanatban döntünk a távolmaradás mellett), akkor is illik megajándékozni a párt támogatásunk és jókívánságunk jeleként. 

Személytelenség ellen

Ha túl személytelennek érezzük a tárgyakat, akkor vigyünk bele egy kis csavart. Például az étkészlet mellé készítsünk egy családi receptkönyvet, a különleges képkeret mellé pedig egy közös fotót, amit kitehetnek, ha úgy gondolják.

Nagyban gondolkodva

Ha sok helyet foglaló dolgot ajándékozunk – például egy mosogatógépet –, azt ne vigyük el az esküvőre, inkább a nagy nap előtt néhány héttel személyesen juttassuk el a párnak. Persze előtte egyeztessünk velük, mikor érnek rá!

Ami az árakat illeti

Azt szokták mondani, hogy nem a pénzbeli, hanem az érzelmi érték teszi igazán fontossá az ajándékunkat, viszont a gyakorlatban illik legalább annyit rákölteni a meglepetésre, mint amennyit ránk költöttek az esküvő során.

Ha élményt adunk

Egyre gyakoribb, hogy a kézzelfogható ajándékok helyett az emberek élményt ajándékoznak, ebben az esetben azonban nem szabad konkrét időpontot foglalni – legfeljebb egy időintervallumot –, így a leendő házasok maguk választhatják ki, mikor akarják beváltani a meglepetésünket.

Ha nem kérnek ajándékot

Ritkán, de előfordul, hogy a menyasszony és a vőlegény nem kérnek nászajándékot. Bármennyire furcsa is, ilyenkor illik tiszteletben tartani a kérésüket és legfeljebb egy üdvözlőlappal köszönteni őket életük legszebb napja alkalmából.

Parnasse Printemps tányér 2 darabos szett, Solinfo/Ibride, 24 190 Ft

 

Valamilyen étkészlet már-már klasszikus nászajándéknak számít, de érdemes belevinni némi csavart ahhoz, hogy ne legyen se elcsépelt, se személytelen. Ezért jó, ha tudjuk, milyen az ifjú pár stílusa,, esetleg az étkezési szokásai, hogy biztosan a megfelelőt válasszuk ki számukra, amiből örömmel fognak fogyasztani. Érdemes nem a legegyszerűbb, basicebb darabokat választanunk, így pedig belecsempészni akár a saját stílusunkat is (de mindenképpen az ő ízlésüket figyelemben tartva).

Az Ibride új Parnasse névre keresztelt porcelán tányér kollekciója a tiszta porcelán anyagának nemessége előtt tiszteleg. Rachel Convers a kollekció tervezője szinte sétára invitál minket, ahol a park szobrai, az ideális szépség halhatatlan megtestesítői hagyják, hogy a növényzet vegye át felettük az uralmat. Minden egyes tányérpáron a gyönyörű testű hölgyek alakja szinte párbeszédet folytat a porcelán finomságával.

Elle és Lui szobor, Solinfo/Gardeco, 247 520 Ft/db

A lakásdekoráció kiválasztásának alfája és omegája az, hogy tudjuk, milyen stílusú a lakás, amibe szánjuk. Ha túlságosan is elüt, akkor előfordulhat, hogy a házaspár nem teszi ki a dísztárgyat (ami csak a mi látogatásunkkor kerül előÖ. Hogy ezt elkerüljük, érdemes jobban megfigyelnünk az otthonuk hangulatát, és ahhoz illően választani. Azonban egy (szerelmes)párt mintázó dísz biztos befutó stílustól függetlenül, hiszen ez biztosan a saját kapcsolatukra (és ránk) fogja emlékeztetni őket, akárhányszor csak a kedves figurákra tekintenek.

Az Elle & Lui egy kifinomult, elegáns bronzfigura páros. Első pillantásra nem biztos, hogy kapcsolatban állnak egymással, de a testbeszédük, valamint a műalkotás neve azaz az Elle & Lui – azt sugallja, hogy ez két szerelmes személy portréja. A figurák a kölcsönös megértés és bizalom érzését sugározzák, mely meghitt hangulatot közvetít.

Guy Buseyne művész alkotásai olyan figurákból állnak, melyek kihívásoknak, természeti és ember által okozott katasztrófának kitett társadalomban ábrázolja az embereket, akik megpróbálják ezeket legyőzni. Terveiben az arckifejezések nem meghatározóak, ez pedig méginkább fokozza az alakok univerzális jellegét, és nagyobb azonosulást vált ki a csodálójában. Mindkét figura korlátozott kiadásban készült, mindegyike sorszámozott és dedikált példány.

Nordic Sand reggeliző szett, Solinfo/Broste Copenhagen, 51 765 Ft

Szintén nagy klasszikus a reggeliző szett, amitől tökéletesen indulnak még a nehezebb napok is. Viszont az étkészlethez hasonlóan itt is törekedjünk arra, hogy különlegesebb, minőségi darabokat válasszunk, ne csak le akarjuk tudni a feladatot. Így biztosan örömmel fogják használni a tőlünk kapott ajándékot.

Ez a 12 elemből álló reggeliző étkészlet-szettet az északi partvonal vad, de mégis nyugalmat árasztó szépsége ihlette. A kékes színpaletta az Északi-tenger hullámait idézi vissza. Minden darab báját egyedisége adja, ugyanis kézzel készültek, mindegyik egyéni mintázatú, és egy különleges sütési procedúrán esett át. A mázolt felszín egyfajta érdességet kölcsönöz neki, kellemesen otthonossá téve a darabokat. Csempésszük be otthonunkba a tenger utánozhatatlan hangulatát ezzel az étkészlettel, mely 4 bögrét, 4 tányért és 4 tálkát tartalmaz.

Bone tál, Solinfo/Tom Dixon, 94 860 Ft

Van, amikor egy használati tárgy már szinte művészi darabbá lép elő. Ilyenkor nem is feltétlenül a funkció a lényeg, hanem a szépség, amelyet áraszt, na meg a minőség. Az biztos, hogy ha egy ilyen műremeket választunk ajándékba, azt az ifjú pár nem fogja rejtegetni, hanem a lakásuk ékévé fog avanzsálni.

A Tom Dixon a világ legismertebb design brandjei közé tartozik, névadóját pedig az egyik leghíresebb brit designerként tartják számon. A márka bútorai, lámpái és kiegészítői számtalan otthonban, étteremben, bárban és hotelben megtalálhatóak, sok közülük pedig valódi design klasszikussá avanzsált az évek alatt, ezért nem lőhetünk mellé egy általa tervezett dizájntárggyal. Tom Dixon nyitott szerkezetű, tömör bronzból készült tálja, olyan akár egy szobrászati remekmű. Egyaránt gyönyörűen mutat különleges asztaldíszként vagy akár gyümölcsökkel megtöltve is.

Bash tál, Solinfo/Tom Dixon, 185 130 Ft

A váza szintén egy klasszikus ajándék, hiszen mindenkinek szüksége van otthonra egyre. Egy korábbi cikkünben megírtuk, hogy miért nem szerencsés az ilyesfajta tárgyakból sokat felhalmozni (spoiler: mert csak rendetlenséget teremt), de ha van egy igazán gyönyörű darabunk (akarom mondani, az ifjú párnak van egy gyönyörű darabja), akkor már nincs is szükség többre.

A Bash Vessel Wide névre keresztelt tála Tom Dixon márka egyik legmegfelelőbben elnevezett design kiegészítője, ugyanis egy nagy sárgaréz lemezből, ütésekkel és kalapálásokkal formálták meg. Vázaként vagy akár egy extravagáns papírkosárként is szolgálhat. A tál nagyobb partik és ünnepi ételek stílusos elhelyezését teszi lehetővé.

Puccini karafé 1000 ml, Dodo/Leonardo, 8.900 Ft

Ha tudjuk, hogy a házasulandók szeretik a jó bort, akkor érdemes valamilyen ehhez kapcsolódó terméket beszereznünk, mert ez tipikusan olyasmi, amit magának nem feltétlenül vesz az ember (mert nem is gondol rá), viszont kedves figyelmesség a másiktól. Hátha még egy igazán jó minőség, és egyben szép darabot is sikerül beszereznünk! Garantáltan nagy lesz az öröm, és biztosan örömmel gondolnak rénk, akárhányszor előveszik a karafét, dekantálót, vagy éppen a dugóhúzó szettet.

A Leonardo eredetileg Németországból indult hódító útjára egy családi vállalkozás „szerelem gyermekeként” közel 50 éve. A kezdetektől az üveg megmunkálásával foglalkoznak, ötvözik a dekoratív kivitelt a tapasztalattal, az időtlen szépséget a legmodernebb trendekkel. Az olaszosan csengő név sem véletlen, ezzel is azt jelzi a cég, hogy termékeik egyszerre elegánsak és vidámak, igényesek és tartósak. A Puccini sorozatuk exkluzív italkiöntője szemet gyönyörködtetően elegáns szögletes formavilága nemes megjelenést kölcsönöz. A karafé bárki otthonának dísze lehet friss, modern stílusával, ráadásul mosogatógépben is tisztisztható, ezért ideális mindennapi használatra is.

Luxurianna, Bohome Stúdió, 249 000 Ft

A lakás éke egy gyönyörű falikép, de természetesen itt is rengeteg buktató létezik, amiket érdemes elkerülni – már ha a célunk az, hogy örüljenek az ajándékunknak. A legfontosabb ebben az esetben is, hogy valamennyire ismerjük a másik ízlését, és az otthonuk stílusát. Modern, romantikus, vagy éppen retró? Érdemes a nagy hálózatok tömegtermékeivel ellentétben valódi kézzel készített, egyedi festményt vagy fotót választani, így nem érződik személytelennek a dolog, és (tapasztalatból mondjuk) jobban meg is becsülik a jó értelemben vett kézműves megoldást. Mindenképpen gondosan válasszunk művészt, hogy ne úgy tűnjön, mintha a 8 éves keresztlányunk készítette volna az alkotást – így garantált lesz az öröm.

A Bohome Stúdió (akikkel már mi is készítettünk interjút, amiben elárulták 2022 dekorációs trendjeit) két fiatal művész vállalkozása, és különböző fali dekorációkon kívül természetesen a festményeiket is megvásárolhatjuk, ráadásul nem horror áron. Minden festmény mellé küldünk egy eredet tanúsítványt, mely bizonyítja, hogy a megvásárolt termék 100%ban kézzel készült & kézzel festett, és a művész által szignózott, egyedi művészeti alkotás.

Ez a sötét és vad luxus kör panel egy olyan energiát ad a térnek, mely mindenkit ledönt a lábáról – az arany láva tekergőzése és a kövek kristályos csillogása pazar pompát sugároz egész évben az őt körülvevő enteriőrre. Kézzel készített és kézzel festett faldekorációs vászon kép, újrahasznosított fából kivágott, kör alakú fa panelre feszített vászonra készítve. Fényes felülete brazil drágakövekkel van  megbolondítva a tökéletes luxushatás érdekében. 

Don’t pinch me homár arany tál,
Dutch Home/Bold Monkey, 4800 Ft

Ha szeretnénk valamilyen jópofa dekort, mert tudjuk, hogy azok beleférnek a házasulandók stílusába, akkor is érdemes arra törekednünk, hogy ne legyen gagyi, olcsó hatású a tárgy, mert lehet, hogy jót nevetnek először, amikor meglátják, de az szinte biztos, hogy soha többé nem fogják használni. Így pedig még a legolcsóbb ajándék is túl drága lesz (hiszen olyasmire költöttünk, aminek nem veszik hasznát).

A Bold Monkey márka ezt kínálja: extravagáns design megfizethető áron azoknak, akik lélekben örök fiatalok. Kicsit bolondos, kicsit extra – de főleg rendkívül különleges termékek a lakberendezés azon szerelmeseinek, akik az egyedi bútorokat többre tartják a hagyományosnál. Összefoglalva: olyan bútorok, melyek, ha lakásba bárki belép, azonnal megragadják a figyelmet. Egy olyan apróság, mint egy homáros tál – amibe tehetik a kulcsokat, az aprópént, vagy bármi egyebet – is elég ahhoz, hogy fentűnést keltsen, és mosolyt csaljon az arcokra.

Kiemelt kép: Unsplash