Pink is elmondta a véleményét az amerikai abortuszügyről, a rajongók kiakadtak

Az énekesnő kiállt a nők jogai mellett, de volt, akinek ez nem tetszett.

Pink sosem volt az a visszafogott fajta, ha a véleményének kinyilvánításáról van szó. Most a Twitteren üzent az életpárti rajongóinak, akik támogatják a Roe kontra Wade ítélet nemrégiben történt megsemmisítését.

Mint ismeretes, múlt héten pénteken az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága megszavazta a Roe kontra Wade precendens ítélet megsemmisítését, amely 1973 óta legalizálta az abortuszt országszerte. A döntés azt jelenti, hogy az egyes államok felelősek az abortusztörvények szabályozásáért, míg korábban alkotmányos joga volt a nőknek a művi terhességszakításhoz. Ez azt jelenti, hogy az 50 állam mintegy fele várhatóan új korlátozásokat vagy tilalmakat vezet be, míg összesen 13 állam – köztük Texas és Louisiana – azonnal abortusztilalmat vezet be, ami a fogantatás pillanatától védi a magzatot, akár az anya egészsége árán is, és nem tesz engedményt akkor sem, ha mondjuk erőszak eredménye.

Pink egy a sok híresség közül, akik megszólaltak, hogy hangot adjanak véleményüknek. A So What énekesnője még szombaton szólt a rajongókhoz a Twitteren , akik támogatják a friss döntést (és ezzel az abortuszt ellenzik).

Azt írta: „Tegyük tisztába a dolgokat: ha úgy gondolod, hogy a kormánynak helye van egy nő méhében, egy meleg ember életében vagy házasságában, vagy hogy a rasszizmus rendben van – AKKOR KÉRLEK AZ ÚR NEVÉBEN SOHA SEMMIKOR NE HALLGASSD A ZENEIMET. ÉS EMELLETT B***D M** MAGAD. Érthető?” – fogalmazott a rá jelemző nyíltsággal (és trágársággal).

Az üzenet azonban vegyes reakciókat váltott ki a közösségi média felhasználóiból, számos olyan ember válaszolt, akit nem nyűgözött le az énekesnő szabad választáspárti nézete. Pink azonban nem fogta vissza magát, és gyorsan leszámolt a trollokkal, és további üzenetekben küldte el melegebb éghajlatra azokat, akik szerint nincs joga a nőknek szabadon rendelkezniük a saját testük felett.

Az egyik felhasználó ezt írta az eredeti tweet alá: „Ez egy gonosz démon, aki csak hazudik és azt állítja, hogy Isten oldalán áll.” Amire így kontrázott az énekesnő:  „Ez egy példa arra, hogy mennyire betegek vagytok, és mit hoztok elő az emberekből.”

Persze olyanok is voltak, akik örültek ennek a szenvedélyes kiállásnak. Az egyik felhasználó ezt írta: „Nem gondoltam, hogy lehet téged jobban szeretni!!! A zenédet MINDIG feljebb tekerem!!!””

Pink, aki arról ismert, hogy kimondja a véleményét, később egy enyhébb hangvételű tweetben elmondta, hogy az elmúlt időszak történései viselték meg az idegeit, ezért is reagált szenvedélyesen.

„Azt hiszem, mindannyiunk idegei kollektíven megsültek a rasszizmus, a nőgyűlölet, a homofóbia stb. sok-sok évétől. +pandémiák, tömeges lövöldözések, háborúk és a Republikánus Párt teljes őrülete, képmutatása, tudatlansága miatt – ez mind egy kicsit sok. De összetartunk. A jó győzni fog a gonosz felett.”

A szókimondó énekesnő megdicsérte Lily Allen és Olivia Rodrigo énekesnőket is, amiért a Glastonbury fesztiválon való fellépésük során szintén üzentek a Legfelsőbb Bíróságnak. „Köszönöm Olivia és Lily” – tweetelte.

Rodrigo és Allen szombaton léptek fel a legendás fesztiválon, ahol együtt adták elő utóbbi F*ck you című dalát, amit a törvényt megsemmisítő bíráknak címeztek. 

Rodrigo azt mondta: „Ez a dal Samuel Alito, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Amy Coney Barrett és Brett Kavanaugh bíráknak szól. Gyűlölünk titeket.”

Rengeteg híresség szólalt fel

A pénteki döntés óta több híresség is elmondta a véleményét az ügyről, és adott hangot az ellenérzésének. Billie Eilish azt mondta, hogy a döntés „egy igazán sötét napot jelent az amerikai nők számára”.

A szintén énekesnő Kesha a New York-i Pride megnyitóján tartott beszédében jelentette ki, hogy „még nem fejezte be a harcot” az abortuszjogokért. A High Road énekesnője az ítélet kihirdetésének napján, múlt pénteken lépett színpadra, és azt mondta: „A Legfelsőbb Bíróság döntése, a Roe kontra Wade mai megsemmisítése miatt nem akarom elrontani a hangulatot, de fontos, hogy megértsük, hogy egy család vagyunk. Nézz körül! Ők a testvéreink. Szükségünk van egymásra. Nem vagyunk egyedül, és most nagyobb szükségünk van rátok, mint valaha. Mindannyiunknak össze kell tartanunk (…)!”

Kendrick Lamar rapper is egy fellépését választotta arra, hogy kiemelje, mennyire nem ért egyet a döntéssel, és hogy azt a női jogok megcsonkításának tartja.

Az új-zélandi származású Lorde Lamar fellépése előtt állt színpadra, és így fogalmazott: „Üdvözlünk a szomorúságban. A hőmérséklet elviselhetetlen, amíg nem nézel szembe vele. Akartok hallani egy titkot, lányok? A testeteket már születésetek előtt arra szánták, hogy irányítsátok és tárgyiasítsátok. Ez a borzalom a születési jogotok. De itt van még egy titok. Ősi erővel rendelkeztek. Ősi bölcsességgel. Bölcsességgel, ami minden előttetek élt nőt hajtott. Ez a bölcsesség szintén a születési jogotok. Arra kérlek benneteket ma, tegyétek ennek a bölcsességnek a gyakorlását életetek feladatává, mert minden ezen múlik. B*** meg a Legfelsőbb Bíróság!”

Nincs új a nap alatt

Az abortuszkérdés sok-sok évtizede van napirenden, az viszont már számtalanszor bebizonyosodott, hogy az abortuszok betiltására vagy korlátozására tett kísérletek nem csökkentik az abortuszok számát, csak arra kényszerítik az embereket, hogy nem biztonságos módon abortálják a terhességüket.

Természetesen a Nők Lapja is foglalkozott a kérdéssel az évtizedek alatt, például 1987-ben is: Szász Anna háromrészes riportban járta körül az abortusz gyakorlatát Magyarországon. Az első részben azzal foglalkozott, hogyan zajlott a művi terhességmegszakítás, amikor még illegális volt. 

A cikksorozat második részben az abortusz bizottságokat kereste fel, illetve nőgyógyászokkal beszélt arról, vajon miért csökkent valójában az abortuszok száma. Az utolsó, harmadik cikket az egyik központi, de ritkán tárgyalt kérdés köré építette fel: mit jelent a nők számára az abortusz? A cikksorozat harmadik részét, ami ma is érvényes kérdéseket vet fel (a szerző egy ponton megfogalmazza: „jogos és méltányos-e egy sok évtizede tartó kedvezőtlen demográfiai folyamatért egyedüli felelőssé tenni a nőket?”) itt olvashatod vissza.

Kiemelt kép: Getty Images