Rowan Atkinson szerint mindenből és mindenkiből lehet viccet csinálni

A brit komikus szerint az elnémítás kultúrája árt a komédiának és a szólásszabadságnak.

A cancel culture jelensége, azaz az elnémítás kultúrája a közösségi média térhódításával párhuzamosan került a figyelem középpontjába. A kifejezés olyan személyek (többnyire hírességek) tömeges elítélését jelenti, akik olyasmit tettek vagy mondtak, amit a többség sokakra nézve sértő kijelentésként definiált. A jelenség kezdetben a szexista és nőgyűlölő viccek visszaszorítását szorgalmazta, azonban mára már olyan kényes területté vált, ami nem kímél senkit és semmit – elég egyetlen rossz szó, félresikerült, kényes poén vagy személyes vélemény, és már repül is a süllyesztőbe az, aki hangot adott kritikus meglátásainak.

Chris Rock komikus szerint a problémás megjegyzések miatt érkező kritikáktól való félelem a kockázatvállalás hiányát, valamint „kicsit sem vicces komikusokat és filmes tartalmakat” eredményez a mozivásznon.

„Vannak emberek és társadalmi csoportok, akikre vigyáznunk kell. Ezt határozottan megértem. De ezzel meggátolják a humoristák munkáját, hiszen ha senki sem feszegeti a határokat, egyszerűen unalmassá válunk.

A komikusok manapság félnek viccelődni, és ez nem jó így. A megbotránkoztatás, a negatív visszhang és az ebből kifolyólagos kudarc a művészetünk része, amitől nem lenne szabad megvonni bennünket”

– nyilatkozta Rock 2021-ben a The Breakfast Club beszélgetős rádióműsorában.

Rock egyébként az idei Oscar Gálán sem fogta vissza a poénokat, Jada Pinkett Smith betegségén történő viccelődésétől és Will Smith-től bezsebelt pofonjától volt hangos a média. Ahogyan arról korábban mi is írtunk:

„… amikor elhangzott ez a poén, a színésznő többé nem volt fenséges Nefertiti, hanem egy megbántott, megalázott nő volt. Chris Rock nem egy poént mondott, hanem verbálisan bántalmazott egy egészségi problémával küzdő nőt sokmillió ember előtt. Mindezt 2022-ben, amikor már nagyon sok dolog nem számít viccesnek, ami a ’90-es években még teljesen elfogadott volt. És mindezt azon a gálán, amelyen az Oscar történetében először siket férfi vehette át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot.

Én úgy gondolom, hogy a mivel lehet viccelni és mivel nem kérdéskörben napjainkban igenis van némi felesleges felhajtás, de betegséggel, fogyatékossággal viccelni soha nem volt elfogadott” – írta akkor Lami Juli.

„Minden viccnek vannak áldozatai”

A BAFTA-díjas Rowan Atkinson szerint a komédiának az az elsődleges feladata, hogy görbe tükröt állítson a társadalom elé, amelynek elengedhetetlen része az emberek megbotránkoztatása. Mr. Bean és Johnny English megtestesítője vallja, hogy az eltörlés kultúrája nemcsak magát a kultúrát és a komédia világát, de a személyes vélemény- és szólásszabadságunkat is aláaknázhatja. Szerinte a jó komikus mindenből képes viccet csinálni, a humor pedig attól humor, hogy válogatás nélkül célba vehet bárkit. A humorista szerint kevés olyan téma van a világon, amiből ne lehetne poént gyártani, ám a  komikusoknak – a régi korokkal ellentétben – manapság nagyon meg kell válogatniuk, hogy mit (és kit) akarnak tréfa tárgyává tenni. 

Rowan Atkinson A férfi a méh ellen című vígjáték-sorozat premierjén az Everyman Borough Yardsban 2022. június 19-én Londonban, Angliában. (Fotó: Karwai Tang/WireImage)

A 67 éves Atkinson az Irish Timesnak azt nyilatkozta: „Szerintem az a komédia lényege, hogy megbotránkoztasson, és ez az a potenciál, amit nem lenne szabad elvenni a humorból. Bármiről is gyártasz poént, minden viccnek lesznek áldozatai, ezt egyszerűen nem lehet kikerülni. És mi van akkor, ha valaki nem a parlamentet és a királyi családot, hanem történetesen a társadalom alsóbb rétegeit képviseli? Attól még ő is lehet arrogáns, önelégült és agresszív, aki megérdemli, hogy a humor eszközével állítsanak elé görbe tükröt.

Egy szabad társadalomban meg kellene engedni azt, hogy abszolút bármiből viccet csinálhassunk.”

Atkinson véleményével csatlakozott Bill Maher, Steve Harvey, Ricky Gervais és Dave Chapelle humoristákhoz, akik szintén az eltörlés kultúrája ellen küzdenek. A Televíziós Kritikusok Szövetségének januári sajtótájékoztatóján Harvey azt mondta, hogy manapság csak azok a humoristák dolgozhatnak szabadon, akiket egyáltalán nem szponzorálnak, és egyben azt is megjegyezte:

„Nincs olyan vicc a világon, amit néhányan ne vennének zokon.”

Atkinson legújabb vígjáték-sorozata (A férfi a méh ellen) egyébként június 24-én, pénteken debütál a Netflixen, melyben Trevort, a kétbalkezes apukát alakítja, aki megpróbál túljárni egy bosszantó méhecske eszén, miközben egy igencsak flancos lakásra felügyel – és óriási felfordulást okoz. 

Kiemelt kép: Getty Images