Ennyi mindent tud meg rólad a pedikűrös egy pillantásból

A szandálszezon beköszöntével egyre több munkája akad a pedikűrösöknek, akik előtt aztán tényleg semmi sem marad titokban! Nézzük, mennyi mindent tudnak meg ők rólunk – már az első, a lábfejünkre vetett pillantásból!

Persze, az egyik legkézenfekvőbb, hogy kiderül: adunk-e a divatra vagy sem – az idei év egyik legnagyobb lábápolási trendje ugyanis a hosszú köröm! (Igen, csak viccelünk.) De nemcsak a trendiség iránti elkötelezettségünk mértékéről, hanem egészségügyi állapotunkról, mindennapi szokásainkról és munkánkról is sok minden kiderülhet pedikűrösünk számára. 

Erin Beckett-Gland körmös a Huffington Postnak mesélt tapasztalatairól. Elsősorban leszögezte: senkinek sem érdemes aggódnia amiatt, hogy a körmöse mit szól majd a lába állapotához – egyrészt ugyanis a legtöbben már tényleg mindent láttak, amit látni lehet ebben a szakmában, másrészt pedig azért is választották ezt a pályát, hogy segítsenek a klienseken. 

Beckett-Gland nagyon érdekeseket mesélt, többek között például azt, hogy egyértelműen meg tudja állapítani a lábujjak elhelyezkedéséből, ha nem a megfelelő méretű, a bőrkeményedések elhelyezkedéséből pedig, ha nem a megfelelő fazonú cipőt hordja valaki. Becslések szerint a cipők a lábproblémák mintegy 90%-án vagy javítani, vagy rontani tudnak jelentős mértékben, így valóban érdemes a lehető legkörültekintőbben választani a cipőboltban. 

Vanessa Sanchez McCullough pedikűrös a futókat és a hegymászókat szúrja ki rendszeresen – eldeformálódott nagylábujjukról és zúzódásokkal teli lábkörmeikről; míg a magas sarkú cipők szerelmeseit a megnagyobbodott bütykök és a lábujjak alatti bőrkeményedések árulják el rendszeresen. Lábaink állapotából a pedikűrösök kikövetkeztethetik, hogy sok állómunkát végzünk, de amennyiben például gyakran adódik gondunk lábgombával, akkor abból azt is gondolhatják, hogy azt az uszodában vagy az edzőteremben mezítláb járva szedtük össze.

Egy tapasztalt szakember hobbinkon kívül egészségügyi állapotunkról is sokat megtudhat a lábunkra pillantva – előfordul például, hogy a pedikűrösök melanómát találnak, vagy cukorbetegség tüneteit észlelik pácienseiken.

A szakértők azt tanácsolják, hogy közvetlenül pedikűridőpontunk előtt semmiképpen se essünk már neki körmeinknek (legyenek bármilyen borzalmas állapotban is), hanem hagyjuk, hogy a szakemberek vegyék kezelésbe lábfejünket. Elég, ha alaposan megtisztítjuk lábainkat mielőtt a szalonba érkezünk, hiszen a különböző lábápoló krémek és csúszós olajok csak megnehezítik pedikűrösünk munkáját. Két kezelés között pedig érdemes hetente bőrradírt alkalmaznunk, majd rögtön utána testápolóval bekennünk lábainkat a tökéletes összhatás fenntartására. 

Kiemelt kép: Jon Feingersh Photography Inc/Getty Images