Ha ezt látjuk az arcunkon, érdemes azonnal orvoshoz fordulni!

A fénykárosodás által okozott tünetek hosszú évekig panaszmentesen, szinte észrevétlenül lehetnek jelen.

Az UV-sugárzás okozta bőrdaganatok mintegy 30-40 százaléka a fejen és a nyakon alakul ki, ezért, és az arcunkat érő állandó UV-terhelés miatt már az egészen apró elváltozásokra is jobb odafigyelni. A krónikus napfényártalom okozta tünetek az elsők között és leggyakrabban az arcon alakulnak ki, hiszen ez a terület más testrészeinknél jobban kitett a napsugárzás káros hatásainak – áll a Semmelweis Egyetem legfrisebb közleményében.

„Az érdes, vagy elszíneződő, rózsaszín-piros foltokat érdemes mihamarabb megmutatni a kezelőorvosunknak, a korai stádiumban felismert betegség ugyanis nagyobb eséllyel gyógyítható – fogalmaz dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr,- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója. – Az UV-sugárzás bőröregedést, ráncosodást, pigmenteltéréseket, hámló bőrelváltozásokat, az esetek 10-15 százalékában pedig akár laphámsejtes bőrrákot is okozhat – jóllehet

az arcbőrön megjelenő fénykárosodás által okozott tünetek hosszú évekig panaszmentesen, szinte észrevétlenül maradhatnak”.

A rendszeres, évente elvégzett szűrővizsgálattal a betegséget már korai stádiumában felismerhetik, így pedig nagyobb eséllyel gyógyítható, szakszerű kezelés mellett a bőrrák kialakulása is elkerülhető. A dermatoszkópos műszeres vizsgálat számos esetben kiszűri a gyanús képleteket, melynek típusa és klinikai megjelenése szabja meg a szövettani mintavétel helyes módját és a további terápiát. 

Egy egyszerű, dermatoszkópos vizsgálat is elég a szűréshez (Fotó: Jun/Getty Images)

A ruhával nem eltakarható bőrfelületek – arc, fejtető, kézfej, dekoltázs – védelmére már tavasszal és a nyár elején is fokozott figyelmet kell fordítani. Fényvédő készítményekkel, napszemüveggel, sapka viselésével és a direkt napfény elkerülésével 11-15 óra között, csökkenthető az arcon, karon, kezeken, fejtetőn kialakuló rosszindulatú bőrelváltozások előfordulása.

Fontos észben tartani, hogy a barnább alaptónusú bőrtípuson ugyanúgy megjelenhetnek rosszindulatú bőrdaganatok, melanómák, mint világosabb bőrön; ez tehát nem jelent teljes védettséget – figyelmeztet a szakember. Dr. Holló Péter kiemelte, az elmúlt években egyre többen mennek bőrdaganat-szűrésre, melyet minden alkalommal bőrgyógyász szakorvos végez egy speciális bőrmikroszkóppal, amellyel sokkal pontosabban meghatározhatók a bőrön előforduló elváltozások.

Kiemelt kép: VLG/Getty Images