Aki átélte már a babavárás boldog, mégis sok kérdéssel teli időszakát, az tudja, milyen nehéz eligazodni a sok baráti jótanács és megbízható – vagy annak gondolt – információ között. Így volt ezzel az Anyafalva applikáció ötletgazdája, Jansik Aisha is, akit a saját várandóssága ihletett arra, hogy ötletgazdaként egy minden eddiginél hitelesebb és szakmaibb alkalmazással nyújtson segítséget a magyar kismamáknak. Fő célja, hogy az applikáció széleskörű használatával minél kevesebbszer hangozzon el, hogy „Bárcsak a szülés előtt tudtam volna!”. 

A korábbi évtizedekre jellemző tabusítás és hallgatás után az utóbbi időben egyre több nő számol be negatív, megrázó, adott esetben kifejezetten traumatikus szülésélményéről, amely nagyon sok esetben abból fakad, hogy az édesanyát nem vonják be „menet közben” a döntéshozatalba a saját szülésének mikéntjével kapcsolatban. Szerencsére erősödik az olyan civil kezdeményezések hangja, amelyek rendszerszintű változtatást sürgetnek az egészségügyi ellátásban, ezzel párhuzamosan pedig igyekeznek tudást és bátorságot adni a várandós nőknek ahhoz, hogy életük egyik legnehezebb és legkiszolgáltatottabb helyzetében is ki tudjanak állni magukért.

Az Anyafalva nevű magyar kismama mobilapplikáció ötletgazdájának, Jansik Aishának meggyőződése, hogy a szülés közben átélt traumák és kellemetlen élmények száma drasztikusan csökkenthető, ha a kismama felkészültebb, és tisztában van a szülés és a várandóssága körül várható történésekkel, és nem utolsó sorban a jogaival. „Nincs nálam a bölcsek köve, csak egy nagy elérésű alkalmazás, egy tér, ami szeretném, ha túlmutatna azon, hogy kinek milyen méretű gyümölcshöz hasonlít a héten a babája” – mondja Aisha.

Legyünk tisztában a jogainkkal!

Az alkalmazás Kisokosában elérhetővé vált egy jogi rész, ahol több mint tíz cikkben segíti a kismamákat Dr. Ruzsovics Ágnes ügyvéd, egészségügyi szakjogász és orvos. Az appban megtalálható a legtöbb kórház beleegyező és tájékoztató nyilatkozata is. Aisha arra kéri a felhasználóit, hogy szánjanak időt arra, hogy elolvassák a cikkeket: „Nem csak a jogi vonatkozásúakat ajánlom mindenkinek, hanem a többi szakmai cikket is, mert hiszem, hogy

a tudás ad egy nagyfokú biztonságérzetet, magabiztosságot.

Ha egyetlenegy szülés szebb és jobb megéléséhez hozzájárultunk ezzel, akkor már megérte – de nagyon remélem, hogy sokkal többen vannak, akik érteni vélitek, hogy a tudás tényleg hatalom! Nem csak az orvosoknál és szülésznőknél…. a szülő nők kezében is, Nálunk is!”

Jansik Aisha, az Anyafalva applikáció ötletgazdája

Hiteles információk, szakemberektől

Egy ilyen tematikájú applikáció esetén kiemelten fontos, hogy kizárólag hiteles tartalmakkal találkozzanak a felhasználók. Ennek biztosítása érdekében közel 40 szakember dolgozott a szakcikkeken –

az Anyafalva jelenleg a legtöbb szakmai anyagot tartalmazó és a legtöbb funkcióval ellátott hazai kismama applikáció.

Megbízhatóságához pedig kétség sem férhet: a Hiteles Egészség-kommunikációért Egyesület az általa létrehozott objektív szempontrendszer alapján átvilágította a felületet, amelynek eredményeképpen 2022-ben Hiteles Egészségügyi Applikációnak minősítették az Anyafalva alkalmazást és tartalmait. Ez az első és egyetlen hitelesített kismama mobilapplikáció hazánkban.

A speciális helyzetben lévőkre is gondoltak

A kismamák körében az Anyafalva alkalmazás sok remek funkciója bizonyított már, amelyek most tovább bővültek a minél szélesebb körű tájékoztatás érdekében.

Magyarországon – és világviszonylatban is – az élen járva, a piacon elsőként dolgozták ki az app ikres verzióját, amely többes terhesség esetén segíti a várandós nőket. De nem ők az egyetlen „különleges” csoport, akikre a fejlesztés során gondoltak. Hazánkban is egyre többen választják az otthonszülés lehetőségét, számukra pedig a piacon elérhető applikációk viszonylag kevés információt adtak. Az Anyafalva alkalmazásban immár egy átfogó bábai cikk és egy kifejezetten otthonszüléshez készült, pipálható kelengyelista segíti a felkészülést az intézményen kívüli szüléshez.

A Leletértelmező és lelettároló mellett az applikáció egyik legnépszerűbb eleme a Kisokos, amely éppúgy fókuszál a várandósság idejére, mint az utána következő érzékeny időszakra. Most a Kisokos is tovább bővült. Kiemelten foglalkoznak a cukorbeteg kismamáknak szóló tudnivalókkal, új funkcióként pedig egy külön a számukra kifejlesztett vérnyomás- és vércukornapló is bekerült az appba. 

Kiemelt kép: Getty Images