Hasznos appok a szülés utáni első hetekre és hónapokra – Laborczi Dóra ajánlója

Mi segíthet a szülés utáni első napokban, hetekben, ha tanácstalan a kismama? Néhány telefonszám és hasznos applikáció.

Tisztán emlékszem, hogy mennyit készültem a harmonikus szülésre az első terhességem alatt, de arra még inkább, hogy miután – egy valóban harmonikus szülés után – kézbe vettem a gyereket, és ráeszméltem: arra viszont cseppet sem készültem, hogy mi lesz a szülés után és most mégis mihez kezdjek ezzel a gyönyörű kis csomaggal itt? Ezért onnantól kezdve az első néhány hónapban jobban kellettek a jó tanácsok, mint bármikor azelőtt.
Az már viszont a kórházi napok alatt világosan kiderült számomra:

A magyar kommentszekciókat ismerve és átgörgetve a kisgyerekes- és újszülött-gondozási tanácsok témájában egy-egy szekértábor között nagyobb törésvonalak húzódnak, mint a politikai pártok szavazói között.

Rögtön el is döntöttem, hogy nem hazai fórumokon fogok tájékozódni egy-egy húsba vágó témáról (például, hogy milyen időközönként szoptassak? normális-e ha fáj? együtt aludjunk vagy külön? hogyan hordozzam? kell-e fejni vagy nem kell? és mi van a köldökcsonkkal?). Az online hergelés helyett a tapasztaltabb barátnőim lettek az első számú tanácsadók, de ha hajnali háromkor kezdett el kínozni egy kérdés a néhány hetes babám szuszogását hallgatva, azért mégsem őket hívtam föl. A legtöbbet talán az segített az anyai kompetenciáim megerősödésében, hogy volt két telefonszám a zsebemben, illetve két app, amikhez bármikor fordulhattam.  

Túl a szekértábor-logikán

Az egyik a BabyCenter nevű ingyenes amerikai alkalmazás, aminek köszönhetően a szülés várható időpontjához igazítva követheted a gyermeked fejlődését. Annak megfelelően, hogy hol tart a terhesség, vagy hogy a megszületett baba mennyi idős, tippeket ad terhesség, szülés, újszülöttgondozás, altatás, hozzátáplálás és mozgásfejlődés szempontjából minden égető kérdésre, egészen a gyermek három éves koráig. De nem csak a személyre szabottság miatt szerettem használni (például időben jöttek a hozzátáplálós tippek vagy egy-egy fejlődési szakaszban milyen játékok, segítség adható a babának vagy akár, hogy terhesség melyik szakaszában milyen mozgásforma ajánlott), hanem azért is, mert a hosszabb cikkeket és tippeket úgy építették fel a szerkesztők, hogy tekintetbe vették: nem minden szülő ugyanolyan. Felsorolták a különböző módszerek előnyeit és hátrányait, majd minden cikk és tanács úgy épült fel, hogy a szerző külön figyelt a különböző hátterű és különböző módszereket alkalmazó kismamákra és minden javaslatot eszerint írtak meg. „Ha szoptatod a babád, akkor…” „Ha tápszerrel táplálod a babád, akkor…” „Ha visszamentél dolgozni, akkor…” „Ha SAHM (stayed at home mom) vagy, akkor…” „Ha külön altatod a babád, akkor…” „Ha együtt alvást választottad, akkor…”
Üdítő volt látni, hogy az app szerkesztői törekszenek az objektivitásra és az is látszott, hogy a hozzászólók is használták ezeket a megkülönböztetéseket („én egy szoptatós anyuka vagyok”, etc.) és ezért

itt tényleg lehetséges egy online térben megvitatni ezeket a minden gyermekágyas anyát világszerte érintő kérdéseket anélkül, hogy még több rossz érzést keltsünk egymásban.

A rossz napok doktora

Ha sikeresen túljutottál az első napok, hetek, hónapok nehézségein és úgy érzed, hogy az őskáoszon lassan felülkerekedik a rend vagy legalábbis néhány visszatérő mintázat ki tud rajzolódni, ami nyomokban emlékeztet a sokszor hangoztatott és elvárt napirendre, biztos, hogy jönni fog egy újabb fejlődési ugrás, ami mindent megváltoztat. Eleinte ezek hétről hétre történnek, és nagyjából minden babánál meg lehet mondani, hogy a születéstől számított melyik héten lesznek emiatt nehezebb napok. Ebben segít a The Wonder Weeks nevű app, ami, mint egy kis időjárás-előrejelző a baba születési dátumát ismerve megmutatja, hogy mikor fog a gyermek nagyobb növekedési ugráson, illetve fejlődési szakaszon átmenni (ebből egyébként 12 van az első másfél évben). Ilyenkor nehezebb napjaitok lehetnek, nyűgösebb, bújósabb, étvágytalanabb, vagy épp ellenkezőleg újra állandóan éhesnek tűnik – és azt is, hogy ezeket az időszakokat hogyan vészelhetitek át. A napocskás idők azt is megmutatják, mikor lesz a legjobb passzban a baba, amikor az új képességeket kifejlesztve azokat magabiztosan alkalmazni tudja, míg el nem érkezik a következő képesség kifejlesztésének ideje és vele az újabb borús napok. Természetesen, a személyes kapcsolatokat és a valódi szakértői segítséget egy app sem helyettesítheti, de talán jobbat tesz lelkileg és mentálisan is a friss szülőknek, ha valóban hasznos appokat bújnak ahelyett, hogy vérre menő és sértő vitákba bonyolódnának a legkülönbözőbb kismama-fórumokon.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!