Ezért lehet veszélyes a terhesség alatti fertőtlenítőszer-használat

A várandós kismamáknak fontos figyelembe venniük néhány takarítással kapcsolatos szempontot is.

Az erős fertőtlenítőszereket javarészt kórházakban alkalmazzák, azonban a Covid-19 világjárvány terjedésének visszaszorítása érdekében használatuk a lakosság körében is fokozódott, emellett bizonyos munkakörökben például egészségügyi dolgozóként szintén elengedhetetlen az alkalmazásuk.

Az elmúlt, vírussal terhelt két év kapcsán egy új lakossági tanulmány megállapította, hogy a várandós nők által használt fertőtlenítőszerek kockázati tényezőt jelenthetnek a gyermekkori asztma és az ekcéma kialakulásában. Az Occupational and Environmental Medicine című szaklapban megjelent kutatás szerint az allergiás, asztmás vagy bőrirritációban szenvedő, ekcémás gyermekek száma jelentősen magasabb volt, ha az édesanyjuk hetente egy-hat alkalommal használt valamilyen fertőtlenítőszert. Az orvosok 78 915 anya-gyermek páros adatait vették górcső alá:

Az asztma 26, míg az ekcéma diagnózisának esélye 29 százalékkal volt magasabb a fertőtlenítőszereknek kitett csecsemők körében, szemben azokkal a gyerekekkel, ahol a várandósság idején egyszer sem érintkezett vegyszerekkel az édesanya.  

„Az antiszepszis az egészségügyben a betegséget okozó mikroorganizmusok elpusztítására használt eljárás, és sajnos ezekben a fertőtlenítőszerekben található vegyi anyagok okozzák a bőrirritációt, allergiát, fertőzéseket és az ekcémát újszülött korban” – mondta Dr. Rohini Kelkar, a Metropolis Healthcare Ltd. klinikai mikrobiológiai vezető tanácsadója.

Fotó: Unsplash / Alicia Petresc

Az általánosan használt háztartási fertőtlenítőszerek a klórhexidin-glükonát, a negyedrendű ammóniumvegyületek és az alkohol. „A már meglévő légzőszervi problémákkal küzdőknek is nehéz dolguk lesz, ha ezeket a fertőtlenítőszereket napi szinten használják, belélegezve ugyanis tovább károsíthatják a légutakat, bőrégést és szemirritációt is okozhatnak” – magyarázza Dr. Swati Gaikwad, a Motherhood Hospital szülész-nőgyógyász szakorvosa.

Mire érdemes figyelni kismamaként?

  • A fertőtlenítendő felület típusa (kemény felület, puha felület, elektronika) alapján válasszuk ki a megfelelő fertőtlenítőszert.
  • Mindenképp használjunk kesztyűt és maszkot fertőtlenítéskor!
  • A megfelelő koncentráció és alkalmazási módszerek betartása is alapvető fontosságú, és szintén kiemelten fontos, hogy ne keverjük a fertőtlenítőszereket más tisztítószerekkel és egyéb vegyi anyagokkal. Dr. Kelkar óva int a fertőtlenítőszerek válogatás nélküli használatától: 

„A fertőtlenítőszerek olyanok, mint az antibiotikumok: nem szabad válogatás nélkül használni őket. Meddőséget okozhatnak, valamint az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok létrehozásában is szerepet játszhatnak.”

Vannak alternatívák?

Dr. Kelkar szerint várandósságtól függetlenül a folyékony szappan és a forró víz a legideálisabb otthoni tisztítószer. Ma már egyre szélesebb körben elterjedtek a hipoallergén fertőtlenítőszerek is, azonban alkalmazásuk előtt mindenképp érdemes kezelőorvosunkkal is konzultálni.

Kiemelt kép: Getty Images  Forrás: indianexpress.com