5 mítosz, amelyet minden kismamának sürgősen el kell felejtenie

Dr. Farkas Kitti összegyűjtötte a leggyakoribb mítoszokat, amelyeket rossz tanácsként kapnak másoktól a praxisában hozzá forduló kismamák.

Ha kismamákról van szó, mindenkinek van egy jó tanácsa számukra. Ezek a trükkök és tippek jó szándékkal hangzanak el, azonban a segíteni akarás nem feltétlenül hasznos, sőt egyes esetekben akár veszélyes is lehet a baba és az édesanya egészségére. 

A testsúlyunk és az egészségünk várandósság nélkül is szorosan összefügg, azonban a várandósság a pluszkilók szempontjából is sorsdöntő időszak lehet egy nő életében: sokaknál innen indulnak vagy kezdenek fokozódni a súlyproblémák. Dr. Farkas Kitti szakértői tanácsai segítenek a kismamáknak abban, hogy a közismert mítoszokat kellő kritikával tudják kezelni, ezáltal pedig tudatosan figyelhessenek saját és gyerekük egészségére. „Fontosnak tartom, hogy ezeket a lelkileg is megterhelő mítoszokat eloszlassunk, és figyeljünk arra, hogy pozitív üzeneteket közvetítsünk a kismamák felé – emeli ki dr. Farkas Kitti, a Kismamadiéta alapító orvosa. – Ha az anya egészséges, jól érzi magát a testében, és boldog, akkor az jó a gyermeknek és a családnak is.”

1. Tévedés, hogy kettő helyett kell enni

„A várandósság alatti túlsúly egy rizikófaktor. A túlsúlyos nőknél sokkal gyakrabban fordulnak elő a magzatnál eltérések, sokkal gyakoribb a vetélés, a koraszülés, a kis súlyú magzat születése, és sokkal gyakrabban alakulnak ki anyai betegségek, mint például terhesség alatti magas vérnyomás és terhesség alatti cukorbetegség – figyelmeztet az orvos. – Természetesen a várandósság nem a fogyókúra, de a professzionális súlykontroll időszaka. Az egészséges súlygyarapodás elérése ilyenkor a cél.”

Fotó: Getty Images

A szakértő szerint kiemelten fontos a várandósság alatt a megfelelő fehérje-, rost- és vitaminbevitel. Érdemes kerülni a finomított szénhidrátokat és az üres kalóriákat. Legjobb, ha a kismamák természetes összetevőket tartalmazó ételeket fogyasztanak, és nem terhelik a testüket feldolgozott élelmiszerekkel.

2. Tévedés, hogy diétától nem lesz tejtermelés

Sokszor riogatják a szoptató anyát azzal, hogy ha nem eszik rendesen, romlik a tejének minősége, pedig a kutatások szerint a fejlődő országok mérsékelten alultáplált anyái is elegendő és jó minőségű tejet képesek nyújtani a kisbabájuknak. Jól táplált anyáknál akkor sem változik jelentősen a tej összetétele, ha átmenetileg nem esznek eleget.

„Az anyatejben a fehérjék, a laktóz, az ásványi anyagok és több vitamin mennyisége is viszonylag állandó, nem függ az anya táplálkozásától.

Az anya táplálkozása inkább saját szervezete működését befolyásolja, hiszen ha nem fogyaszt megfelelő összetételű táplálékot, saját tartalékait használja fel a teste az anyatej előállításakor – magyarázza a szakértő. – Azt javaslom, hogy a kismamák a professzionális súlykontroll érdekében alacsony glikémiás indexű, stabil vércukorszintet biztosító étrendet kövessenek, így nem lesz probléma sem a tejtermeléssel, sem a súlymegtartással.”

3. Tévedés, hogy a mozgástól elapad a tej

„A szoptatáshoz szükséges tejképződés döntően a szoptatási szokásokon, a pihenésen és a megfelelő folyadékfogyasztáson múlik, természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozás is kell hozzá – emeli ki a dr. Farkas Kitti. – Ha az anya mozog, sportol, akkor energikusabb, és jobban bírja a gyűrődést. Szülés után egy regeneráló tornát, későbbiekre pedig könnyebb, otthon, akár a baba mellett is elvégezhető gyakorlatokat javaslok. Bármilyen aktivitást is végezzen a kismama, a lényeg a jóleső mozgás. A mozgás nem csak az alakformálás szempontjából fontos: a gyerek kap egy feltöltődött, mosolygós anyát, az apa pedig lehetőséget arra, hogy kettesben építse a kötődést a gyerekkel és maga is kivegye a részét az első hónapokból. A szakértő javaslata, hogy  a kismamák adjanak párjuknak erre lehetőséget, ez idő alatt pedig foglalkozzanak magukkal. Ennek haszonélvezője nemcsak az anyuka lesz, hanem a gyereke, az apuka és a környezet is.

4. Tévedés, hogy a pizzától, sörtől és kelt tésztától sok lesz a tej

„Az alkohol egyértelműen ellenjavalt a szoptatási időszakban. A pizza és a kelt tészta nemcsak a zsírpárnát szaporítja, de álmossá, fáradékonnyá is tesz – mutat rá az orvos. – Ráadásul sokszor  egy órával később valami édességet ennénk, ami mindezt tovább rontja. Ettől függetlenül,

természetesen belefér néha egy-két szelet pizza ebédre, ha azt kívánja az anyuka. Javaslom, hogy a szénhidrátban gazdag ételeket ebédre időzítse mindenki, hiszen ekkor alacsonyabb a sejtek inzulinérzékenysége.”

Ha több tejre van szükség, a szakértő inkább egy kiadós pihenést és napi 3 liter vízfogyasztást javasol, mint egy extraadag kalóriát, mivel nincs olyan ételféleség, melyet feltétlenül enni kell ahhoz, hogy legyen tejtermelés.

5. Tévedés, hogy csak szoptatás után szerezhető vissza a szülés előtti alak

Egy jó diétás tervvel javítható az anyagcsere működése, így pedig elérhető, hogy a szervezet a bevitt tápanyagokat hatékonyabban dolgozza fel és hasznosítsa energiaként, valamint kevésbé tárolja el zsírdepók formájában. Tehát a kismamáknak célszerű szem előtt tartani, hogy a táplálkozás célja az legyen, hogy energiát adjon a naphoz, és ne az, hogy a zsírpárnákat gyarapítsa. „Ennek nemcsak esztétikai jelentősége van, hanem az egészséget is nagyban befolyásolja. A várandósság  egy természetes inzulinrezisztenciával jár. A sejtek ilyenkor érzéketlenebbek az inzulinra, így amit a kismamák megesznek, az sokkal nagyobb arányban raktározódik el zsírként – figyelmeztet dr. Farkas Kitti. – A szülést követően ez az inzulinrezisztens állapot természetszerűen javul, de ezt érdemes diétával és egészséges életmóddal támogatni, hogy megelőzzük az állandósulását. Azonban előfordul, hogy kialakul a terhességi cukorbetegség, ilyenkor elengedhetetlen, hogy a kismama a szülés után is konzultáljon orvossal, és diabetológussal.”

(Kiemelt kép: Getty Images)