Óriási a különbség az első- és a sokadik gyerekes szülők között…

Vicces TikTok-videókban rántják le a leplet a „kezdő vs haladó szintű” édesanyák különbségeiről.

Mindenki másképp csinálja – de azért vannak olyan szokások, amelyek kifejezetten jellemzőek az elsőgyerekes, vagy épp a sokadik csemetét nevelő szülők csoportjára.

Az első gyermekét általában mindenki kicsit túlfélti, a másodikkal már ennél engedékenyebb, az utána következő(ke)t pedig már úgy neveli, mintha csak egy kedves ismerős gyerekére vigyázna átmenetileg. Nyilvánvalóan túlzunk a poén érdekében – ahogyan azok a videók is, amelyeket Tova Leigh író és Riona O Connor készítenek a TikTokra. 

A videók kifigurázzák, hogy amíg az első gyermekek nevelésekor igen magas elvárásokkal operálnak a szülők (a gyerek mindig legyen patyolattiszta, csak biót ehet, és kizárt, hogy tévézzen), a sokadik gyerekek idején már sokkal megengedőbbek – a kicsivel és önmagukkal szemben egyaránt (kevesebbet idegeskednek és izgulnak, hiszen megtanulták, hogy nem érdemes bolhából elefántot csinálni, és a gyerekeik saját ítélőképességében is jobban bíznak már ekkorra). 

Az első videóban láthatjuk, mennyire eltérően kezeli a gyerekek között felmerült konfliktushelyzetet a két anya: az elsőgyerekes kedves hangon próbálja nyugtatni a kicsit („ó édesem, ne, ne veszekedjetek”), mire a másik anyuka határozottan ráüvölt a sikítozó gyerekekre („azt mondtuk, elég volt!”) – és beáll a csend. A következő jelenetben a friss anyuka gügyögve ajánlja fel, hogy megtörölgeti gyermeke piszkos térdecskéit, mire sokat látott anyatársa minden szó nélkül locsolócsőért nyúl, és hideg vizet zúdít a játszó gyerekekre – de hasonló lazaságról tanúskodik az utána következő poén is, melynek során kicsinye bibis térdét meglátva az elsőgyerekes anyuka azonnal ragtapaszért szaladna, mire tapasztaltabb szülőtársa telefonjából alig felpillantva annyit kérdez, hogy „Vérzik?” – mire érkezik a válasz: nem. „Akkor rendben leszel” – nyugtázza. 

Ehhez hasonló jelenetek követik sorban egymást a három perces összeállításban, amelyet már több mint hárommillióan tekintettek meg. 

@tova_leigh We’re all doing a great job, some of us just do it a little louder (or with a hose) 😂 which one are you?! with @rionaoconnor_ #fyp #funny #parenting #momsoftiktok ♬ original sound - Tova Leigh

A kommentszekció bizonyítja: a publikum vette a poént, „Öt gyermek édesanyjaként annyit mondhatok… teljesen valósághű” – írta egyikőjük, „Nekem négy van… és ez a lelkemig hatolt” – kontrázott rá egy másik néző. 

A második videóban azt láthatjuk, hogy a frissen édesanyává vált nő paprikás-spenótos bébiételt készül készíteni a turmixgépben, mire a veterán anyuka leállítja őt, és gyorséttermi sültkrumplit kezd szórni a keverőtálba…

@tova_leigh We’re all doing a great job, some of us just do it with a happy meal 🤪 which one are you? With @rionaoconnor_ #funny #fyp #momlife ♬ original sound - Tova Leigh

A videók persze nem csak humorforrásként szolgálnak, hanem sok fiatal szülőt nyugtatnak meg azzal kapcsolatban, hogy nem dől össze a világ (és nem válnak szörnyetegekké kisgyerekeik), ha éppenséggel valamit nem a társadalom által tökéletesnek ítélt módon csinálnak. A videósorozat készítőinek hozzászólása ugyanezt a szemléletet hangsúlyozza: „Mindannyian szuper munkát végzünk – bár néhányan mindezt a többieknél hangosabban (és slag segítségével) teszik” – írták nevetős emoji elé. 

Érdemes tehát észben tartani, hogy gyerekeink (sajnos?) hajlamosak pillanatok alatt megfeledkezni a szuperegészséges kelbimbópüréről (már ha hajlandóak egyáltalán megkóstolni az ilyesmit), mint arról, hogy mennyit játszottunk és mókáztunk velük kiskorukban. 

Kiemelt kép: skynesher/Getty Images