Szoptatás, tejes póló, mellszívó – hírességek mutatják meg az anyaság valódi arcát

Az óriási öröm mellett nem könnyű az anyaszerep az első időkben (sem), amit szerencsére egyre több ismert ember mutat meg reálisan az Instagramon azt üzenve: elég volt a szülés utáni időszak tabusításából. 

Hogy a trombózist elkerülje, hetekig kompressziós zokniban szoptatott Ilana Glazer író, színésznő, akit a Csajok hajnalig (Rough Night ) című filmből ismerhetsz, és akit 1,3 millióan követnek az Instagramon.

Ilana célja az volt a nyáron közzétett képpel, hogy lerombolja a szülés után hamis fotók illúzióját, melyeknek az utóbbi években egyre nagyobb divatja lett a közösségi oldalakon: szép frizura, smink, bomba alak, sehol egy deka súlyfelesleg.

Nem egy ilyen fotó jelent meg közvetlen szülés után sztárokról, komoly traumát okozva azoknak az anyáknak, akik közelében sem voltak a „tökéletes képeknek”. Mert ők úgy néztek ki, ahogyan egy gyermekágyas anya valóban kinéz szülés után, otthon, egy apró csecsemőt gondozva. Leginkább kócosan, kialvatlanul, anyatejes felsőben. Ez így természetes, hiszen ilyenkor sokszor azt sem tudja az ember, hány óra van, vagy egyáltalán, milyen hónap és év. A napszakok összecsúsznak, örülhet, ha délután ötkor lezuhanyozhat; a csecsemős időszakhoz bizony ez is mind-mind hozzátartozik a nagy eufória mellett.

Szerencsére egyre több ismert ember választja a „valódi” utat, és őszintén mutatja meg mindennapjait – az anyaság igazi mivoltát, annak minden hullámvölgyével, bukásaival és persze örömeivel. Azért is fontos ez, mert a tabusítás még mindig nagyon jelen van a kismamáknál is.

Elengedhetetlen, hogy megmutassák, a szoptatás ugyanolyan természetes, mint leszorító bugyi, a striák, vagy a felkúszott kilók.

Kulcsfontosságú párbeszédet indítanak el, más anyákat is felhatalmazva arra, hogy mindenről lehet beszélni, és nem kell egyedül, bezárkózva megküzdeni a problémáikkal. Bátran fel lehet tenni kérdéseket egymásnak, és hogy soha ne szégyelljék magukat a megváltozott testük vagy hullámzó hangulataik miatt.

Mellszívó az autóban

Ashley Graham  2020. január 18-án hozta világra kisfiát, akinek érkezését egy Instagram-posztban tudatta a rajongókkal. Ebből az is kiderült, hogy Isaac természetes úton, saját otthonukban született meg, az édesapa, Justin Ervin segítségével. „Soha nem felejtem azt a pillanatot, amikor először a karjaimban tartottam a kisbabámat. Annyira különleges esemény ez az életemben, hogy megérdemli a nagy bejelentést.” A plus size modell testének változásáról a terhesség alatt is leplezetlenül beszélt.

„Egyre nagyobb és nagyobb leszek, és igyekszem elfogadni az új testem. Ez egy utazás, és hálás vagyok a támogató közösségeteknek” – írta a bejegyzésében.

Az egy hónapos babát egy kávézóban is megszoptatta, amiről kép is készült. A fotó alatt folyamatosan érkeztek az elismerő kommentek, nem győzték dicsérni Ashley-t, amiért bátorságot ad másoknak a nyilvános szoptatáshoz, majd egy videóval robbantott igazán, amiben épp mellszívót használ egy autóban. A modell júliusban egy pocakos képpel jelentette be második terhességét, de a szülés lehetséges idejéről és a baba neméről sem árult el további információkat. 

Elég az elvárásokból!

Kate Upton szintén egy szoptatós fotó mellett mondta el, mennyire nagy nyomás nehezedik az anyákra azzal, hogy mielőbb vissza kell nyerniük a szülés előtti alakjukat. „Én is éreztem egy nyomást, és próbáltam mielőbb visszatérni az edzőterembe, tökéletesen étkezni, hogy mihamarabb visszakapjam a régi testemet. Aztán rájöttem, milyen nevetségesek ezek az elvárások, és elengedtem őket, abban a pillanatban egy új anya vált belőlem.” A modell, színésznő elmondta, hogy minden nőnek igenis időt kell hagynia a teste a regenerációjára, semmit nem szabad siettetni.

Ennél sokkal fontosabb, hogy megélje a babával töltött időt, és energiáit a családja felé fordítsa, ahogyan ő is teszi.

„Az energiáim lemerültek, de szívem maximálisan megtelt, és úgy döntöttem, nem hagyom, hogy mások véleménye és elvárása a saját idővonalam útjába álljon.” Kate-nek 2018. november 7-én született meg a kislánya, akit Genevieve-nek neveztek el a büszke apával, Justin Verlanderrel. A modell így üdvözölte a babát a közösségi oldalon: „Üdvözlünk a világon, Genevieve Upton Verlander. Az első pillanatban, ahogy találkoztunk, azonnal elraboltad a szívem.”

Anyatejes pólóban

A Doktor House Marthájának, Amber Tamblynnek 2017 februárjában született meg kislánya, amire már nagyon készült. Amber a baba nevét akkor hozta nyilvánosságra, amikor közzé tette azt a gratuláló levelet, amit nem mástól, mint Hillary Clintontól kapott. A pici a Marlow Alice Cross (az édesapa David Cross színész, humorista) nevet kapta, és az egykori first lady egy életen át tartó boldogságot és kalandot kívánt a kislánynak. A színésznő, akiről jól tudni, hogy teljes mellszélességgel támogatta Hillary-t a 2016-os választáson, nagyon meghatódott a kedvességen. A baba természetesen teljesen felforgatta a színésznő életét, amit ő sokszor viccelődve mutatott be az Instagramon.

Ő volt az, aki egy tükörszelfin keresztül örökítette meg anyatejes pólóját, amihez ez írta:

„Kinek áll jobban? A jobb vagy a bal cicinek?” A híresség bejegyzését nagyon sokan örömmel fogadták, és köszönték meg a tabudöntögető posztot.

Valóság fehérneműben

Természetesen Amy Schumer is leginkább humorral közelítette meg az anyaság nehézségeit. Amy 2019 májusában egy Insta-posztban jelentette be a kicsi születését. „Tegnap este 10 óra 55 perckor megszületett a királyi utódunk” – írta, arra utalva, hogy pár nappal azelőtt jött világra Harry herceg és Meghan Markle kisfia.

A színésznő, humorista terhesen is realisztikus képekkel mutatta meg alakjának változásait. Öt héttel szülés után például fehérneműben, amint az utcán tologatja a babakocsit.

Sokan felháborodtak a bejegyzés láttán, de, aki ismeri Amy humorát, inkább egy jót nevetett rajta. Amy egyébként a kisfia nevét is megváltoztatta 11 hónapos korában. „Szóval, srácok, mondtam már, hogy a kisfiunk középső nevét hivatalosan megváltoztattuk? Most már Gene David Fischernek hívják. Eredetileg Gene Attell Fischernek hívtuk, de rájöttünk, hogy véletlenül nemi szervnek neveztük el a fiunkat” – írta a poszthoz. Valóban a Gene Attel egymás után kiejtve genitalnek (magyarul genitália) is érthető. Nem is Amy lenne, ha nem így tudatta volna a névváltoztatás okát… De nemcsak Amy humora lehengerlő, hanem az is tiszteletreméltó és követendő, hogy mindig, minden fórumon azt sugallja: fogadd el a testedet, még akkor is, ha az változik, és hozd ki az életedből a maximumot.

Kiemelt kép: Getty Images