„A korlátok sokszor csak a fejünkben léteznek” – Gryllus Dorkával beszélgettünk

Hufnágel Gabriella címlapinterjúja a Nők Lapja Egészség 2022/5. számából.

A színésznővel a jógáról, a vegyszermentes étkezés és az elegendő alvás fontosságáról is beszélgettünk. Szóba került a fiatalságkultusz csapdája és Márai is, továbbá hogy jobb kipihent anyának lenni, mint tökéletesnek.

Hufnágel Gabirella: Mi az, amit rendszeresen megteszel az egészségedért?
Gryllus Dorka: Amikor csak lehet, kialszom magam. Anyukámtól tanultam, hogy a jó közérzet alapja az, hogy eleget aludjunk. Ő ezt annyira komolyan vette, hogy ha fáradtnak látott, néha nem ébresztett fel reggel, ezért nem mentem aznap iskolába. Szerencsére a férjem is sokat alszik, így nincs ebből konfliktus. Este lefektetjük a gyerekeket, és mi is megyünk aludni.

Ha éjjel felébred a másfél éves Áron, ki kel fel hozzá?
Én vagyok az éjszakás műszak, cserébe időnként reggelente rábízom Kornélra Áronkát, én meg visszafekszem aludni. A kialvatlanságtól szerintem mindenki megzavarodik. A mai rohanó életmódunk nincs szinkronban az alvásigényünkkel. Én például délután is szeretek aludni egyet a gyerekkel, bár erre mostanában sajnos nincs túl sok alkalmam.

Egy interjúban viccesen „Bio-Tanténak” hívtad magad. Ez miben nyilvánul meg?
Rengeteg pénzt költünk jó minőségű ételre. De mire költsünk, ha nem az egészségünkre? Általában nem csak biotermékeket vásárolunk, de zöldség-gyümölcsből igen. Óriási különbség, hogy a biopiacon vásárolt almát esszük meg, vagy a vegyszerrel kezeltet.

Tízéves korodtól kezdve rendszeresen jógáztál anyukáddal. Miért hagytad abba?
Szerettem jógázni, a mamával jógatáborokba is jártunk, néha még ma is napüdvözlettel kezdem a reggelt, de a sportteljesítményhez hasonló jógázás nem az én világom. Egy bizonyos szintig szeretem magam túlhajtani, de nem annyira, hogy utána két napig tartson kipihenni a sportolás fáradalmait. Az a jó, ha azt érzem, hogy a mozgás feltölt.

Most személyi edzővel edzel. Milyen típusú gyakorlatokból áll a mozgássor?
Az edzőm, Zsuzsi szerint úgy sportoljunk, hogy közben érezzük jól magunkat. Minden alkalommal megnézi, hogy vagyok, mit bírok aznap, és e szerint állítja össze az aznapi feladatokat. Ez lehet kézi súlyzós, saját testsúlyos gyakorlat, vagy nyújtás is.

Minden veled készült interjúdban elhangzik, hogy mennyivel fiatalabbnak nézel ki a valós korodnál. Nem zavar az örökifjú színésznő skatulyája?
Szerintem a fiatalságkultusz eleve csapda. Az ember megöregszik. Pont. Márai is azt mondja, a legnagyobb feladat az életben méltósággal megöregedni.

„Általában nem csak biotermékeket vásárolunk, de zöldség-gyümölcsből igen. Óriási különbség, hogy a biopiacon vásárolt almát esszük meg, vagy a vegyszerrel kezeltet.”

Többször beszéltél arról, hogy nagyon szépnek látod az öreg embereket. Milyen hatással volt az idősödés elfogadására az, hogy a családodban mindig több generáció élt együtt?
A család nőtagjait nem érdekelte, hány évesek. Soha egyikük sem esett kétségbe, ha megjelent egy ránc az arcukon. Nyilván azért, mert értelmiségi nők vettek körül. Anyukám rendező, az egyik nagymamám feltaláló, a dédmamám háztartásbeli, de nagyon olvasott, művelt nő volt, akik elsősorban nem a külsejükkel, hanem a szakmájukkal voltak elfoglalva.

Te sem félsz az öregedéstől?
Természetes, hogy az elmúlás, a halál gondolata kellemetlenül érinti az embert, még úgy is, hogy én hiszek istenben. Nagyon szeretem az életemet, és sajnálom, hogy egyszer vége lesz. Idős anyaként az ember számolgatja, mennyi ideig láthatja a gyerekeit, ezért is vigyázok magamra, hogy minél tovább lehessek velük. A fiatalság szépségét nem éltem meg mindig könnyen, persze izgalmas korszak volt, de egyben stresszes is. A Félvilág című filmben hangzik el Mágnás Elza ikonikus mondata, hogy kellene egy fiatal test a mostani eszemhez. Ezzel együtt én most százszor jobban érzem magam a bőrömben, mint huszonhárom évesen. Végre nem a kinézetem, hanem a személyiségem miatt vagyok érdekes. Kornéllal nagyon nagy szerelem a miénk, de sokat harcoltunk, amíg hétköznapivá tudtuk szelídíteni. Meg kellett értenünk egymást, és mostanra építettünk ki egy rendszert, ami működik. A gyerekek is olyan aranyosak, Áron születése egy csoda. Szeretném, ha sokáig minden így maradna, ahogy most van.

Fiatalon mi volt stresszes a szépségben?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .