Lebedi Réka írása a Nők Lapja Egészség 2022/04. számából.

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a gátizomgyakorlatok végzése minden nő számára nagyon fontos. De a férfiak sem legyinthetnek rá: talán nem gondolnánk, hogy az ő életükben is eljöhet az idő, amikor a láthatatlan izmok tornája elkerülhetetlenné válik a jó életminőség fenntartása érdekében.

Ma már nem kérdés, mennyire fontos lenne minden nőnek beépítenie a gátizomtornát a mindennapjaiba, hiszen nemcsak az inkontinencia megelőzésében és kezelésében, hanem például menstruációs fájdalmak esetén vagy a szülésre való felkészülésben, illetve a szülés utáni regenerációban is kulcsszerepet játszhat az intim izmok megmozgatása, nem beszélve a szexuális életre gyakorolt jótékony hatásáról. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a medencealap erősítése a férfiak esetében is jó néhány betegség kezelésének alapvető vagy kiegészítő módszere lehet, és náluk is hozzájárulhat a kielégítőbb szexuális élethez.

Milyen pozitív hatásai vannak?

A gátizomtornát legtöbben talán a hüvellyel azonosítják, ezért úgy vélik, a férfiaknak nemhogy nincs szükségük ilyen típusú mozgásra, de nem is tudják ezeket a gyakorlatokat elvégezni. A gáti terület azonban ennél sokkal összetettebb, és a gátizmok nem a hüvelyben találhatók, tornáztatásuk tehát bármely nem számára tartogathat pozitív hatásokat.

„A medencefenék, más néven gátizomzat egy többrétegű izomlemez, mely a hasüreget alulról zárja – magyarázza Friedrichné Nagy Andrea, a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház gyógytornásza. – A medencefenék a hasüregi szervek alátámasztásában vesz részt. A nők esetében fontos szerepe van továbbá a vizelet- és széklettartásban, a férfiaknál azonban a vizelettartásban a prosztata bír nagy jelentőséggel. Emiatt náluk a gátizomzat leggyakrabban prosztataproblémák esetén kerül előtérbe. A gátizomtornázó férfiak legnagyobb csoportja a prosztataműtéten, különösen a prosztataeltávolításon átesettek közül kerül ki. Ilyenkor nagy az inkontinencia kialakulásának valószínűsége, ami medencefenéktornával könnyen kezelhető, és ha időben elkezdjük, meg is szüntethető. Ez esetben a mozgásterápia mint kezelés önmagában is megállhatja a helyét a betegség gyógyításában.”

Vannak azonban további kórképek is, amelyek kezelésében szerepet játszhat a medencealap erősítése.

„Jól alkalmazható túlműködő, más néven hiperaktív hólyag esetén, amikor a hólyagfal izmai hirtelen összehúzódnak. A hiperaktív hólyag hátterében sokszor a hólyag nyálkahártyájának fokozott ingerlékenysége áll, mely gyakran sürgető vizelési ingert hoz létre – folytatja a szakértő. – Ennek súlyosabb változata, amikor már nemcsak ingert érzünk, hanem az inger vizeletvesztéssel is jár, amit sürgősségi inkontinenciának nevezünk. Ne feledkezzünk meg továbbá a merevedési zavarról és a korai magömlésről sem, melyek kezelésének szintén része lehet a gátizomtorna. Ha a fenti betegségek valamelyikében szenvedünk, mindenképpen keressünk fel egy orvost, mielőtt gátizomtornába kezdenénk, mert sok minden lehet a háttérben, és előfordulhat, hogy nem ez a legjobb megoldás. Ha nem tárjuk fel a kiváltó okot, ha késleltetjük az eredeti probléma kivizsgálását és gyógyítását, azzal a tünetek súlyosbodását érhetjük el. A merevedési zavarnak és a korai magömlésnek például pszichés oka is lehet. Ha más betegség van a háttérben, először mindenképpen az orvos által előírt gyógyszeres kezelést vagy terápiát alkalmazzuk, a gátizomtorna pedig kiegészítő módszerként működhet. Túlműködő hólyag esetén a medencefenék- gyakorlatok csökkentik a gátolatlan hólyagösszehúzódásokat, merevedési zavar vagy korai magömlés esetén pedig felturbózzák a keringést, így ha például az erek szűkülete okozza a problémát, a keringés javítása enyhítheti a tüneteket.”

Időben kell elkezdeni

Míg tehát a nőknél preventív jelleggel is érdemes gátizomgyakorlatokat végezni, a férfiaknál alapvetően akkor lehet rá szükség, ha már kialakult a probléma.

„A nők gátizomzatának erősségét az életben számos dolog befolyásolja – hangsúlyozza a gyógytornász. – A várandósság, a szülés, a menopauza, de akár az emelgetés is hatással lehet az intim izmokra. A férfiak esetében más a helyzet. Egyrészt az ő gáti területüket nem befolyásolják úgy a hormonális változások, másrészt a vizelettartásban a prosztatának sokkal nagyobb szerepe van, mint a gátizomzatnak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy preventív jelleggel ne lehetne ilyen gyakorlatokat végezniük, de náluk kisebbek a megelőző gyakorlás előnyei a nők által érzékeltekhez képest. Néhány helyen az a bevett gyakorlat, hogy a prosztataműtét előtt elkezdik a tornát, de ez leginkább abban segít, hogy aki már ismeri a gyakorlatokat, az gyorsabban tudja őket elsajátítani a műtét után.”

Ha azonban problémával – különösen prosztatagonddal – szembesül valaki, és annak kezelési módja a gátizomtorna, akkor nem érdemes késlekedni.

„Ha a beteg időben elkezdi a tornát, és rendszeresen csinálja, akár néhány hónap alatt felépülhet – mondja Friedrichné Nagy Andrea. – De minél később kezdi, annál tovább tart. Volt olyan páciensem, aki már több mint öt éve inkontinenciával küzdött, amikor felkeresett. Az ő állapotán is tudtunk javítani, de a tünetek sohasem szűntek meg teljesen, míg ha időben belevágott volna, néhány hét vagy hónap elteltével már napi tíz-tizenöt perc kitartó gyakorlással újra teljes életet élhetne.”

Most biztosan sokan úgy gondolják, hogy mindez igaz, de csak a nyugdíjasok gondja. Ám ez nem így van: az orvosi ajánlás az, hogy a férfiaknak negyvenéves kor felett érdemes, ötvenéves kor felett pedig kötelező lenne minden évben elmennie prosztatavizsgálatra. A prosztataproblémák tehát a negyvenes éveikben járó férfiakat is elérhetik, ötven év felett pedig jelentősen megnő az előfordulásuk valószínűsége. Ne hagyjuk, hogy eddig fajuljanak a dolgok, a rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető a nagyobb baj.

És hogyan segíthet a jobb szexuális élmény elérésben a gátizomtorna? Úgy, hogy javítja a terület keringését, fokozódik a hímvessző vérellátása, ami intenzívebb orgazmust eredményezhet. Megállapítható továbbá az is, hogy ha nagyobb figyelmet szentelünk a gáti területnek, és elkezdünk foglalkozni vele, az intenzívebb figyelem intenzívebb megélést hozhat magával, ami szintén javíthatja a szexuális életet. 

5 jó tanács, mielőtt valaki belevágna – A gyógytornász javaslatai

1. Forduljunk orvoshoz

„Akinek problémája van a prosztatájával, a hólyagjával, esetleg merevedési zavarral küzd, első lépésként forduljon orvoshoz. Amíg ugyanis nem tudja, honnan ered a baj, nem lehet biztos a megfelelő gyógymódban sem. Ha pedig félrekezeli magát, azzal többet árthat, mint használ.”

2. Keressünk fel gyógytornászt

„Ha kiderül, hogy a gátizomtorna segíthet, ne könyvből vagy az internetről tanuljuk meg a technikát, hanem keressünk fel egy ezzel a területtel foglalkozó gyógytornászt. A szakértő néhány alkalom alatt megtanítja, hogyan kell a gyakorlatokat helyesen végezni, ezt követően már otthon is tornázhatunk. Ha viszont egyedül sajátítjuk el őket, nem tudjuk, hogyan ellenőrizhetjük magunkat. A torna során felfelé és befelé húzó érzést kell tapasztalnunk, gyakori hiba viszont, hogy először lefelé préselünk. Ha nincs szakember, aki ezt kijavítsa, azzal nem hogy segítenénk, kifejezetten rontunk az aktuális állapotunkon.”

3. A rendszeresség a kulcs

„Csak akkor érhetünk el számottevő eredményt, ha minden nap gyakorlunk. Az első három hónapban akár naponta két-három alkalommal tíz-tizenöt percet is tornázhatunk. Ezt követően fenntartó edzésre van szükség, eleinte naponta egyszer, majd két-háromnaponta. Ha idő előtt abbahagyjuk, az izmok visszagyengülnek, és erőfeszítéseink kárba vesznek.”

4. Kezdőként csak tehermentesített helyzetben 

„Az első időszakban csak olyan testhelyzetben szabad gyakorolni, amelyben a hasüregi szervek nem nehezednek a gátizomra. Feküdhetünk hanyatt, hason vagy oldalt, illetve gyakorolhatunk négykézláb állva. Ezek a gáti terület szempontjából könnyített helyzetek, ha így kezdünk, könnyebben elsajátíthatjuk a gyakorlatokat, és kárt sem okozhatunk magunkban.”

5. A profik bárhol, bármikor tornáztathatják izmaikat 

„Ha már megfelelően elsajátítottuk a feladatokat, függőleges »ülő és álló« helyzetben is végezhetjük őket. Ez azért előnyös, mert így akár munka, sorban állás, mozizás vagy bármilyen hétköznapi tevékenység közben beépíthetünk néhány gátizomgyakorlatot.”

Miként ellenőrizzük, hogy helyesen végezzük-e a gyakorlatokat?

 • Helyezkedjünk fekvő testhelyzetbe.
 • Tegyük a kezünket a végbél és a herezacskó közötti gáti területre.
 • Végezzünk felfelé és befelé irányuló húzásokat. Ha jól csináljuk, az érzés ahhoz hasonlít, mintha vizeletet akarnánk visszatartani. Tényleges vizelés közben viszont soha ne állítsuk meg a vizeletet, mert az ártalmas lehet.
 • Ha jól csináljuk, a gáti terület felfelé és befelé húzódik, valamint kissé megemelkedik a hímvessző.
 • Ha a gáti terület benyomódik a kezünkbe, rosszul csináljuk! Ilyenkor hagyjuk abba a gyakorlást, és forduljunk szakemberhez.

Szakszerű segítség

Akinek gátizomtornára van szüksége, de még keresi a megfelelő gyógytornászt, ide fordulhat:

 • Budapesten: – Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház,
  – Belvárosi Orvosi Centrum,
  – Harmónia Gyógytorna Stúdió
 • Pécsett: – Pécsi Tudományegyetem Urológiai Klinika
 • Győrben: – Győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház Urológia

Kiemelt kép: Getty Images

A cikk eredetileg a Nők Lapja Egészség 2022/4. lapszámában jelent meg. A magazint keressétek az újságárusoknál, vagy vásároljátok meg digitálisan a https://digitalstand.hu/noklapjaegeszseg oldalon.