Így pakolt magára Alexander Skarsgård 20 kiló izmot egy szerep kedvéért

Heti hat napon át egy óra intenzív edzés meghozta az eredményt.

A Hatalmas kis hazugságok 45 éves színészét számos nagysikerű sorozatban és mozifilmben láthattuk már. Legújabb, 2022-es filmjében, Az Északiban (The Northman) egy bosszúvágytól fűtött viking herceget alakít – akivel jobb, ha senki nem akar ujjat húzni. Karaktere megkövetelte a robusztus testfelépítést, ami a színésznek intenzív súlyemelést és napi 3700 kalóriás diétát jelentett – személyi edzője segítségével 20 kiló izmot szedett fel a film kedvéért.

Magnus Lygdbäck – a színész személyi edzője, aki korábban olyan A-listás sztárokkal is dolgozott együtt, mint például Harry Styles, Ben Affleck és Alicia Vikander  – szerint Skarsgård imád futni, alapvetően viszont nem jár edzőterembe, nem súlyzózik, így szinte a nulláról kellett elkezdeniük a felkészülést. A színész Lygdbäck heti hat napos és napi egy órás edzéstervét követve készült a szerep – külsőleg is hiteles – megformálására.

„Soha nem edzek az ügyfeleimmel egy óránál többet, mert ami az első órában nem történik meg egy edzőteremben, az a második órában sem fog. Tehát napi egy óra intenzíven, heti hat napon át, a forgatás ideje alatt pedig heti öt nap. Az én megközelítésem a karakter felépítése. Ez azt jelenti, hogy azokat a mozdulatokat és készségeket, amelyekre a karakternek szüksége van, integrálnunk kell az erőnléti edzésekbe” – mondta a szakember a Varietynek.

Az edzések a plyometrikus edzésmódszer és a régimódi testépítő filozófia alapjaiból tevődtek össze, emellett Lygdbäck dobógyakorlatokat is beiktatott programba, hogy a színész azokra a jelenetekre is felkészülhessen, ahol falat mászik, lándzsákat és fejszéket dobál.

Sjón, Anya Taylor-Joy, Robert Eggers rendező és Alexander Skarsgård Az Északi című film egyesült királyságbeli különleges vetítésén az Odeon Luxe Leicester Square-en 2022. április 5-én Londonban, Angliában. (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

„Tudtuk, hogy Alex sokat fog mozogni, a futástól kezdve a fejszék dobálásáig, ezért nagy figyelmet fordítottunk a vállakra és a csípőre, amelyet egy elég intenzív erőnléti edzéssel egészítettünk ki. Ez egy négynapos osztott edzés volt, ami annyit tesz, hogy minden nap más és más izomcsoportokat dolgoztatunk meg, így négy nap leforgása alatt az egész testet lefedhetjük. Majd kezdhetjük újra elölről.

A karaktere olyan méretű és erősségű volt, mint egy medve, de azt szerettük volna elérni, hogy úgy mozogjon, akár egy farkas”

– tette hozzá az edző.

Az izzasztó felkészülés mellett a színésznek a szigorú napi ötszöri étkezést is be kellett tartania, és naponta körülbelül 3700 kalóriára volt szüksége ahhoz, hogy a karakter megformálásához szükséges izomtömeget felépíthesse. „Szerencsére Alexander imád enni. Nagy híve vagyok annak, hogy ne szabjunk gátat az élvezetes étkezéseknek. Számomra 20 étkezésből 17-nek az előírtak szerint is megfelelőnek kell lennie, a maradék háromban pedig azt és annyit ehetsz, amennyit csak akarsz.”

Szerintünk az edző által említett 17 étkezés menüje is kifejezetten élvezetes, hiszen a steaktől, a bárányon és a csirkén át egészen a halig minden szerepelt a színész étlapján, beleértve a tojást, quinoát, burgonyát, rengeteg zöldséget és még a tésztát is. Skarsgård és Lygdbäck egyébként a magánéletben jó barátok, a színészt az edző készítette fel a 2016-os Tarzan legendája című film főszerepére is. Az Északira való edzés „csalónapojain” pedig együtt főzőcskéztek Skarsgård belfasti házában. „Az erőnléti felkészülés a járvány idejére esett, így történt, hogy gyakran ragadtunk Alex belfasti házában. Focit néztünk, órákig főzőcskéztünk, steaket, halat vagy ragut készítettünk, és még olykor egy pohárka vörösbort is megengedtünk magunknak. 

Alex soha nem panaszkodott, végig keményen dolgozott, mindenbe beletette az extra munkát a szerep kedvéért. Mondhatni, álomügyfél volt.”

Robert Eggers új filmje az UIP-Duna Film forgalmazásában május 19-től látható a magyar mozikban, a látványos történetet pedig olyan színészek keltik életre, mint Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk és Willem Dafoe. 

Kiemelt kép: Ernesto Ruscio/Getty Images