Egészséges és tradicionális angol étel is szerepel a királynő tiltólistáján. A háttérben hol ízlésbeli, hol történelmi okokat kell keresnünk.

II. Erzsébet brit királynő nemcsak a divattal kapcsolatban igen határozott, de a gasztronómia területén is szilárd meggyőződései vannak. Étkezéseihez a legnagyszerűbb séfek asszisztálnak, de időnként még rajtuk is kifog a rengeteg szabály, amit az uralkodói fogásokkal kapcsolatban észben kell tartaniuk.

Szendvics – kis csavarral

II. Erzsébet királynő egy állami banketten Algírban 1980. október 25-én (Forrás: Anwar Hussein/Getty Images)

A királynő nem csak extravagáns ételeket fogyaszt. Időnként – sokunkhoz hasonlóan – neki is csak egy jó szendvicsre fáj a foga. Az egyik kedvence állítólag a tonhalas-majonézes változat, uborkával. A kenyér héját viszont mindenképpen le kell vágni, mielőtt a királynő elé tennék az ételt. A palota volt séfje, Owen Hodgson a Telegraphnak elmesélte, hogy kapott a fejére, amikor héjastul akarta felszolgálni a szendvicset. A Sun értesülései szerint nem elég csak a héjat levágni, a kenyér formájának is jelentősége van: csak lekerekített formájú kenyérszelet jöhet szóba, szögletes semmiképp. Ez állítólag egy régi szokásból ered: Viktória királynő férje, Albert herceg úgy vélte, hogy szerencsétlenséget jelent koporsó-alakú ételt fogyasztani. Egy másik elmélet még sötétebb magyarázatot ad a királyi udvar sarok-ellenességére: Graham Newbould, aki hat évig dolgozott II, Erzsébetnek és Károly hercegnek úgy véli, azért tiltólistás a négyszögletes szendvics, mert a hagyomány szerint, aki szögletes ételt szolgál fel az uralkodó családnak, az megpróbálja megdönteni Anglia trónját. 

No scone, please!

Scone (Fotó: Getty Images)

Darren McGrady, aki séfként dolgozott a királyi konyhán elárulta a Telegraphnak, hogy a királynő, néhai férjével, Fülöp herceggel ellentétben nem egy ételbolond, hanem „azért eszik, hogy éljen” – típus. A British Telecommunications értesülései szerint a királynő reggeli előtt egy üres Earl Grey teát iszik, tej és cukor nélkül, legfeljebb egy kis keksszel. Egy valami pedig biztos nem kerülhet II. Erzsébet reggelizőasztalára: az angolok egyik legrégebbi, tradicionális péksüteménye, a scone.
Ez a pogácsára emlékeztető, omlós tésztájú édes sütemény a X. század óta az angol gasztronómia megkerülhetetlen eleme, általában tejszínhabbal, lekvárral vagy gyümölccsel tálalják. A legenda szerint azonban a királynő inkább a corgie-jainak passzolja le ezt a finomságot és helyette a – bármelyik boltban kapható – Kellog’s kukoricapelyhet eszi reggelire.

 

A fokhagyma tiltólistás

A királynő utálja a fokhagymát. Ennek pontos oka nem ismert, az viszont biztos, hogy a királyi konyhából ki van tiltva ez az alapanyag, és tilos bármit is felszolgálni, ami fokhagymával vagy túl sok hagymával készült. Ezt a szabályt a királyi család utazásai során is figyelembe kell vennie vendéglátóiknak.

Otthon, a négy fal között

Ha úgy alakul, hogy a királynő egyedül eszik otthon, akkor kerüli a keményítőben gazdag ételeket, mint a tészta vagy a krumpli, és inkább halat és zöldségeket fogyaszt. „Ez minden. Nem eszik mást – mondta a CNN-nek Darren McGrady, aki tíz évig dolgozott a királynőnek. – Ennyire fegyelmezett. Bármit megkaphatna, amit csak szeretne, de éppen emiatt a fegyelmezettség miatt ilyen egészséges, és ezért tartja ilyen jól magát”. (A 95 éves királynő valóban nem betegeskedik sokat, ha mégis, akkor egyből szárnyra kapnak az állítólagos halálával kapcsolatos összeesküvés-elméletek.) Egészséges ételek ide, önmegtartóztatás oda, a források szerint a királynő általában egy pohár pezsgővel zárja a napot. Mit mondhatnánk: stílusos!

Kiemelt kép: Getty Images

Erzsébet uralkodásának 70. évfordulója alkalmából a Nők Lapja egy gyönyörű és tartalmas kiadvánnyal készült, hat fejezeten keresztül bemutatva a királynő gazdag életét és munkásságát.
A bookazine-t megrendelheted 25% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással a https://www.mc.hu/erzsebet oldalon, vagy keresd az újságárusoknál, a nagyobb Líra és Libri könyvesboltokban és a https://animuscentral.hu/konyv/ii-erzsebet-70-eve-a-tronon webshopban.