Britney Spears csaknem másfél évtizedig élt gondnokság alatt, ez alatt azt is megszabták neki, hogy mikor hagyhatja el a házát, mire költheti a saját pénzét, vagy hogy mit ehet. Most végre azt csinál, amit akar, mégis rengetegen felháborodnak a viselkedésén, kommentszekcióban írják elő neki, hogy szerintük hogyan kellene viselkednie. De miért is nem hagyjuk végre, hogy szabad legyen – akkor is, ha nekünk nem tetszik, amit tesz?

Britney Spears immár szabad nő, hiszen novemberben hivatalosan is kiengedték apja, Jamie gondnoksága alól, így 2008 óta először kapta vissza a személyes és anyagi függetlenségét. Azóta pedig folyamatosan pörög – gyakran szó szerint –, legalábbis a közösségi oldalán. Úgy viselkedik, ahogy bárki tenné: szabadon.

Ha megnézzük Britney Instagram-oldalát, szédítő kaleidoszkópba csöppenünk: egyszer könnyes szemmel hálálkodik a jó ételekért, máskor úgy táncol Madonnára, mintha nem lenne holnap, nyers őszinteséggel ír, amikor a kommentek megbántják, és naivan posztol az első magas derekú bikinijéről vagy kedvenc barackszínű pólójáról. Az biztos, hogy egy cseppet sem unalmas a tartalom, főleg, amióta hivatalosan is saját maga kezelheti az oldalát.
Amikor kiderült, hogy milyen körülmények között él bő egy évtizede a gondnokságba vétele miatt, számos híresség állt ki Britney mellett, több egykori újságíró követte meg, amiért annak idején rosszat írt róla, a rajongók pedig megalapították a #freeBritney mozgalmat. Mindenki egy emberként izgult, hogy mikor kerül ki Jamie kezei közül. Most, miután mindez megtörtént, mintha a történelem ismételné önmagát, és kezdődne elölről a boszorkányüldözés: a támogatás helyett értetlenséggel, szekálással és beszólogatással találkozik. Mint annak idején, amikor összeomlott, és megértés helyett a trollok támadásaival szembesült.

A szabadság édes íze

Még a gondnokság évei alatt egy több fős stáb a (Britney nélkül megtartott) heti értekezleteken döntötte el, hogy melyik poszt mehet ki a közösségi felületre, az egykori pophercegnő csak kérvényt nyújthatott be, amit figyelembe vettek (vagy nem). Valószínűleg ennek volt köszönhető az a rajongók körében már-már kultikus státuszt elért fotó, amelyet Britney (vagyis az oldal kezelője) legalább tízszer megosztott, legfeljebb a filtert változtatva rajta. A másik feltűnő poszttípus pedig leginkább a giccs szóval jellemezhető: általában valamilyen túlfilterezett fotó volt virágokról, leginkább rózsákról.

A bíróság novemberi döntése óta azonban ez (és még sok minden más is) gyökeresen megváltozott: Britney gyakran posztol a mindennapjairól (kedvenc témája a táncolás), na meg előszeretettel mutogatja a testét. Már-már gyermeki az a naivitás és őszinteség, amivel az Instagramot kezeli. Vagy éppenséggel nagyon is tudatos? Ez rejtély, de más hírességek oldalaival összehasonlítva az övé kétségtelenül sokkal kevésbé kifinomult és megtervezett, a posztok is – látszólag – véletlenszerűen vannak feltöltve. Az énekesnő olyan, mint a járást tanuló gyermek, csak próbálgatja a szabadság adta hatalmát, a közösségi oldalak kezelését, és biztos, hogy meg fog botlani közben, de ha folyamatosan leszidjuk, vagy próbáljuk megóvni a sérülésektől, akkor sosem fogja megtanulni azt, hogy mire képes és hol húzódnak az ő határai.

Ha van rajta sapka, az a baj

Ilyen előzmények után egy cseppet sem meglepő, hogy pár napja egy teljesen meztelen képet osztott meg magáról, amin a szeméremdombját csupán egy apró csillag takarta. „A szabad női energia még sosem volt ilyen jó érzés” – írta a fotó alá.

Nem ez az első alkalom, hogy az énekesnő hasonlóan merész lépésre szánta el magát: még 2021 nyarán, a gondnoksága körüli bírósági csatározás során megosztott egy sor cenzúrázott meztelen fotót. Akkoriban néhány rajongó megkérdőjelezte, hogy Britney mennyire volt jól ekkor, azt sugallva, hogy a bírósági csatározások okozta stressz miatt érzelmileg megborult, és ezért posztolt „illetlen” dolgokat. Ez lehetett abszolút jogos aggodalom, hiszen mindannyian azt szeretnék, ha Britney szabad és boldog lenne. 
Egy idő után feltűnhet, hogy a viselkedésére adott reakciókban van valami baljós, ami úgy tűnik, hogy felülmúlja a jólétéért érzett valódi aggodalmakat. Az ominózus pucér posztnál Britney le is tiltotta a hozzászólásokat, ami miatt egyáltalán nem hibáztathatjuk.

A közösségi média Britney elleni támadása viszont valójában nem is annyira a testéről készült fotóknak szól, hanem inkább annak, hogy mit várnak el az emberek az ő korában lévő nőktől.

Klasszikus, nem igaz? Az emberek szétszedik Britney-t, amiért átlépte a tőle elvárt határokat, olyan alaptalan társadalmi normák miatt, amilyeneket állandóan látunk a nőkkel szemben.

Nem meglepő, nőnek lenni az interneten (is) nagyon kegyetlen tud lenni.

Legyünk fiatalok, szépek, csábosak, de ne túlságosan. Ha pedig túl visszafogottak vagyunk, akkor a prüdéria vádja ér el bennünket. Meg lehet egyáltalán felelni minden elvárásnak, vagy a kommentelők rögtönítélő bírósága azonnal bűnöst kiált ránk? 

Az ő teste, az ő döntése

A szabadság egyik legjobb és legfontosabb hozadéka az önrendelkezés joga. Tehát hogy azt csinálhatunk, amit csak akarunk (ameddig az nem ütközik a Büntető törvénykönyvbe). És pont. Mindegy, hogy a szomszéd mit mond, és még a bolti eladó véleménye sem számít.

Ráadásul Britney 40 éves, nem 80, remek alakja van, főleg két tinédzser anyukájaként. Miért ne mutathatná meg a testét, hiszen egész életében keményen dolgozott rajta? De ha nem így lenne, és hurkák meg gödröcskék díszítenék, vagy ha már nyugdíjas korú lenne, akkor hogy reagálnánk? Megbocsájtanánk neki a meztelenséget, becsülnénk a „bátorságáért”, vagy még inkább elítélnénk, hogy „ennyi idősen” vagy éppen „ilyen testtel” mutogatja magát? 

Madonna, Britney egyik legnagyobb példaképe és egykori mentora 63 évesen ugyanezeket a negatív véleményeket kapta, amikor az Instagramra feltöltötte (mára már törölt, majd cenzúrázva újra felkerült) képeit magáról, amint neccharisnyában fekszik egy ágy tetején. Vagy akkor, amikor tavaly szeptemberben az MTV Video Music Awards díjátadó ünnepségén végigsétált a kifutón, és mindenki szembesülhetett a kerek fenekével.

Pedig mindkét nő – Madonna és Britney is – jócskán letett az elmúlt évtizedekben annyit az asztalra, hogy ne kelljen senkinek sem magyarázkodniuk arról, hogy mit csinálnak, vagy mit nem. Ráadásul mindkettejük karrierjében igen fontos szerepet kapott a testük: Madonna egész karrierjét végigkísérte az a félelmet és tabukat nem ismerő attitűd, amellyel a szexualitást erőként deifiniálta – miért lenne ez másként azért, mert idősödik? Britney felé (és szinte minden popsztár felé) pedig gyakorlatilag elvárás volt tinédzser korában is, hogy mutogassa a testét. Most pedig tényleg nem értjük, miért teszi?

Persze, fel lehet háborodni ezeken a dolgokon egyszeri szemlélőként – de minek? Nem lenne egyszerűbb elfogadni azt, hogy mindenki azt csinál az életével és a testével, amit csak akar?

Nem lehet, hogy pont a belső frusztrációnkat vetítjük ki rájuk, amikor elítéljük a viselkedésüket, mert mi soha nem engedhettük el úgy igazán magunkat, félve attól, hogy mit szólnak majd az emberek? Talán mindenki sokkal boldogabban élne, ha tanulna a két énekesnőtől. Nem feltétlenül a meztelenkedésre gondolok, hanem arra, hogy merjük megélni a szabadságunkat, legyünk merészek, és tegyük azt, amit MI szeretnénk, ne pedig azt, amit (szerintünk) a környezetünk elvár tőlünk. Az életünket mi éljük, nem pedig mások.

„Vállald magad, légy szexi, mutasd meg magad!” – sulykoljuk a lányokba fiatalkoruktól kezdve. Az önbizalomhiányos nőkre pedig egész iparág épült make-overekkel egybekötött budoir-fotózásokkal, viszont abban a pillanatban, hogy elég magabiztossá válunk ahhoz, hogy megmutassuk magunkat, megszégyenítenek. „Túl öreg hozzá”, vagy biztosan valami mentális baja van, mondják a rossz nyelvek.

Nőként – és Britney-ként – mintha egyszerűen nem lehetne nyerni. Vagy mégis?

Forrás: independent.co.uk Kiemelt kép: Getty Images