Elutasították Britney Spears kérelmét, hogy ne az apja legyen a gyámja

Megtörte a hallgatást az énekesnő, és azt kérte, ne dönthessen az apja mindenről vele kapcsolatban.

Az amerikai bíróság ismét elutasította Britney Spears kérését, hogy apját távolítsák el a gyámságát felügyelő szerepéből. A popsztár ügyvédje még tavaly novemberben kérte egy Los Angeles-i bíróságtól, hogy szüntesse meg Jamie Spears felügyeletét a lánya vagyona felett, azzal érvelve, hogy a sztár „fél az apjától”. Bár ezt a kérelmet most elutasították, ez a döntés nem válasz Spears múlt heti, csaknem másfél évtizednyi hallgatást megtörő 23 perces telefonos vallomására, ahol azt állította többek közt, hogy bedrogozták, akarata ellenére fellépésre kényszerítették, és megakadályozták azt is, hogy gyerekei szülessenek. Britney szerint az apja menedzserek, ügyvédek és orvosok segítségével visszaélt a hatalmával, gyakorlatilag börtönben tartva őt (miközben továbbra is lánya tartja el). De mi is ez a gyámság , hogy került bele Britney ebbe a bántalmazó rendszerbe, és mi a #freeBritney mozgalom?

Nemrég Britney Spears megerősítette azt, amit eddig csak sejthettek a rajongók: az egykori tiniikon a luxuskörülmények dacára gyakorlatilag börtönben él lassan másfél évtizede, és szinte semmiben sem dönthet felnőtt, sikeres nő létére. A 39 éves popsztár ismételten arra kérte a bíróságot, hogy szüntesse meg apja, Jamie Spears gyámságát fölötte, amely 2008 óta tart, miután az énekesnő 2007 elején nyilvánosan idegösszeomlást kapva leborotválta a haját egy fodrászüzletben, és esernyővel támadt az őt mindenhova követő paparazzókra.

Britney Spears 2019 júliusában a Volt egyszer egy… Hollywood premierjén. (Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/Getty Images)

Új fejlemények

A napvilágot látott vallomás azért újdonság, mert korábban soha nem hallhattuk Britney-t a saját szavaival arról beszélni, hogyan is éli meg a gyámság alá helyezést, milyenek számára így a hétköznapok. (Hiszen ezekről nem is beszélhetett.) Most viszont részletesen beszámolt arról, hogy úgy érzi, kihasználják és élősködnek rajta, emiatt nem tud aludni, depressziós és minden nap sír.

„Csak annyit szeretnék, hogy végre megkapjam a saját pénzemet, és hogy legyen vége ennek”

– mondta, utalva arra, hogy 13 éve apja, Jamie rendelkezik az énekesnő mintegy 60 millió dolláros vagyona felett is, neki mindössze heti kétezer dollár zsebpénzt engedélyezve. Ezen felül az apja jogosult a nevében üzleti tárgyalásokat folytatni, leszervezni koncerteket, reklámszerződéseket kötni és bármilyen más, pénzügyi döntést hozni.

De ez nem minden: Britney azt is elmondta, hogy az akarata ellenére ültettek be spirált a méhébe, hogy ezzel is megakadályozzák, hogy ismét gyereket vállaljon a barátjával, Sam Asghari személyi edzővel,

akivel 2016-ban ismerkedtek meg az énekesnő Slumber party című dalához készült klip forgatásán. A kapcsolat pedig nagyon is komolynak tűnik: miután a bírósági vallomás nyilvánosságra került, az iráni szépfiú is megtörte a csendet. „Mindig is a legjobbat akartam Britney számára, és továbbra is támogatni fogom őt abban, hogy elérje az álmait, és azt a jövőt, amit elképzelt magának, és amit megérdemel – nyilatkozta a People magazinnak. – Hálás vagyok mindazért a szeretetért és támogatásért, amit világszerte kap a rajongóitól, és várom, hogy mielőbb normális életünk legyen közösen.” Azonban erre még várniuk kell, hiszen a gyámság miatt házasságot sem köthetnek, sőt, Britney-nek ahhoz is engedélyre van szüksége, hogy elhagyhassa a házat, ha mondjuk sétálni vagy vásárolni támadna kedve.

„Csak vissza akarom kapni az életemet” – mondta el Britney telefonon, amikor a bíróságtól a gyámság megszüntetését kérte. A bíró azonban addig nem hozhat döntést erre a nyilatkozatra alapozva, amíg az énekesnő nem nyújt be hivatalos kérelmet a megállapodás megszüntetésére.

A mostani ítélet pedig csak a novemberi kérelemre vonatkoznak, amelyben Spears azt kérte, hogy a Bessemer Trust nevű magánvagyon-kezelő céget nevezzék ki egyedüli gondnokának.

Bár Brenda Penny bírónő most nem volt hajlandó eltávolítani Jamie Spearst a pozíciójából, de beleegyezett abba, hogy a Bessemer Trust társfelügyelő legyen a sztár több millió dolláros ingatlanjainak a kezelésében. Külön fejlemény, hogy Jamie Spears ügyvédei kérték, hogy vizsgálják ki a sztár visszaélésekkel kapcsolatos állításait, a Los Angeles-i bíróság pedig megszüntette azt a rendszert is, amely lehetővé tette a sajtó képviselőinek, hogy távolról hallgassák a bírósági tárgyalásokat, miután Spears vallomásának hangfelvételét rögzítették és kiszivárogtatták az interneten.

Szabadítsátok ki Britney-t!

A #freeBritney mozgalom nem újkeletű, de eddig mindössze egy maréknyi lelkes rajongón kívül szélesebb körben nem igazán terjedt el, a hashtag 2019-ig nem került a leghasználtabbak közé a közösségi oldalakon. Abban az évben a Britney’s Gram nevű podcastben megszólalt egy neve elhallgatását kérő személy, aki azt állította, hogy ő az egyike Britney ügyvédeinek, és olyan bennfentes információkkal szolgált, miszerint a gyámságnak egy év után, még 2009-ben meg kellett volna szűnnie eredetileg, illetve, hogy amióta Britney megszegte a vezetéstől való eltiltását, már csak engedéllyel hagyhatja el a házat. Ezek után olyan ismert emberek is felszólaltak az énekesnő mellett, mint Miley Cyrus és Cher, és a #freeBritney hashtag kikerülhetetlenné vált.

#FreeBritney aktivisták, akik a Los Angeles-i Grand Parkban tüntetnek. (Fotó: Rich Fury/Getty Images)

A FreeBritney.net oldalon, amit még 2009-ben indítottak, nemrég részletesen is kifejtették, miért nincs az énekesnőnek szüksége a gyámságra ennyi idősen, és ilyen sikerekkel a háta mögött. „A gyámság évei alatt Spears többször világturnéra indult, több albumot is kiadott, és számos tévéshow-ban is dolgozott (pl. az amerikai X-Factor 2012-ben)” – mutat rá a honlap. „A gyámjai szabják meg számára, hogy mikor dolgozhat, mikor nem, mivel jogilag nem dönthet saját magáról, nem hagyhatja el engedély nélkül a házat, és nem dönthet a pénze felett.” Több rajongó odáig is elment, hogy transzparensekkel felszerelkezve tüntetessen az énekesnő háza és a bíróság épülete előtt is.

Idén februárban a Framing Britney dokumentumfilm kapcsán ismét felkapták az énekesnő ügyét.

Ebben az alkotásban pontosan nyomon követhetjük, hogyan használta ki, és végül tette tönkre a kapzsi menedzsment és a média a naiv gyereksztárból énekes szupersztárrá vált énekesnőt.

Gyakorlatilag kiskamaszkora óta azon csámcsogtak a bulvárlapok, hogy mikor veszíti el a szüzességét, és amikor végre lett egy komoly barátja Justin Timberlake személyében, azonnal megindultak a fogadások, hogy mikor kerül le a bugyi róla. Justin egyébként az eseményről egy interjúban, vigyorogva vallott, ami nem éppen elegáns húzás: főleg úgy nem, hogy míg őt hátba veregették ezért, Britney a naiv szűzlányból azonnal a nemzet szajhája lett – pedig akkor már 20 éves is elmúlt. A Framing Britney bemutatója óta viszont a hírességek egymás után gyakorolnak bűnbánatot, és kérnek bocsánatot tőle a múltbéli viselkedésük miatt, többek között Justin Timberlake és Perez Hilton is így tettek, utóbbi azért, mert a nagyon népszerű pletykamagazinja rendszeresen pocskondiázta Britney-t.

Ledönteni a bálványt

Nem csoda, hogy az egész őrület, ami körbevette, az évek alatt megviselte mentálisan. Bármit csinált, a közvélemény számára semmi sem volt jó, semmi sem volt elég. Még a South Park társadalomkritikus rajzfilmsorozat egyik része is arról szólt, hogyan áldozzák fel Britney-t az emberek a jó termés érdekében, de a valóság sem állt sokkal messzebb ettől. Szinte élvezettel dagonyáztak a minél mélyebbre spirálozódó fiatal híresség szenvedésében, aki rövid életű, rosszul sikerült házasságaival került címlapra, és a kritikusai szerint anyaként sem volt éppenséggel a helyzet magaslatán. A vége a híres 2007-es kiborulás lett, amikor a Kevin Federline-nal való válása után már sokadik napja követték lesifotósok, egy parkolóban kikelt magából, és előbb bement egy fodrászatba, ahol saját kezűleg vágta le a haját, majd egy esernyővel rátámadt az egyik paparazzóra. Ezek után pszichiátriára került, ahol idegösszeroppanással, később bipoláris zavarral kezelték.

A gyámságnak eredetileg csak egy évig kellett volna tartania, amíg összeszedi magát, de azt mégis sorozatosan meghosszabbították, és gyakorlatilag az élet minden területén az apja jóindulatára van bízva, immár 13 éve.

A remény hal meg utoljára

Jogászok szerint nem sok esély van arra, hogy hamarosan feloldják a gyámságot, de valójában az énekesnő sem teljesen ezt kéri. Ő évek óta azért harcol, hogy apja helyett valaki más, egy független szervezet vegye kézbe a pénzügyei kezelését, mert úgy gondolja, hogy Jamie csak kihasználja, és akkor is munkára kényszeríti, amikor ő nem szeretne, vagy nem tud dolgozni. A botrány dagadásával egy időben a Twitterre kikerült egy videó részlet is, ami Britney egyik fellépése során készült, amikor az énekesnő azt mondja az ünneplő közönségnek, hogy valójában éppen magas láza van.

Britney Spears a családja körében 2006-ban. Balról jobbra: apja, Jamie, bátyja, Bryan és anyja, Lynne. Fotó: Chris Farina/Corbis via Getty Images

Jamie Spears ügyvédei tagadták, hogy ő lenne a felelős a lánya magánéletét érintő korlátozásokért. Bár a 68 éves férfi 13 éven át felügyelte a lány vagyonát, valójában 2019 szeptembere óta nem ő irányította a személyes ügyeit, amikor is egészségi állapota miatt lemondott erről a szerepéről. Helyét ideiglenesen Jodi Montgomery, az énekesnő gondozója vette át. Az apa ügyvédei a Britney vallomására reagálva elmondták, hogy neki nem áll szándékában visszatérni lánya személyes gondnokaként, de aggódik Britney jólétéért. 

Britney családja, így testvérei, Brian és Jamie Lynn azt nyilatkozták, hogy mindenképpen szükségesnek tartják a gyámságot, és hogy Britney bár jobban van, közel sincs annyira jól, mint amennyire azt a rajongók hiszik. Kérdés persze az, hogy  mennyire köszönhető mindez egy „normális”, ép lelkivilágú embert is megviselő 13 évnyi bezártságnak, vagy a valódi mentális állapotának…. Bárhogy is dönt a megfelelő papírok benyújtása után majd végül a bíróság, az már most biztosnak látszik, hogy a gyámság megszüntetése nem lesz könnyű – és rövid – menet. De remélhetőleg Britney megtalálja végre az őt is megillető boldogságot.

(Források: BBC, npr.org, Harper’s Bazaar, Wikipedia; kiemelt kép: Getty Images)