Konkoly Ágnes írása a Nők Lapja Egészség 2021/11. számából.

Felmérések szerint a párkapcsolatban élő férfiak 20 százalékkal nagyobb eséllyel maradnak egészségesebbek és fittek, illetve 6 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentkeznek be szűrővizsgálatokra, mint az egyedülállók. Rajtunk, nőkön is múlik tehát, hogy elmegy-e a párunk szűrésre és más vizsgálatra…

A férfiak születéskor várható élettartama nemcsak Magyarországon, de világszerte átlagosan 5-8 évvel rövidebb, mint a nőké. Ennek több oka is van. A genetikai, hormonális tényezők mellett hozzájárul, hogy munkakörnyezetük miatt a férfiak szervezete általában fokozottabb terhelésnek van kitéve, a társadalomban betöltött szerepük miatt nagyobb stresszel kell megbirkózniuk. Továbbá a nők nagyobb hányada éli egészségtudatosabban életét, és hamarabb fordulnak orvoshoz, ha problémát tapasztalnak. „A férfiak hajlamosabbak túl sokáig legyinteni és azt mondani, nincs semmi baj. Mire ténylegesen rászánják magukat, vagy környeztük nyomására felkeressék a háziorvost, addigra sokszor már átlépte a küszöböt a baj – hangsúlyozza dr. Kiss Csaba háziorvos. – Pedig szó szerint létfontosságú is lehet bizonyos betegségek minél korábbi felismerése. Szűrővizsgálatok segítségével megelőzhetjük a már komolyabb problémát jelző tüneteket, esetleges szövődményeket, és időben nyakon csípve a betegséget gyorsabban, egyszerűbben gyógyulhatunk.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .