A Nők Lapja Egészség 2021/10. számában szakértőket kérdeztünk arról, milyen fizikai és lelki okok állhatnak a háttérben a férfiakat illetően.

Itthon a párok 15-20 százalékát érinti a meddőség a KSH adatai szerint, méghozzá mindkét nemet egyenlő arányban. Ha egy év rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a várt terhesség, meddőségről beszélünk. A statisztika szerint az, ha nem jön össze a baba, 30-30 százalékban múlik a férfin vagy a nőn, a fennmaradó 40 százalékban pedig mindkét félnél felmerül valamilyen probléma. Korábban nem igazán vizsgálták a férfi meddőséget, mert a férfiak nem szívesen fordultak orvoshoz ilyen problémával, de a szakemberek azt tapasztalják, hogy manapság jóval többen kérnek segítséget, mint tíz éve.

Az életmódváltás segíthet

„A férfi meddőség hátterében veleszületett rendellenességek és szerzett okok is állhatnak. A genetikai vagy fejlődési rendellenességek közül gyakori a kromoszómaprobléma – magyarázza dr. Albert István urológus, andrológus főorvos. – Gyerekkorban nem szállnak le időben a herék, ezért nem fejlődnek ki rendesen, de a herevisszér-tágulat szintén vezethet meddőséghez. A fenti problémák mellett korábbi heretumor vagy más daganatos betegség, esetleg szteroid rendszeres szedése esetén már a babatervezés előtt érdemes orvoshoz fordulni. A konditerembe járó vagy versenysportot űző férfiaknál a kiugró teljesítmény eléréséért szedett anabolikus készítmények miatt gyakori a tesztoszterontúladagolás, ami visszafejleszti a hereműködést. Ez először meddőséget, majd merevedési zavart okoz.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .