Vajon mi várható idén, és kinek érdemes mindenképp felvennie az influenza elleni védőoltást? Cikk a Nők Lapja Egészség 2021/10. számából.

A Covid elleni oltások óta mintha ritkábban esne szó az influenzáról, amellyel a múlt télen a szokottnál kevesebbszer találkoztunk. Gondolatban ugorjunk vissza tavaly őszre, amikor a koronavírus elleni oltásoknak még csak a fejlesztése és a tesztelése folyt, ám vészesen közelített a járvány második hulláma. A szakemberek ebben az időszakban mindenkinek javasolták a szezonális influenza elleni védőoltás felvételét. Sokan éltek is a lehetőséggel, ám a Covid-járvány háttérbe szorította a minden januárban és februárban menetrendszerűen érkező influenzajárványt. Azóta pedig a Covid elleni oltóanyagok is széles körben elérhetővé váltak. Mit jelent ez a „hagyományos” influenza és az ellene kifejlesztett védőoltások szempontjából?

Legutóbb elmaradt a járvány

A szezonális influenzajárványok minden évben január-februárban érkeznek el. Sokan úgy vélik, egy viszonylag egyszerűen kiheverhető, bár kellemetlen légúti betegségről van szó. Ez azonban nem igaz: van, akinél súlyos, akár halálos szövődményt okozhat az influenza. „Az influenzajárványok idején nagyjából 5000 fővel nő meg a halálozások száma – hangsúlyozza dr. Mucsi János gödöllői tüdőgyógyász, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke. – Ez a többlethalálozás nem magyarázható mással, mint az influenza hatásával. Bár közvetlenül az influenzába viszonylag kevesen halnak bele, a szövődményei, például a nyomában kialakuló bakteriális tüdőgyulladás halálos is lehet egy idősebb, legyengült embernél. Ráadásul az idősek és a krónikus betegek (például az elhízottak, a cukorbetegek, a daganatos vagy autoimmun betegségben szenvedők, illetve a dohányzók) szervezete az influenzával járó magas lázat is nehezen viseli, emiatt is lehet végzetes egy súlyos influenzás megbetegedés. Amióta pedig együtt élünk a koronavírus- járvánnyal, azóta tudjuk, hogy ha a koronavírus és az influenza egyszerre fertőz meg valakit, annak nagyon súlyos következményei lehetnek, ezért is érdemes mindkettő ellen védőoltással védekezni.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .