Áts Anna írása a Nők Lapja Egészség 2021/8-9. számából.

A WHO 1997-ben globális járvánnyá nyilvánította az elhízást, mert a túlsúlyos (BMI: 25–30) és az elhízott (BMI: >30) emberek aránya a háromszorosára nőtt 1975 óta. És ez a szám sajnos ma sem jobb.

Kövérség=gazdagság?

A világ legelhízottabb országainak listáján öt csendes-óceáni sziget foglalja el az öt első helyet. Az első NAURU, ahol a lakosság 71,7%-a elhízott, 22,8%-a pedig túlsúlyos, így csupán 5,5% egészséges testsúlyú lakos van. Ennek oka az importált, feldolgozott ételekben, a mozgásszegény életmódban és a sziget kulturális életében fontos szerepet játszó, étkezésközpontú fesztiválokban keresendő. Emellett a Queenslandi Egyetem professzora, Clive Moore szerint fontos tényező az is, hogy az elhízás a gazdagság szimbóluma a szigeten.

A világ legnehezebb emberei

A valaha mért legmagasabb testsúly rekordját Jon Brower Minnoch amerikai férfi tartja, aki 635 kilót is nyomott. Ennek ellenére a legtöbb súlyt vesztők listáján 419 kilós fogyásával csak a második helyen szerepel a szaúd-arábiai Khalid bin Mohsen Shaari mögött, aki 610 kilójából 542-t adott le, miután a szaúdi király elrendelte kórházi kezelését. A nők között az amerikai Carol Yager tartja a rekordot 544 kilós testsúllyal.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .