10 bikini, amely beírta magát a divattörténelembe

A bikini világnapján az aprócska, idén 75 éves kétrészest ünnepeljük.

1946. július 5-én Párizs egyik strandján feltűnt egy kétrészes fürdőruha. Az aprócska viseletet Louis Réard francia divattervező készítette, a kreációt pedig Micheline Bernardini táncos mutatta be a nagyvilágnak. A bikini 75 éve része a nők nyári ruhatárának, napjainkban pedig már saját ünnepe is van, a bikininapot minden évben július 5-én tartják. Mi most a divattörténelem tíz legemlékezetesebb kétrészesével ünnepeljük ezt a jeles napot.

Micheline Bernardini a világ első bikinijében

Fotó: Keystone/Getty Images

A párizsi Piscine Molitor medencéi mellett pózoló táncosnő volt a világon az első, aki kétrészes fürdőruhát viselt. Micheline Bernardini egyik kezében egy gyufásskatulya méretű dobozt tartott, ezzel is szemléltetve: olyan apró bikini van rajta, hogy az ilyen kis helyen elférne.

Brigitte Bardot az 1953-as cannes-i filmfesztiválon

Fotó: WATFORD/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images

Egy évvel azután, hogy ő lett az első nő, aki bikiniben mutatkozott egy filmben (az 1952-es Maninában), a 6. cannes-i filmfesztivál alatt egy parányi, virágmintás kétrészesben hívta fel formás idomaira a figyelmet. És ez volt az a pillanat, amely után a nők úgy érezték, nekik is be kell szerezniük egy bikinit.

Marilyn Monroe a Valamit adni kell című rövidfilmben

Fotó: Getty Images

A tragikus sorsú színésznő utolsó filmje, az 1962-es Valamit adni kell forgatása nem úgy alakult, ahogy Marilyn Monroe tervezte – kirúgták a produkcióból. A rövidfilm sosem került a mozikba, ennek ellenére néhány képkockája ikonikussá vált: azok, amelyeken Marilyn Monroe magas sarkúban, a meztelenség látszatát keltő bikiniben és szőrmebundában látható.

Ursula Andress a Dr. No című filmben

Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images

Az 1962-es Dr. No volt a James Bond-filmsorozat legelső része, Ursula Andress pedig a legelső Bond-lány. A svájci színésznő ezzel az alakításával bebizonyította: egy bikinis nő lehet egyszerre ellenállhatatlanul szexi és elképesztően harcias.

Carrie Fisher a Star Wars VI. részében

Fotó: Aaron Rapoport/Corbis/Getty Images

Az amerikai színésznő futurisztikus bikinije nem sokat bízott a képzeletre A Jedi visszatér című részben. Miután a film 1983-ban a mozikba került, Carrie Fisher outfitje legendássá vált, a Wikipédián pedig külön szócikket is kapott Leila hercegnő bikinije címen.

Lady Diana Mallorcán

Fotó: Anwar Hussein/WireImage

Diana hercegné számtalanszor megszegte a brit királyi család írott vagy íratlan szabályait. A nyolcvanas években sok kritika érte azért, amiért hagyta, hogy kétrészes fürdőruhában is lencsevégre kapják a fotósok, ám őt ez hidegen hagyta. És persze említésre méltó az is, hogy 1988-ban még a strandkendője is passzolt a bikinijéhez!

Elizabeth Hurley A bájkeverőben

Fotó: Getty Images

A 2000-es vígjáték, amelyben Elizabeth Hurley az ördögöt alakítja, nem írta be magát a filmtörténelembe. Ám aki látta A bájkeverőt, húsz évvel később is garantáltan emlékszik a brit színésznő falatnyi, csillogó bikinijére.

Paris Hilton az MTV partiján

Fotó: Lee Celano/WireImage

Az ezredforduló az örökösnő botrányaitól volt hangos, és előszeretettel viselt provokatív outfiteket is. Ezt a szettjét csak jóindulattal nevezhetjük bikininek, az azonban biztos, hogy az egyenletes barnulását nem akadályozta semmi…

Beyoncé a Sports Illustrated címlapján

Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic

Nem az énekesnő volt az első afroamerikai sztár, aki szerepelhetett a neves magazin címlapján, ez a 2007-es kiadvány azért különleges, mert Beyoncé új trendet teremtett a viseletével. Az eltérő bikinifelső és bikinialsó akkora népszerűségre tett szert, hogy azután a fürdőruhamárkák sem csak szettben árulták már a kétrészeseiket.

Ashley Graham a Sports Illustrated címlapján

Fotó: Michael Stewart/WireImage

Ashley Graham valódi úttörőnek számít a divatiparban, ő volt például az első plus-size modell, aki a népszerű amerikai magazin címlapjára került.

(Kiemelt kép: Getty Images)