Ma ünnepli 85. születésnapját Ursula Andress svájci filmszínésznő, az első Bond-lány.

Andress volt az, aki az első James Bond-filmben, a Dr. Nóban feledhetetlen módon lépett ki a tengerből egy fehér bikiniben – később azt mondta, hogy egész karrierjét ennek a fürdőruhának köszönheti, amely szexikonná tette. Érdekesség, hogy még a híres elefántcsontszínű bikini is karriert futott be: csaknem negyven évvel később méregdrágán vette meg a Planet Hollywood étteremlánc egyik alapítója, aki egyik éttermében közszemlére is tette a fürdőruhát, amelynek még James Bond sem tudott ellenállni. Az ikonikus ruhadarabot tavaly novemberben megint megpróbálták elárverezni, de talán a borsos, 300 ezer dolláros kikiáltási ár miatt nem talált új gazdára.

Ursula Andress és Sean Connery a Dr. No egyik jelenetében. Fotó Michael Ochs Archives/Getty Images

A világ talán leghíresebb bikinije

Az ominózus fehér bikiniről nem túlzás azt állítani, hogy ikonikussá vált – még saját Wikipedia-oldalt is szenteltek neki. És tulajdonképpen a kétrészes fürdőruhák is ennek a darabnak köszönhetik népszerűségüket: az 1962-es Dr. No után ugrásszerűen megnőtt a bikinik iránti kereslet. Mert bár az első kétrészes fürdőruha 1946-ben debütált a párizsi divathéten, az ötvenes években szinte tabunak számított a viselése. Az, hogy Ursula Andress bevállalta a bikinis jelenetet, azzal nemcsak film- és divattörténetet írt, de a hatvanas évek szexuális forradalmához is hozzájárult. A színésznő a szexi fürdőruhának a tervezésében is segédkezett Tessa Prendergast divattervezőnek.

Andress számára nem volt könnyű a színészetig vezető út. Német diplomata apja eltűnt a második világháborúban, ő nagyapja berni kertészetében dolgozva nőtt fel. A kemény munka megedzette, szavai szerint ez adott neki erőt, hogy minden akadályt leküzdjön az életben. Tizenhat évesen otthagyta a kertészet és a leányiskola szűk világát, és Párizsba ment táncot, rajzot és szobrászatot tanulni.

Az 1950-es években Rómában lett fotómodell, kapcsolatba került a felső tízezer fényűző világával, amelyet Fellini Az édes élet című filmje is megörökített. Néhány kisebb filmszerep után 1955-ben Marlon Brando ajánlotta be a Paramount filmstúdióhoz. Első amerikai filmszerepét hiányos angoltudása miatt vissza kellett adnia, a legfontosabbat azonban elérte: megérkezett Hollywoodba.

Az áttörés

Amikor az első Bond-filmben felbukkant a tengerből, a mozikban a férfiközönség kurjongatni kezdett, a jelenet a Channel 4 brit tévécsatorna felmérése szerint minden idők „legszexisebb” epizódja, Andress pedig minden idők legszebb Bond-lánya. Történt mindez 1962-ben, a szexuális forradalom előtt, amikor még merész dolognak számított, hogy egy fiatal nő elárulja, erotikus vonzerőt gyakorolt rá a 007-es ügynök, és nem meglepő, hogy a szőke szépség posztere sok fiatal szobájának falát díszítette.

A film Golden Globe-díjat hozott a színésznőnek, aki nem túl meglepő módon a továbbiakban is csábító nőket alakított. Együtt lépett kamera elé Frank Sinatrával és Dean Martinnal, partnere volt Elvis Presleynek, Marcello Mastroianninak – ezeknél a szerepeknél is híresebbé tették azonban a Playboyban megjelent fotói. Fellépett vígjátékokban és vadnyugati filmekben is, játszott Charles Bronsonnal, Alain Delonnal és Laurence Olivier-vel, első sikerét azonban már nem tudta megismételni. A színészettel – elmondása szerint – egész egyszerűen csak szerencséje volt.

Híres partnerek – nemcsak a filmvásznon

Andress, akit még hatvanévesen is megkörnyékezett a Playboy, hírnevét legalább annyira köszönhette szerelmi ügyeinek, mint színészi teljesítményének. Élettársa volt James Dean, Ryan O’Neal és Jean-Paul Belmondo, kilenc évig volt férje az amerikai filmszínész John Derek (aki később Bo Derekből is sztárt faragott). Negyvennégy éves volt, amikor Harry Hamlin filmszínésszel folytatott kapcsolatából megszületett egyetlen gyereke. Az Empire magazin 1995-ben a filmtörténet száz legerotikusabb csillaga közé választotta.

Fotó: Venturelli/Getty Images

Az utóbbi években súlyos csontritkulás keseríti meg az életét. Orvosai 2000-ben diagnosztizálták a betegséget, amelyet évekig figyelmen kívül hagyott. Mivel semmilyen megelőző intézkedést nem tett, állapota tovább romlott, mára csontjai üvegszerűen törékennyé váltak, ezután a reflektorfényből hátrébb lépve a nőket fenyegető csontritkulásról tartott előadásokat. 2017-ben eladta Beverly Hills-i házát, idejét olaszországi és svájci otthona között osztja meg.

(Forrás: MTI, kiemelt kép: Részlet a Casino Royale című filmből. Fotó: Keystone/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)