A legendás James Bond-filmeket senkinek sem kell bemutatnunk. A Sean Connery, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosban és Daniel Craig által megformált karakterekért, akcióban és persze romantikában bővelkedő kalandjaikért ma is rajongunk. Az idei CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál vendégeként hazánkba érkezik a 80 éves George Lazenby, aki mindössze egyszer, 1969-ben alakította a 007-es ügynököt az Őfelsége titkosszolgálatában című részben. A film ötvenedik évfordulója kapcsán nosztalgiázunk kicsit James Bond univerzumában.

Az igazi első 

A filmek jellegzetes nyitánya egy pisztoly csövének perspektívája. Talán emlékeztek a jelenetre, a cső követi James Bondot, aki egy ideig észrevétlenül sétál, majd szembefordul a fegyverrel és lő. Nos, az első három részben elején valójában Bob Simmons látható. Connery a negyedik epizódban jelent meg először a „csőben”.

Csak egy hétköznapi név

Ian Fleming író, a brit kém alakjának megalkotója hétköznapi nevet szeretett volna adni a karakterének. Célja csupán az volt, hogy realisztikussá tegye az ügynök figuráját. Az ikonikus nevet végül egyik kedvenc könyvéből, egy madarakról szóló útmutató írójától kölcsönözte: James Bond a valóságban egy philadelphiai ornitológus volt. Érdekesség, hogy a könyv a mozivászonra is felkerült, Pierce Brosnan a Halj meg máskorban vette a kezébe azt.

Azonos címmel

Ian Fleming tucatnál is több könyvet írt a 007-es ügynök kalandjairól, melyek mind nagyszerű alapjai voltak a moziknak. Nem mindegyik film követte azonban az eredeti történetet. A kém, aki szeretett engem például kifejezetten eltér az írott verziótól. Fleming, akinek főhőse valójában egy nő volt mindezek ellenére engedélyezte a cím használatát.

A rekorder

Bond és az ő csodálatos Aston Martinja nemcsak elképesztően legendás, de bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is. A 2006-os Casino Royale egyik éjszakai üldözéses jelenetében az ügynök (Daniel Craig) elrántja a kormányt, majd az autó hétszer is megpördül maga körül, amivel valójában egy komoly világrekordot ért el.

Kreatív megemlékezés

A Halj meg máskor az összes korábbi James Bond-film előtt adózott: a film producerei úgy döntöttek, hogy a 20. jubileumi részben mind a 19 korábbi filmre tesznek apró utalásokat. Habár a 007-es ügynök kalandjainak 40 évfordulójára készült filmben sok dolog rejtve maradt, számos régebbi kelléket és filmes relikviát is láthattunk, többek között Q laboratóriumában. Mindezek mellett emlékezetes jelenetek is újjászülettek, Halle Berry Ursula Andress legendás vizes jelenetét ismételte meg, de volt ismerős ejtőernyős landolás és gyémántok is, csak hogy néhányat említsünk.

A számok tükrében

Az 1. epizódtól (Dr. No) a 22. részig (A Quantum csendje) Bond ügynök mintegy 352 embert ölt meg és nagyjából 52 nővel bonyolódott viszonyba. Tekintélyes szám ez 46 év alatt.

Mit takar a név? 

A különleges kütyük és eszközök mestere Q, akinek igazi neve Major Boothroyd, melyet a Dr. No, az Oroszországból szeretettel és A kém, aki engem szeretett című epizódokban meg is említenek.

Nők vagy férfiak?

Az 1964-es Goldfingerben Pussy Galore Repülő Cirkusza nőkből állt, a forgatáson azonban minden gépben szőke parókát viselő férfiak ültek.

Közös vonások

Sokak szerint James Bond karaktere több ponton is hasonlít Ian Flemingére: mindketten szerették a kávét, ugyanazt a fajta cigarettát szívták, imádták a nőket, a vodka martinit pedig rázva fogyasztották, nem keverve. Az író egyébként a tengeri hírszerzésnél lett John Godfrey admirális személyi asszisztense. Valószínűleg a férfi ihlette M karakterét.

Fóbiák

Minden jelenetben, amiben Roger Moore-t futni láttuk (összesen hét filmben), valójában egy dublőrt láttunk. A színész attól félt, hogy kínosan fog mutatni futás közben, ezért kért segítséget. További érdekesség, hogy annak ellenére, hogy rengeteg fegyveres összetűzésbe keveredett a vásznon, Moore egy gyermekkori baleset miatt kifejezetten félt a fegyverektől.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: IMDb

Képek: Getty Images, Pinterest

(virginmedia.com, buzzfeed.com)