Sir Thomas Sean Connery sokak számára különleges művész, a hatvanas években a James Bond-filmekkel vált széles körben ismertté. A sármos ügynök karaktere még ma is rajongás tárgya, de emellett számos más filmes alakítása is emlékezetes.

Dr. No (1962)

Sean Connery talán legemlékezetesebb alakításai a 007-es ügynökhöz köthetőek. Hat moziban is felbukkant a sármőr szerepében, amik közül mi most az első, 1962-es filmet emeljük ki. A brit titkosszolgálat Jamaicára küldi Bondot, hogy a szervezet egyik eltűnt tagja után nyomozzon. Nem okoz nehézséget rábukkannia a rejtélyre, miközben persze többször is megpróbálják megölni. A kutatás aztán elvezeti egy titokzatos tudóshoz, aki a közeli szigeten építette meg főhadiszállását. Az akció az izgalom és természetes a gyönyörű nők sem maradhattak ki a moziból. Imádtuk!

Robin és Marian (1976)

Az amerikai romantikus kalandfilmben a csodálatos Audrey Hepburn oldalán láthattuk a színészt, aki Robin Hoodot alakította. Ő és hű társa sok év után tér vissza egy keresztes hadjáratból, amikor az uralkodó egy szerencsétlen véletlen miatt meghal. Oroszlánszívű Richárd birodalma felbolydul, a hős Robinnak pedig ismét csatasorba kell állítania Sherwood-erdőbeli csapatát, hogy megmenthesse egykori szerelmét és a nélkülözőket.

A nagy vonatrablás (1979)

Nagyszerű kosztümös filmben alakított maradandót Sean Connery, ahol egy sikeres üzletember bőrébe bújt bele. A kalapos és csokornyakkendős úr nem kevesebbre, mint az évszázad bűncselekményére, egy óriási vonatrablásra készül, méghozzá azért, hogy megszerezze a járművön szállított aranyrudakat. Izgalmas kalandba csöppenhetünk bele, ha újranézzük az 1979-es filmet.

A rózsa neve (1986)

A világhírű, Umberto Eco-regény alapján készült középkori krimiben Baskerville-i Vilmos ferences szerzetes bőrében láthatjuk Conneryt, aki társával együtt felkeres egy észak-itáliai bencés kolostort. Utazásuk egyházi feladat, hiszen egy teológiai vitát kell előkészíteniük. Különleges moziélmény a film megnézése, amelyben jelen vannak a hatalmi törekvések, az egyház szerepének tisztázása, de titokzatos halálesetek és a nyomozások is.

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)

Az 1989-es moziban Harrison Ford oldalán indul a Szent Grál nyomába a Henry Jones-t alakító színész. Az amerikai kalandfilm sokunk kedvence, a kalandos régészprofesszor figuráját pedig egyenesen imádtuk és szívesen nézzük ma is újra alakítását. A szereplőkkel nemcsak izgalmas eseményeket élhetünk át, de ellátogathatunk Velencébe, Németországba és a Közel-Keletre is.

A szikla (1996)

A kilencvenes évek közepén egy vérbeli akciófilmben is láthattuk a színészt, aki ezúttal is a világ megmentésére vállalkozott. A helyszín az Alcatraz, ahol egy tábornok túszul ejti a turistákat, és követeléseket fogalmaz meg az állammal szemben. Amennyiben nem kapja meg, amit akar, vegyi támadást indít San Francisco irányába. A katasztrófát egy módon lehet elhárítani, a fegyverek ártalmatlanításához viszont szükség van valakire, aki ismeri a ki- és bevezető utat, és valakire, aki képes hatástalanítani a vegyi fegyvert is.

Briliáns csapda (1999)

Rajongunk a Briliáns csapdáért, amelyben Catherine Zeta-Jonesszal alkottak különös műkincs-tolvaj csapatot. Robert „Mac” MacDougal a világ legkiválóbbja, így természetes, hogy amikor New Yorkban eltűnik egy Rembrandt-festmény, rögtön ő válik az első számú gyanúsítottá. Leginkább Virginia „Gin” Baker biztosítási nyomozó szemében, aki elhatározza, hogy elkapja a rablót. Hamar kiderül, hogy a férfi sokkal ravaszabb, mint azt sejtették, így kezdetét veszi egy izgalmas játszma, amiben a főszereplők is közelebb kerülnek egymáshoz.

A szövetség (2003)

2003-as kalandfilmjében egy világhírű kalandor szerepében láthattuk viszont, aki nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy megállítja a Fantom néven ismert álarcost. Az őrült alak a világ vezetői ellen tervez hatalmas robbanássorozatot, amivel a tengerbe süllyesztene egy egész várost. Ennek a legyőzésére jön létre a Szövetség, akinek a tagjaival 90 óra alatt kell megmentenie a világot főhősünknek.

Képek: Archív