Vajon meddig támogatja az ok-okozati életértelmezés a mentális jóllétünket, és mikor hátráltathat bennünket? A Nők Lapja Egészség 2021/6-7. számának cikke.

Folyamatosan keressük a miértekre a válaszokat. Alapvető késztetés él bennünk, hogy értelmet nyerjenek életünk nehezen megélt eseményei, traumái. Metafizikai értelemben kauzalitás, vagyis ok-okozati viszony, a pszichológia és filozófia szempontjából determinizmus, vagyis eleve elrendelt sors. „A sors akarta, hogy defektet kapjak, mert ha a tervezett időben haladtam volna az útvonalon, egészen biztos, hogy halálos balesetet szenvedtem volna”– mondják a fatalisták.

Akiket egymásnak rendelt az élet

Lívia huszonnyolc évesen találkozott Bencével. Bence korosabb volt néhány évvel, túl több kapcsolaton. A férfi meg volt győződve róla, hogy nekik együtt feladatuk van az életben. Ellenben a lány visszafogottabban viselkedett, sokáig kérette magát. Valami azt súgta, ne menjen bele a kapcsolatba. Nem sok férfival volt együtt, mindig nehezen köteleződött el. Lívia a „lesz, ami lesz” elvet vallotta, ellenben Bence az „úgyis az történik, aminek történnie kell” híve volt. Kitartóan, sokáig ostromolta a nőt. Olyanokat mondott neki, hogy „Te is érzed a különleges köteléket, ami köztünk van? Nekünk muszáj együtt lennünk, hiszen egymásnak rendelt az ég.” Líviát megijesztette, hogy éreztették vele, nincs döntéshelyzetben. Egyre szorongatóbbnak élte meg a közös vacsorákat, de félt megszakítani a kapcsolatot, nehogy az élet elégtételt vegyen rajta. Bence így fogalmazott: „Neked nincsenek intuitív képességeid, ha nem tudod, milyen ritka az ilyen szerelem. Ha elhagysz, talán sosem leszel mással boldog.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mikor és hogyan hátráltat bennünket a determinisztikus gondolkodás?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .