„Nem lelketlen gép vagyok” – magyar videó a lengyel nőkért

Döbbenetesen erős videóval támogatják a magyar animációs hallgatók a lengyel nőket. A magyar kisfilm egy lengyel animációs rövidfilm nyomdokaiba lép, ami ha lehet, még nyersebben szembesít a lengyel alkotmánybíróság döntésének következményeivel.

Mi történt?

Magyar animációsok szívszorító videót készítettek, amiben hangot adnak a lengyel nőkkel való szolidaritásuknak.

Miért fontos ez?

Mert az abortusszal kapcsolatos legalapvetőbb érveket, sőt, elkeseredett kiáltásokat fogalmazzák meg sokkoló vizuális nyelven – a feliratok mellett.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért olyan erős a magyar videó?
  • Milyen gondolatokat és kiáltásokat fogalmaztak meg az eredeti lengyel videóban?

Sokkolóan erős videót készítettek magyar animációsok, amiben a lengyel nőkkel való szolidaritásukat fejezik ki, miután a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította az eddigi jogszabály azon kitételét, amely szerint a terhesség megszakítható, ha a magzat nem egészséges.

Ez alól semmilyen súlyos, az életképtelenségig visszafordíthatatlan károsodás sem ad felmentést.

A döntés, majd a kormány ellen egyre növekvő tömegek tüntettek Lengyelországban, október 30-án Varsóban már 430 ezren tiltakoztak. Ebben a cikkünkben szakértő bevonásával alaposabban is foglalkoztunk azzal, milyen politikai klíma vezetett az abortusztörvény szigorításához Lengyelországban – ami így az egyik legszigorúbbá válik Európában. Ebben a cikkünkben pedig arról is beszámoltunk, hogy októberben Budapesten a lengyel nagykövetség előtt is volt a lengyel nőket támogató tüntetés.

„Az anyaságnak soha nem szabad kötelezőnek lennie”

A magyar videó sokkolóan erős képek és minijelenetek sorozata, csak néhány példa:

  • A nő fejét egy óriási ujj lenyomja a testébe, hogy terhes has legyen belőle;
  • A meztelenül háton fekvő nő térdeit szétnyitja a férfi orvos, erre köréjük gyűlnek a férfi politikusok és a férfi püspök;
  • Justitia, az igazság és az erkölcsi erő istennője egyik karját levágják;

A jelenetekben feliratok is megjelennek angolul, például, hogy:

  • Az anyaságnak soha nem lenne szabad kötelezőnek lennie.
  • Nem lelketlen gép vagyok.
  • Ez a törvény a legkiszolgáltatottabb nőket veszélyezteti.

Szakály Réka Anna, az animációs tiltakozó rövidfilm egyik alkotója a következőkkel indokolta a munkájukat: „A lengyel nőkkel való szolidaritás miatt készítettük el, a lengyel animáció példájára. Az abortusztörvény mindnyájunkat sokkolt, és úgy éreztük ez egy minket is érintő jelenség, amire reflektálnunk kell mint alkotók.”

„Nem akarok koporsóvá válni”

A videó előzménye egy lengyel rövidfilm, ami ha lehet, még brutálisabban és nyersebben szembesít azzal, hogy a lengyel alkotmánybíróság döntése milyen helyzetbe hozza a lengyel nőket – amikor ki kell hordaniuk olyan magzatot is, aki az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved.

A lengyel kormánypárt álláspontját a pártelnök, az ultrakonzervatív Jaroslaw Kaczynski szemléltette a következővel: „törekedni fogunk annak biztosítására, hogy még a nagyon nehéz terhességek is – amikor a gyermek biztosan meghal vagy súlyos fejlődési rendellenessége van – szüléssel végződjenek, hogy a gyermeket meg lehessen keresztelni, el lehessen temetni és neve legyen.”
Hogy ez mennyire figyelmen kívül hagyja a terhes nők szempontjait, és az ilyen terhesség traumatizáló hatását, a lengyel lodzi filmes iskola animációs szakos és már végzett hallgatóinak közös animációs rövidfilmje fogalmazza meg például a következő kiáltással:

  • Nem akarok koporsóvá válni!
  • Nem akarom, hogy a szülés életem legnagyobb traumája legyen.

A lengyel animációs hallgatók és alkotók a videójuk alatt azt írták, falak helyett valami sokkal emberibbet akarnak építeni. Ezen kívül valamennyi művészt és alkotó szellemű embert bátorítanak, hogy cselekedjenek bátran az ilyen nehéz időkben.

(Kiemelt kép: Pillanatkép a magyar videóból.)

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.